16.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
ELİF BERKÖZ ÜNYAY
New York Times gazetesinin hafta sonu ekinin geçtiğimiz günlerdeki kapak konusu “Out of the Kitchen, Onto the Couch / Mutfağın Dışında, Koltuğun Üzerinde”de yemek programlarının Amerikalıların hayatına etkisinden bahsediliyordu.
Habere göre, The Food Network yaklaşık 100 milyon Amerikalının evinde izleniyor. Milyonlarca Amerikalının izlediği “Top Chef” ulusal bir olaya dönüşüyor. Yemek programlarının popülerleşmesiyle birlikte şefler kablolu kanallardan ulusal kanallara terfi ediyor. “Hell’s Kitchen” Fox’a, Jamie Oliver ABC’ye transfer oluyor.
Yemek programı izleyip eve yemek siparişi veriyorlar
Haber, tüm bu ilgiye rağmen yemek programlarının müptelası olan milyonların mutfağa girip yemek yapmaktan uzak durduğuna dikkat çekiyor. Peki yemek şovlarına reyting kazandıran izleyiciler gördüklerini uygulamak yerine ne yapıyor? Eve yemek siparişi veriyor!
Türkiye yemek programlarıyla 90’lı yıllarda tanıştı. Yemek programlarının ilk yıldızı Gülriz Sururi’ydi. “A La Luna” programı büyük reyting aldı. Ümit usta da o yıllarda çok seyrediliyordu.
O dönem her kadın programının içinde mutlaka bir yemek bölümü yer almaya başladı. Bu “modaya” uyan programlar hâlâ var. Pınar Altuğ, Ayşe Tüter, Emine S. Beder Türk televizyonlarının ilk mutfak yüzlerinden oldu.
Bu isimler sadece beyaz ekranla yetinmediler kitap da çıkardılar. Sonra mutfağa, ünlü şeflerden (Mehmet Gürs) mankenlere (Ebru Şallı) kadar pek çok isim daha girdi.
Taklitleri çıktı ama ömürleri kısa oldu
Şimdilerde yine bir yemek programı fırtınası var. Show TV’deki “Yemekteyiz” çok iyi bir çıkış yaptı, milyonları ekran başına topladı. Yarışmacı olmak için binlerce kişi başvurdu. Program bir süre sonra kan kaybetti. Şu sıralar eski yarışmacıları ve ünlüleri yarıştırarak eski reytingini yakalıyor. Kanal yeni sezonda “Yemekteyiz”in yanı sıra Derya Baykal’ın sunduğu “Deryalı Günler”in içindeki yemek köşesine devam edecek.
Ekranlarda dört tür yemek programı var: Yarışma, yemek-sohbet, yemek-gezi ve lokanta tanıtımı. “Yemekteyiz” yarışma türünün tek örneği. Taklitleri çıktı ama ömürleri kısa oldu.
Bir köfte arabasında ya da salaş bir restoranda
Gazeteci Mehmet Yaşin’in CNN Türk’teki programı yemek-gezi türünde. “Yol Üstü Lezzet Durakları” CNN Türk’ün klasiği oldu artık. Dördüncü sezona giriyor. Yaşin’in peşine düştüğü yerel tatlar bazen bir köfte arabasında bazen salaş bir restoranda karşısına çıkıyor.
Kanalın yeni “aşçısı” ise halkla ilişkilerci Memet Özer. Daha önce yemek sektöründe çalışmış olan Özer “Hayatın Tadı” programında her hafta bir yemek çeşidini anlatıyor ve pişiriyor. Sonrasında yemekler konuklar ile beraber tadılıyor.
Özpetek filmlerindeki gibi güzel sofralar kurmayı seviyor
Serra Yılmaz, demirbaşı olduğu Ferzan Özpetek filmlerinde olduğu gibi evinde güzel sofraların kurulduğu, sohbetlerin uzadığı davetler vermeyi seviyor. Yılmaz geçen sezon
Türkmax’ta başlayan yemek-sohbet programı “Temel İçgüdü”ye yeni sezonda da devam edecek.
Türkmax’ta “Ayşe Tüter Mutfakta” adlı bir yemek programı daha yayımlanıyor.
Sofra Dergisi’nden Esra Düzdağ ve Neslihan Demir’in iki yıldır hazırlayıp sunduğu Atv’deki “Kültür Aşı”nda yöreye özgü yemekler yöre kadınlarının elleriyle hazırlanıyor.
Atv’yi yeni sezonda tek bir yemek programı “kesmeyecek”, kanal Berna Laçin’in sunacağı yeni bir yapımın hazırlığında.
Show Max’te hafta içi yayımlanan “Özgür Şef” adlı programı özellikle ev kadınları takip ediyor.
Digitürk kanalları Home TV, Show Plus ve Fox Life’ta her tarz program var. Sağlıklı yemekler, İtalyan mutfağı, pratik tarifler, tatlılar...
İşte en popülerleri:
İki oyuncu, bir aşçı, bir gurme İspanya yollarında
Oscar’lı oyuncu Gwyneth Paltrow, ünlü aşçı Mario Batali, gurme yazar Mark Bitman ve İspanyol aktrist Claudia Bassols ile “Spain... On the Road Again / İspanya... Yine Yollardayız” izleyiciyi İspanya’da lezzet yolculuğuna çıkıyor. Kah İspanya’ya özgü manchego peynirini yapan bir fabrikaya gidiyorlar kah bir esnaf lokantasında kah lüks bir lokantada yemeklerin tadına bakıyorlar.
Yemek-seyahat programında dörtlü, araba yolculuğu yaparak ülkede görülmesi gereken yerleri de gösteriyor. Sohbetlerinde zaman zaman İspanya’nın tarihine de giriyorlar.
Görev: Fast food mönüsünden gurme
tabağı yaratmak
Dünyada en çok reyting alan yemek programlarından biri “Top Chef”. Programda 12 aşçı yarışıyor. Amaç verilen sürede pişirdikleri yemekleri jüriye beğendirmek.
Her bölümde ayrı bir stresli görevle mücadele ediyorlar: Bir fast food mönüsünden 45 dakikada gurme tabağı yaratmak, 90 dakikada düğün mönüsü oluşturmak, kısıtlı bütçe ve malzemeyle 20 dakikada lezzetli aperitifler hazırlamak...
“Mutfak Sırları”nın yazarı
Kitabı “Mutfak Sırları” en çok satanlar listesinde yer alıyor. Baş şeflik yaptığı Brasserie Les Halles çok popüler. New York’un en ünlü şeflerinden biri olan Anthony Bourdain’in programı “No Reservations”ın sloganı “Turist değil, gezgin olun”. “Lafını esirgemeyen, cool şef” olarak anılan Bourdain programda dünyadaki farklı tatların peşine düşüyor. Fransa’dan İzlanda’ya, Özbekistan’dan Sicilya’ya yerel mutfakları geziyor.
Seksi bulan da var sinir olan da
Kimilerine göre çok itici kimilerine göre mutfak dünyasının seksapeli en yüksek kadını Nigella Lawson. “Nigella’dan Pratik Tarifler”de basit ve ucuz yemekler hazırlıyor.
“Hepsi de damak çatlatan cinsten mi?’ diye eleştiriliyorum”
Mehmet Yaşin