Pazar Yazın nasıl beslenmeli?

Yazın nasıl beslenmeli?

23.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yazın nasıl beslenmeli?

Yazın nasıl  beslenmeli





Bu yazın modası düşük belli pantolonlar, incecik elbiseler, askılı tişörtler, göğüs altından büzgülü fırfırlı bluzlar çok güzel. Tabii eğer oradan buradan taşan fazla kilolarınız yoksa...
Yaz ayları özellikle kadınlara denizin, güneşin nimetlerinin yanı sıra zayıflama mihneti de getiriyor. Kış ayları boyunca kalın giysilerin altına saklanan vücudu yeniden forma sokmak gerekiyor. Bu yüzden acilen rejime başlanıyor; dergilerin yayımladığı "bir haftada şu kadar kilo verin" diyetleri büyük rağbet görüyor. Ancak uzmanlar sadece mayo giyilecek diye yapılan diyetin bırakın zayıflamayı aksine vücudun kilo vermeye karşı direncini artırdığını söylüyorlar.
Nurseli İdiz’in 1,5 yılda 28 kilo vermesini, Sibel Can’ın ise doğum sonrası fazla kilolarından kurtulmasını sağlayan obezite danışmanı Haluk Saçaklı "Dönemsel zayıflama programları yerine dengeli beslenmeyi öğrenmek gerek" diyor.

Yaz aylarında özellikle kadınlar kısa sürede çok kilo verdiren programlara rağbet ediyorlar. Bu tür dönemsel diyetler yararlı mı?
Çoğu insan için diyet programı kısa süre sonra eziyet programına dönüşüyor ve insanda diyetten kaçma isteği yaratıyor. Her zayıflama programından sonra vücudun metabolizması yavaşlar. Diyet bittikten çok sonra metabolizma eski hızına döner. Bu nedenle başarısız her diyet kilo vermeye karşı vücut direncinin artmasına neden olur. Sadece mayo giyilecek diye yaz aylarında yapılan dönemsel zayıflama programları da bu olumsuzlukların yaşanmasına neden oluyor genellikle.

Peki ne yapmak gerekiyor? Siz nasıl bir programla zayıflatıyorsunuz?
Fazla kilolardan kurtulmak için yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerek.

Bu hep söylenir ama uygulamak pek kolay değil galiba.
Neyi, ne kadar, nasıl ve niçin yemek gerektiğini öğrenmek lazım. En önemlisi de duygusal ve fiziksel açlığı ayırt etmek. Duygusal açlık, ağız açlığıdır. Yani yeme isteğidir. Gerçek açlık ise mide açlığıdır. Yani bir ihtiyaçtır. Açlık, tokluk ve iştah kavramlarını yerine oturtan, böylece beslenme kültürü geliştiren birinin zayıflamaması için ortada bir neden kalmıyor.

Az ve sık yemek gerektiği de söylenir.
Evet. Dengeli beslenme kurallarını bozmadan vücudumuzun ihtiyacı olan süt, et, sebze, meyve, ekmek-tahıl, yağ grubu besinleri ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde, üç ana ve üç ara öğün şeklinde yememiz gerekiyor. Sık sık, hafif yemek çok yemediğiniz anlamına gelir ve vücudunuzda alınan kalorileri biriktirmeden hemen kullanır.

Sık sık ama az miktarda kızartma da yiyebilir miyiz?
Mümkün olduğunca yağda pişirme yöntemlerinden uzak durmak gerekiyor. Etler ızgara ya da haşlama olmalı. Eti öğle yemeğinde tüketmekte fayda var. Etin sindirimi zor olduğundan akşam yemeğinde et yememek daha sağlıklı.

Nedir günlük program?
Güne bir bardak su ve meyve ile başlanmalı. Kahvaltı geçiştirilmemeli. Saat 10.00-11.00 arası 1 porsiyon meyve. Öğle yemeğinde etin yanı sıra az yağlı salata ekmek ve yoğurt yenebilir. İkindide 1 porsiyon meyve ya da tahıl grubu... Akşam ise sindirimi kolay olan az yağlı sebze yemeği yanında yoğurt soslu makarna veya pilav tercih edilmeli. Bu yeme planı formumuzu korumamıza ve gece rahat uyumamıza yardımcı olur.

Yatmadan hemen önce bir şey yiyebilir miyiz?
Tabii. Sabahki gibi yine bir bardak su ve bir porsiyon meyve yenebilir. Özellikle yaz aylarında su kaybı fazla olduğundan kısa aralıklarla günde 2,5 litre sıvı tüketmek gerekiyor. Tatlı tüketileceğinde de kesinle hamurlu tatlılardan uzak durup sütlü tatlıları tercih etmekte fayda var.

Yaz aylarında içki de çok içiliyor. Zayıflama programında alkolün yeri var mı?
Alkol yağ azaltma çalışmaları sırasında hormonal sistemi bozduğundan kullanılmamalı. Ölçülü alınan alkolün kan damarlarını ve kalbi koruduğu biliniyor. Ama "ölçülü" herkese göre farklı. Birinin normali, diğeri için aşırı olabilir.

Uyulması gereken kurallar
• Her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere 6 kez yemek yiyin.
• Her öğün arasının ortalama 2,5 saat olmasına dikkat ediniz.
• Sabah kahvaltısı saat 7.00-9.00, öğle yemeği 12.00-14.00, akşam yemeği 18.00-20.00 arasında yenmeli.
• Yemek zamanınızı denetleyin. Bu zamanları kaydırmayın, değiştirmeyin.
• Duygusal açlık nedeniyle yemek yemeyin.
• Küçük lokmalarla ve yavaş yiyin.
• Diyetinize ölçülü olarak çeşitlilik katın.
• Kan şekerinizin düşmemesi için ara öğünleri sakın atlamayın.

Dönemsel diyetler kısa zamanda kilo vermeyi sağlayabilir. Ama verilen bu kilolar yine kısa zamanda geri alınıyor. Üstelik bu tür hızlı diyetler vücuda da zarar veriyor.
Kilo vermek isteyenler kızartma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durmalı. Hafif, sebze ağırlıklı, az yağlı, meyve, ızgara et veya balık gibi yiyecekleri tercih etmek gerekiyor. Kalorisi çok düşük olmayan, tek gıdalı olmayan diyetler tercih edilebilir. Tabii egzersiz de çok önemli. Yürüyüş, yüzme, voleybol, basketbol gibi sporlar zayıflamayı hızlandırıp vücudun forma girmesini sağlıyor.
İçkiyi özellikle yaz aylarında daha dengeli kullanmak gerekiyor. Gündüzleri içki içmemekte fayda var. Yaz geceleri hafif kokteyller ya da şarap tercih edilmeli. Rakı, viski, votka, cin gibi içkilerden uzak durulmalı.