Pazar Vapurla Boğaz keyfi

Vapurla Boğaz keyfi

03.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayramda bir yere gidemediyseniz üzülmeyin. Eminönü’nden vapura binip Kavaklar’a doğru uzanın. Boğaz’ın eşsiz güzellikleri ile gözleriniz, Anadolu Kavağı’nın taze balıkları ile mideniz bayram etsin. Neşeniz yerine gelsin...

Vapurla Boğaz keyfi

İstanbul Şehir Hatları, Eminönü’nden Boğaz’a iki özel tur düzenliyor. “Kısa tur” Eminönü-Anadolu ve Rumeli Hisarları arasını kapsıyor. “Uzun tur” ise Rumeli ve Anadolu Kavakları’na kadar uzanıyor. Biz uzun turu tercih ediyoruz.

Haberin Devamı

Yolculuk başlıyor

Eminönü’nden 10.35’te kalkan ilk vapura biniyoruz. Yolcular genelde yabancılar. Yukarı çıkıp vapurun arka tarafında vaziyet alıyoruz. Resim çekeceğimiz için yolculuk boyunca ayakta olacağız; bu nedenle oturmuyoruz.

Hareket ediyoruz, sağımızda Sepetçiler Kasrı, hemen arkasında yeşillikler arasından fışkıracakmış gibi duran Topkapı Sarayı; solumuzda Karaköy, arka planda Galata Kulesi... Marmara’yı gerimizde bırakıp Boğaz’a doğru yola çıkıyoruz.

Kollarınızı kollayın

Avrupa Yakası solumuzda, Anadolu Yakası sağımızda gidiyoruz. İstanbul Boğazı gerçekten de her adımda farklı bir güzellik sergiliyor. Korular içindeki köşkler, konaklar; sahildeki saraylar, büyüklü küçüklü yalılar mimarileriyle insanı adeta büyülüyor. Nitekim yabancılar kendi gördüklerini arkadaşlarının da görmesi için sürekli birbirini dürtüyor. Kollarının çürük içinde kalması sanırım bundan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Kanlıca’nın yoğurdu

Kanlıca İskelesi’ne yanaştığımızda vapura kasa kasa yoğurt yükleniyor. Meraklıysanız elinizi çabuk tutmalısınız. Zira özellikle yabancılar, üzerine pudra şekeri serpilmiş, muşamba kalınlığında kaymaklı enfes yoğurdu bir anda silip süpürüyor.

Deniz kokulu balık

Vapur son durak Anadolu Kavağı’na iki saatte ulaşıyor, 2.5 saat mola veriyor. Burası Boğaz’ın özgün kalabilmiş nadir köşelerindendir. Çok küçük bir yerleşim yeri olduğu için tamamını üç-beş adımda turluyoruz. Ardından, yürüme mesafesindeki Yoros Kalesi’ne çıkıyoruz. Cenevizlilerden kalma kaleyi geziyoruz. Soluklanmak için tepedeki kafede oturup Boğaz’ın enfes manzarasına karşı çayımızı, kahvemizi yudumluyoruz. Burada restoran da var ama biz balığımızı denizin kokusunu duyarak yemek istiyoruz. Yokuş dik olduğu için çıkarken biraz zorlanmıştık; inerken keklik gibi sekiyoruz.

Çeşit bol

Anadolu Kavağı’nda kafeler ve çoğu salaş balık restoranları iskele meydanı boyunca yan yana sıralanıyor. Menüde ekmek arası balıktan ıstakoza kadar bol çeşit bulunuyor. Nasıl bulunmasın, sonuçta burası balıkçı köyü. Fiyatlar derseniz, borsa gibi her gün değişiyor. Ama bu keyif yapmanıza engel olmuyor. Kesenize uygun bir çeşit mutlaka bulunuyor. Son yıllarda arka sokakta bir kebapçı ve çiğ köfteci de açıldı. Ancak bana sorarsanız burasının havasına hiç uymuyor.

Haberin Devamı

Boğaz turları

Şehir Hatları, İstanbul Boğazı’na üç özel gezi düzenliyor.

- Uzun Boğaz turu (her gün): Eminönü-Kavaklar arasında yaz aylarında iki sefer yapılıyor. Vapur Eminönü’nden 10.35 ve 13.35’te kalkıyor. Beşiktaş, Üsküdar, Kanlıca, Sarıyer ve Rumeli Kavağı’na uğrayarak Anadolu Kavağı’na ulaşıyor. Yolculuk iki saat kadar sürüyor.

Anadolu Kavağı’nda 2.5 saat kaldıktan sonra 15.00 ve 17.00’de kalkıyor. Aynı iskelelere uğrayarak Eminönü’ne dönüyor. 17.00 vapuru cumartesi, pazar ve bayram günleri 18.00’de kalkıyor. İlk vapurla gidenler dilerlerse sonraki vapurla dönebiliyor. (Gidiş dönüş 25 lira. 12 yaş altına 12.5 lira. 6 yaşın altına ücretsiz.)

- Kısa Boğaz turu (her gün): Kısa Boğaz turunda Eminönü İskelesi’nden 14.30’da kalkan vapur Üsküdar, Ortaköy üzerinden Rumeli ve Anadolu Hisarı’na kadar çıkıp geri dönüyor. Yolculuk iki saat sürüyor (12 lira).

Haberin Devamı

- Mehtap turu (cumartesileri): Şehir Hatları Boğaz’a mehtap turu da düzenliyor. Vapur 17.30’da Bostancı’dan kalkıyor. Kadıköy, Eminönü, Üsküdar, Beşiktaş, Rumeli Kavağı iskelelerine uğruyor. 20.05’te Anadolu Kavağı’na ulaşıyor. Dönüş yolculuğu 22.30’da başlıyor, 1.00’de Bostancı’da son buluyor (20 lira).

Martılarla kahvaltı

Ben Boğaz’a gideceğim zamanlar evden bir şey yemeden çıkarım. Vapuru beklerken, biri bana, diğeri martılara iki simit alırım. Kahvaltıyı birlikte yaparız. Size de öneririm.

Dikkat

Bayramda sefer sayısı artabilir, saatler değişebilir. Yolculuk programı yapmadan önce güncel tarifeye bir göz atın (http://sehirhatlari.istanbul/tr).

Elektronik rehber

Denizcilik İşletmeleri Boğaz turuna çıkacak yolcularına diledikleri takdirde “elektronik sesli rehber hizmeti” veriyor. Cihaz tur öncesinde sadece Eminönü İskelesi’nden (kapora bedeli ile kimlik veya pasaport vererek) alınıyor. Dönüşte iade ediliyor. Ücret 20 lira.