Pazar “Yarışmadığımda kendimi eksik hissediyorum”

“Yarışmadığımda kendimi eksik hissediyorum”

14.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin sayılı Ironman’lerinden Göksen Çınar: “Hep sporun içindeydim. Beden eğitimi mezunuyum, antrenörlük yapıyorum, yarışmadığım zaman kendimi eksik hissediyorum”

“Yarışmadığımda kendimi eksik hissediyorum”

Ironman yüzme, bisiklet ve koşu branşının arka arkaya yapılması amacıyla ortaya çıkmış triatlonun daha uzun hali. Ironman 70.3 (yarım) ve Ironman 140.6 (tam) olarak iki yarışı var. “Ironman 140.6” 3 bin 800 metre yüzme, 180 km bisiklet, 42 km de koşudan oluşuyor. Göksen Çınar Türkiye’deki az sayıda Ironman sporcusundan biri. Eylülde dünya şampiyonasına katılacak olan Çınar’la buluşup hikayesini dinledik.

Haberin Devamı

- Ülkemizin sayılı Ironman’lerinden birisiniz. Kaç yarışa katıldınız?

Dört tane tam, 16 tane yarım bitirdim. Tamda 10 saat 50 dakika, yarımda 4 saat 42 dakika en iyi zamanım. Geçen sene benim de olduğum 30-34 yaş arası kategoride 14 bin kişi içinde 132. sıradaydım. Yani en iyi yüzde 1’lik dilimde yer alıp Ironman Gold Athlete unvanını aldım.

- En son “Runfire Cappadocia”da birinci oldunuz. Üç branş birden yapan biri olarak kolay geldi mi?

Tam tersi oradaki herkes haftada 5-6 gün koşu antrenmanı yaparak geliyor. Sen triatlon antrenmanı yaptığın için sadece 2-3 gün koşabiliyorsun. Yani daha az antrenmanla gidiyorsun. Bunlar bizim için hedeften çok antrenman yarışımız gibi oluyor; dünya şampiyonasına hazırlık gibi.

Haberin Devamı

- Dünya şampiyonası nasıl oluyor?

Her sene yaklaşık 100 tane yarım, 40 tane tam Ironman yarışı oluyor. Biz bu yarışlarda dereceye girerek her sene yapılan Ironman Dünya Şampiyonası’nda yarışmak için hak kazanmaya çalışıyoruz. Ben geçen yıl Florida yarışında şampiyonaya katılmaya hak kazandım. Şimdi 4 Eylül’de Avustralya’da şampiyona var ama şu anda vize alamıyorum maalesef. Mülteci muamelesi yapıyorlar. Darbe girişimi de kötü etkiledi durumu.

- “Gloria Ironman Türkiye 70.3” yarışması nedir?

Ironman yarışları geçen seneye kadar Türkiye’de yoktu. Turset Project Management geçen yıl isim hakkını aldı ve Gloria otellerinin sponsorluğunda yarışı Türkiye’ye getirdiler. Bu yarış şampiyonadan iki ay sonra olacak. Ben 2017’de yapılacak dünya şampiyonasına hak kazanmak için katılacağım yarışa.

“Alkali besleniyorum”

- Bu durum özel bir yaşam biçimi de gerektiriyordur...

Kilo çok önemli bizde, kilo almamaya çalışıyorum. Alkali beslenmeye dikkat ediyorum, asitli ve paketli gıda tüketmiyorum. Haşlanmış sebze yiyorum. Belli saatlerden sonra yemiyorum. Yarış için özel beslenme programı da oluyor. Antrenmanlar günde 4-5 saate çıkabiliyor. Dinlenme günümde minimum 1.5 saat çalışıyorum. Her gün antrenman yapmak gerekiyor.

- Başlamak isteyenlere önerir misiniz? Ne ifade ediyor bu spor size?

Haberin Devamı

Triatlon bazında değil, insanlar spor yapsınlar. Herkese uygun bir spor var. Triatlon içinse bu öyle bir spor ki herkesin bir branşı yaptığında aldığı hazzın üç katını alıyorsun, üç branş yapıyorsun çünkü ve “Üç branşı birden yapabiliyorum” durumu oluyor. Çok güzel de bir arkadaşlık çevresi var. Benim için farklı bir açısı da şu; ben bazı yarışları özellikle oraları görmek için seçiyorum. Mesela belki planlayıp gitmem ama yarış için Porto Riko’ya gidiyorum. Bir de 12 yaşından beri spor yapıyorum. Hep sporun içindeydim, spor dışında bir şey yapmadım. Beden eğitimi mezunuyum, antrenörlük yapıyorum, yarışmadığım zaman kendimi eksik hissediyorum. ,

“Ironman pahalı bir spor”

“Yarışmadığımda kendimi eksik hissediyorum”


- Sizin gibi profesyonel şekilde yapan kaç kişi var?

Ben profesyonel değilim çünkü Ironman profesyonel değil, amatör bir yarış. Profesyonel olanlar olimpiyatlar için yarışan sporcudur biz amatörün profesyoneliyiz. Kendi günlük işlerimizi de yapıyoruz, ben antrenörüm mesela. Benim gibi de taş çatlasa 15-20 kişi var çünkü bu işi yapanların genelde başka işleri de var ya ticaretle uğraşıyor ya bankacı...

Haberin Devamı

- Beyaz yakalılarda Ironman’e katılma oranı yüksekmiş. Neden?

Çünkü pahalı bir spor. Mesela geçenlerde kargosu falan derken 1.500-2.000 avro civarı parayı sadece bir janta verdim. Minik bir bütçe hazırlamam gerekirse; mesela sadece yarış parası 300 avroya yakın. Triatlon için alacağın en basit bisiklet en az 2-3 bin lira. İyi bir şey istedin mi 5-6 binden başlıyor. Benimki mesela 10-11 bin avro civarı bir bisiklet. Ayrıca yüzme antrenmanı için havuza üye olmak zorundasın, koşu için yılda en az 5 çift ayakkabı değiştireceksin, bisiklet ayakkabısı var, kask var hepsi para. Beyaz yaka dediğimiz insan hem zaman hem de para ayırabiliyor bu işe, o yüzden...

- Sponsor yok mu?

Sponsor Türkiye’de gelişmekte olan bir alan. Ben sponsoru olan nadir ve şanslı sporculardan biriyim. Birden çok sponsorum var, bu sene ana sporsorum Türkiye’nin önde gelen bilişim şirketlerinden NGN. Türk bayrağı taşıyacak sayılı sporcudan biri olarak onların desteği benim için önemli.