Pazar Vetbüs minik dostlarımız için yollarda

Vetbüs minik dostlarımız için yollarda

10.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İBB Veteriner Hizmetleri’nin sahipsiz sokak hayvanlarına sağlık hizmeti götüren mobil aracı Vetbüs, hayvanseverlerle minik dostlarımızı buluşturuyor.

Vetbüs minik dostlarımız için yollarda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri’nin geçtiğimiz nisan ayından beri yollarda olan aracı Vetbüs, İstanbullu hayvan dostlarının çağrılarına göre direksiyonu kırıyor. Yeşilköy Sahil’de araçlarına konuk olduğumuz Vetbüs’ün veteriner hekimleri Nihan Dinçer ve Büşra Öndeş ile Vetbüs’ün yol maceralarını konuştuk.

Haberin Devamı

Vetbüs yaklaşık bir yıldır yollarda. Hafta içi beş gün boyunca saat 12.00 ile 15.00 saatleri arasında mobil veterinerlik hizmeti veren aracın güzergahını Alo 153 Beyaz Masa’ya iletilen talepler belirliyor. Rotalarını taleplere göre çizen Vetbüs ekibi, vatandaşların her pazar İBB Veteriner Hizmetleri’nin sosyal medya hesaplarından duyurulan programı takip etmesini isteyen Nihan Dinçer: “Bizi takip edip daha fazla cana ulaşmamıza yardımcı olabilirler” diyor. Vetbüs’te verilen hizmetleri yine Dinçer’den dinliyoruz: “Vetbüs, hayatı boyunca hiç veteriner hekimle tanışma fırsatı bulamamış sahipsiz sokak hayvanlarına yerinde sağlık hizmeti verebilmek amacıyla özel olarak tasarlandı. Avrupa yakasında hizmet veren Vetbüs’te iki veteriner hekim, iki yardımcı personel çalışıyoruz. Anadolu yakasında Vetkabin hizmet veriyor, orada bir veteriner hekim, bir veteriner teknikeri ve iki yardımcı personel görev yapıyor. Sahipsiz sokak hayvanlarına öncelikle bir genel muayene yapıyoruz. Genel durumunda herhangi bir sıkıntı tespit etmediğimiz hayvanlara antiparaziter uygulamalar ve kuduz aşılarını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında buraya sadece antiparaziter uygulamalarının yapılacağı sağlıklı sokak hayvanları gelmiyor özellikle kış aylarında soğuk yüzünden hasta olan hayvanlar da getiriliyor. Onların ayakta tedavilerini yapıyoruz, onun dışında acil müdahalelerde bulunuyoruz. Eğer hastanın durumu kritikse, uzun süreli bir tedavi görmesi gerekiyorsa, buradan teslim alıp birimlerimizde tedavisini, ameliyat gerektiriyorsa ameliyatını yapıyoruz daha sonra aldığımız bölgeye salımını gerçekleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

Vetbüs minik dostlarımız için yollarda

Yüzlerce hayvan tedavi edildi

Son beş ayda 11 köpek ve 15 kedi sahiplendirmiş Vetbüs ekibi. Yine son beş ayda 858 kedi, 269 köpek aşılanmış. 155 kedi ve 13 köpek tedavi edilmiş. Buradaki sahipsiz sokak hayvanları Vetbüs’e gelen vatandaşlar tarafından sahipleniliyor. Prosedürü Dinçer anlatıyor: “Sahiplenme için öncelikle bir mülakat yapıyoruz. Nerede bakacağı, daha önce hayvan bakımı tecrübesi olup olmadığı, herhangi bir veteriner hekime danışma şansı var mı yok mu gibi sorulara yanıt arayarak karar vermeye çalışıyoruz. Kararımız olumlu olduğu takdirde sahiplendirme işlemini yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Hayvanlar mikroçiple kayıt altına alınıyor. Mikroçip, bir pirinç tanesi büyüklüğünde ve biyolojik yapıyla tamamen uyumlu olduğu için hayvana herhangi bir zararı yok diye anlatıyor Nihan Dinçer.Mikroçip sayesinde hayvanın, yaşı, cinsi, geçirdiği hastalıkları ve tedavileri görmek mümkün.

Vetbüs minik dostlarımız için yollarda

“Vetbüs’te çalışmak keyifli”

İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği Vetbüs’le ilk günden beri yollarda olan Veteriner Hekim Dinçer: “Bir yıl içerisinde pek çok hayvana yardım ettik. Buraya veteriner hekime gitme şansı olmamış, soğuklarda yaşamını sürdürmeye çalışan hasta hayvanlar geldi. Bazılarının burnu tamamen tıkanmıştı, gözleri akıyor, nefes almakta zorluk çekiyordu. Buraya çaresizce gelen hayvanın nefes almasını sağlamak, rahatlamasını görmek inanılmaz bir duygu. Bu yüzden Vetbüs’te çalışmak çok keyifli” diyor.