Uzakdoğu mutfağından “alaturka” lezzetler

Etiler’de açılan Teppanyaki Alaturka’da Filipinli aşçıların şovları eşliğinde Türk mutfağından lezzetlerle desteklenmiş Uzakdoğu yemekleri sunuluyor

Uzakdoğu mutfağından “alaturka” lezzetler

İlk şubesini üç yıl önce Ankara’da açan Teppanyaki Alaturka artık İstanbul’da da müşterilerini ağırlıyor. Etiler, Nispetiye Caddesi’nde 1.5 ay önce açılan restoranda Uzakdoğu lezzetleri sunuluyor.
“Teppanyaki”, Japon mutfağında demir tabak anlamına gelen “teppan” ile ızgaralanmış ya da az yağda pişirilmiş yiyecek anlamındaki “yaki” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Aynı zamanda “teatral pişirme” tekniğinin de ismi olan teppanyaki, “sacda pişirme tekniği” diye biliniyor. Peki bu kelime, “alaturka” ile bir araya gelip nasıl restoranın adı olmuş? Cevabı mekanın işletmecisi Eren Kurt şöyle veriyor: “Uzun yıllardır iş dolayısıyla sık sık Uzakdoğu’ya, Japonya’ya, Çin’e seyahat ediyorum. Şanghay’daki teppanyaki restoranlarında pek çok yemeği tatma fırsatını buldum. Neden bu yemeklere biraz da Türk mutfağının zenginliğinden ekleyip kendimize has sunumlar ortaya çıkartmayalım dedik. Bu yüzden adımızda alaturka ibaresini seçtik.”
Restoranın “imza yemekler” olarak nitelendirdiği ve müşterilerden tam not alan yemek listesinde tütsü kavanozunda jülyen doğranmış havuç, renkli biber ve salatalıkla beraber yanında hardal sosuyla servis edilen ördek eti; sacda çeşitli baharatlar ve soya sosuyla, içine kuşkonmazla havuç doldurularak pişirilen bonfile dilimleri yer alıyor. Ayrıca içi Uzakdoğu mutfağının olmazsa olmazı lapa pirinciyle dolu dışı ise tütsülenmiş biftek dilimleriyle sarılı ufak şişlerde sunulan beef roll’lar da var. Et yemeyi sevenler Türk damak tadına da uygun,
içi haşlanmış ve baharatlarla tatlandırılmış pirinçle dolu, tütsülenmiş biftek şişlerini de tercih edebilirler.

Kokteyllerde de iddialılar
İki katlı mekana girer girmez sizi ahşap ağırlıklı, kırmızı aksesuarlar, Uzakdoğu’ya has bambular, geleneksel biblolar ve camla kaplı ferah bir ortam karşılıyor. Üst katta aile, iş yemekleri; doğum günleri, özel görüşmeler için ayrılan ve en az 2 bin 500 liralık hesap ödenmesi şartı olan 8-10 kişilik localar
yer alıyor. Alt kısımdaysa etrafındaki taburelerde oturup ister içkinizi yudumlayacağınız isterseniz suşinizi yiyebileceğiniz geniş bir bar, deri köşe koltuklarla donatılmış oturma alanları
ile bir de DJ kabini bulunuyor. Ortasında
büyük bir ızgara bulunan masalar ise Filipinli şeflerin özel yanar-dönerli teppanyaki şovları için ayrılmış.
Trüf mantarlı ravioli, kavanozda servis edilen tütsülenmiş ördek, suşi çeşitleri ve teppanyaki usulü pişirilen etlere kadar pek çok yemeğin yanında restoranın zengin kavından seçeceğiniz bir şarabı içebilirsiniz. Şarap dışında bir şey içmek isterseniz Teppanyaki’nin iddialı olduğu üç kokteyli deneyebilirsiniz: Japonların ünlü içkisi sakenin votka ve nane yapraklarıyla birleşmesinden oluşan Sake Mojito; tütsü ve viskiyle yapılan Smoked Rob Roy ve nar, elma, portakal gibi altı farklı meyve suyu, bol şampanya, elma-armut-meyve taneleriyle içi buz parçalarıyla dolu geniş bir kasa içinde hazırlanan, adını Eren Kurt’un verdiği Etiler Çıkmazı. Şampanyayla hazırlanan bu hafif kokteyli ister öğle yemeğinizde yudumlayabilir ister bir doğum günü partisinde kasa içinde hazırlatıp pipetlerle içip daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

16 Ekim 2019 Magazin Bülteni.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber