Pazar “Uygur geleneği oğlum Nejat’la devam eder”

“Uygur geleneği oğlum Nejat’la devam eder”

15.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Usta tiyatrocu Behzat Uygur’un sosyal medya fenomeni oğlu Nejat Uygur tiyatro sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Babalar Günü’nden önce Behzat ve Nejat Uygur ile buluştuk ve hem tiyatroyu hem de ilişkilerini konuştuk. Behzat Uygur, oğlu Nejat için “Oyunculuk da önemli ama onun çok iyi yazacağına da eminim. Uygur geleneğini Nejat sürdürecek” diyor

“Uygur geleneği oğlum Nejat’la devam eder”

Behzat Uygur ve oğlu Nejat’la röportaj yapmak istediğimi aileye iletmiş, kendilerinden haber beklerken telefonum çaldı ve hattın ucundaki ses Behzat Uygur olduğunu söyledi bana. Anında kafam karıştı. Çünkü Behzat Uygur’un büyük oğlu da babasının adını taşıyordu ve ben telefondaki sese “Siz baba Behzat Uygur musunuz?” diye soramıyordum. Neyse ki Behzat Uygur “Oğlum Nejat...” diyerek başladı cümlesine. Röportaj için buluştuğumuzda sorduğum ilk soru isimleri hakkındaydı. Daha sonra hem bu yıl liseyi bitiren Nejat’ın gelecek planlarından hem de ikilinin ilişkilerinden konuştuk.

İsimleriniz konusunda kafa karışıklığı yaşadım. Bu çok sık başınıza geliyor mu?

Behzat Uygur: Hayır. Bizim kafamız çalıştığı için hiç sorun yaşamıyoruz. Tabii bu işin şakası. Elbette yaşıyoruz. Ama aile içinde sorun yaşamıyoruz. Tonlamalardan kime seslenildiğini anlıyoruz.
Nejat Uygur: Gelen ses kızgınsa bana sesleniliyordur.
Behzat U.: Başka Nejat yok oğlum zaten.
Nejat U.: O da doğru.
Behzat U.: Tabii babam hayattayken oluyordu. Bir gün eşim Çiğdem (Uygur), Nejat’a sinirlenip “Nejaaat” diye bir bağırdı. Babam “N’oldu kızım?” diye dönünce Çiğdem de kıpkırmızı oldu tabii.

Haberin Devamı

Behzat Bey, çocuklarınıza istediğiniz kadar zaman ayırabiliyor musunuz?

Behzat U.: Eskiden daha uzun turneler oluyordu. Behzat’la ilgili sorun oluyordu biraz. O küsüyordu küçükken. Bir müddet konuşmuyordu benimle. Fakat biliyorlar mesleğimi. Önemli olan beraberken vakti nasıl değerlendirdiğinizdir bence.
Nejat U.: Abim de ben de zaten gidebildiğimiz her turneye gitmeye çalışıyoruz.
Behzat U.: Ben Behzat’ın doğumuna yetişememiştim. Erken doğdu. Çok üzülmüştüm. Fakat Nejat’ın doğumuna yetiştim. Babam Çiğdem’e “Ne zaman doğum?” dedi ve o aya turne koymadı. Bu bir lükstür ama tiyatrocu için.

“Playstation’da oyun oynarken ağlattım Nejat’ı”

Nasıl vakit geçiriyorsunuz? Playstation turnuvaları düzenlediğinizi duydum mesela...

Behzat U.: Eskiden daha çok oynardık. Bir grubumuz vardı. Sinan diye bir arkadaşım var, Ercan Saatçi, Ömer Durak... Bazen de Serdar Ortaç gelirdi turnuvaya ama fazla dayanamazlardı. Biz ailece çok iyi oynarız çünkü. Sabahlara kadar turnuvalar yaptığımız dönemler oldu. Hatta bir keresinde o kadar geç döndüm ki Behzat’la karşılaştım. O okula gidiyordu. “Nereden geliyorsun?” dedi. Çocuğa sabaha kadar bilgisayar oyunu oynadığımı söyleyemedim. “Çekimden geliyorum oğlum” dedim. Bir ağırlığımız var sonuçta. Nejat’a da haddini bildirmişliğim çoktur.
Nejat U.: Ben yeniyorum genelde.
Behzat U.: Son turnuvayı kazandı ama bir kere ağlattım Playstation oynarken Nejat’ı.
Nejat U.: Gerçekten ağladım. Kalenin içine yürüyerek giriyordu.

Haberin Devamı

Babalar Günü için bir planınız var mı?

Behzat U.: Plan yapmayız. Doğal akışına bırakırız günü. Bizim için önemli olan kahvaltıyı beraber yapmak. Bir yere de gitmemize gerek yok. Evimizde kahvaltımızı yaparız. Çok özel program da şimdiye kadar hiç yapmadık.
Nejat U.: Zaten insanların Babalar Günü’ne özel olarak yaptıkları şeyleri biz diğer günlerde de yapıyoruz. Birlikte olmak bizim için en önemlisi.

“Benim istediğim şey tiyatro”

Altı saniyelik skeçler paylaştığınız video paylaşım ağı Vine’da takipçi sayınız 400 bine yaklaştı. Takip ediyor musunuz bu sayıyı?

Nejat U.: Ediyorum tabii ki.

Haberin Devamı

Behzat Bey siz Vine kullanıyor musunuz peki?

Behzat U.: Evet ama ben daha çok Instagram kullanıyorum.

Ne kadar zamanınızı alıyor Vine?

Nejat U.: İki saatte çektiğimiz video da var, altı saniyede çektiğimiz de...

Bunun bir üst seviyesi nedir? Başka neler yapmak istiyorsunuz?

Nejat U.: Benim asıl istediğim şey tiyatro.

Tiyatro eğitimi mi alacaksınız?

Nejat U.: Kararsızım. Hep konservatuvar eğitimi almak istedim. Hâlâ çok istiyorum. Fakat oyunculuğa katkı sağlayacak birçok bölüm var.

Behzat Bey sizin düşünceniz, isteğiniz nedir?

Behzat U.: Oyunculuk önemli. Fakat ben Nejat’ın çok iyi yazacağına da eminim. Önümüzdeki yıllarda “Uygur geleneği”ni sürdürecektir.

Siz çocuklarınız tiyatrocu olsun ister miydiniz en başından beri?

Behzat U.: İsterdim tabii. Hatta bazı tiyatrocular “Aman çocuğum bizim meslekten uzak dursun” dediğinde ben çok üzülürdüm. Bir insanın mesleğine edeceği en büyük hakarettir bu. Önümüzdeki sezon Uygur Tiyatrosu’nda Nejat’la ilgili bir proje düşünüyoruz. Bir gençlik oyunu olacak. Oyunun sürprizi ise şu: İki genç adamın hikayesini anlattıktan sonra oyunun son 10-15 dakikasında o adamların 30 yıl sonraki halini Süheyl ve Behzat Uygur oynayacak.