Pazar Yeni bir sezon yeni bir heyecan

Yeni bir sezon yeni bir heyecan

14.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylülden ekime doğru ilerlerken tatil sezonu yavaş yavaş sona eriyor ve hayatın nabzı yine kentlerde atmaya başlıyor. Ekrana yeni diziler gelecek, sinema ve tiyatro salonları dolacak, raflar yeni albümler ve kitaplarla zenginleşecek, yeme-içme mekanları müşteri kapma yarışına girecek... Milliyet yazarları yeni sezonun heyecanla beklenenlerini yazdı...

Yeni bir sezon yeni bir heyecan

Leonard Cohen’in albümü geliyor

Haberin Devamı

Mehmet Tez
* Sonbahar albüm lansman mevsimi. Dünyada pek çok sanatçı yeni albümlerini genellikle sonbahar aylarında piyasaya sürüyor. Bu yıl da durum farklı değil. Hem indie ve avangart grupların hem de klasik isimlerin yeni albüm
haberleri tek tek geliyor.
* Aphex Twin’in 2001’den bu yana hazırladığı ilk albüm olacak “Syro”. Merakla bekleniyor... Kanadalı electronica projesi Caribou’nun yeni albümü “Our Love” ve electro popçular Electric Youth’un ilk albümü “Innerworld” indie electronica, pop, nu disco sevenleri ilgilendirmeli...
The Strokes solisti Julian Casablancas’ın The Voidz ile kaydettiği yeni bir solo projesi var. 23 Eylül’de bekleniyor. Öncekilere göre biraz karanlık bir albüm olabilir... İngiliz post-punk ekibi The Drums, “I Can’t Pretend” isimli bir single yayınladı ve yeni albüm “Encyclopedia”nın öncekilere pek benzemeyeceği mesajını verdi. Albümün kalanı merak konusu...

Pink Floyd’dan ekimde sürpriz
* Leonard Cohen (“Popular Problems”) ve Marianne
Faithfull (“Give My Love To London”) birer yeni albümle geliyor. Fleetwood Mac solisti Stevie Nicks’in solo albümü
“24 Karat Gold” ekim başında çıkıyor. Albümde 1965-1995 yılları arasında yaptığı şarkılar
var Nicks’in.
* The Flaming Lips “With a Little Help from My Fwends” isimli albümünü hazırladı. Şarkı şarkı Beatles’ın “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”ini yorumlayacaklar... Foo Fighters “Sonic Highways”i 10 Kasım’da yayınlayacak.
* Sonbaharın en büyük sürprizlerinden biri Pink Floyd’un “Endless River” isimli yeni albümünü ekimde yayınlayacağını açıklaması. Son 20 yılda yapılan ve yayınlanmayan kayıtlar yer alacak albümde.

Haberin Devamı

Babylon ve Soho House kışa damga vuracak

ÇAĞDAŞ ERTUNA
* Bu kış en heyecanla beklenen iki yer var. Biri Bomonti’de eski bira fabrikasında açılacak olan Babylon. Diğeri ise Tepebaşı’nda eski Amerikan Konsolosluğu binasında açılacak olan Soho House.
* Babylon’un bir aksilik olmazsa ekimde açılması bekleniyor. Doğuş Grubu’na ait başka yeme-içme mekanları da burada yer alacak. Soho House ise İstanbul’da üyelik sistemiyle çalışan ilk kulüp olacak. Üyelerin yanı sıra herkesin girebileceği bölümleri de olacak. İtalyan restoranı Cecconi’s ve Cowshed Spa gibi. Soho House’un yıl sonuna doğru açılması bekleniyor ama henüz kesin bir tarih yok.
* Soho House Grubu’na ait olan Pizza East’in de Akaretler’de W otele komşu geleceği konuşuluyor.
* Bu kış iki mekan popülerliğini kaybetmeyecek: Lucca ve Pizza Emirgan. Lucca 10’uncu yılını kutluyor. Neden hâlâ popüler olduğunu anlatmaya gerek yok. Pizzacı ya da Gizli Kalsın diye bilinen küçük mekanın sırrı ise her gece açık olması, canlı müziği ve genellikle birbirini tanıyan müşterileri.

Haberin Devamı

Trend kahverengi içkiden yana

Mehmet Yalçın
* Profesyonel içki dünyasında sert alkollü içkiler ikiye ayrılır: Beyaz içkiler ve kahverengi içkiler... Beyaz içki denince akla fıçıda yıllandırılmadan şişelenen ve şeffaf renkte olan votka, cin, tekila, grappa vb. gelir. Kahverengi içkiler ise meşe fıçılarda dinlendiğinden esmerleşmiştir; viski, konyak, brendi, yıllanmış rom bu içkilerdendir.
* 1990’lardan itibaren büyük şirketler maliyeti düşük olan, dinlenmesi gerekmeyen ve kokteyllerde kullanıldığından her kılığa giren beyaz içkilere yatırım yaptı. Votka tarihte hiç olmadığı kadar popülerleşti, tekila altın çağını yaşadı, cin de hâlâ yükselişte... Bu içkiler sayesinde “sürümden kazanıldı”.

Yükselen içki bira
* Günümüzün yeni gerçeği ise lüksün de lüksünü arayan bir “yeni para”nın egemenliği. İçki dünyası bu para köpüğünü alabilmek için daha kaliteli içkileri devreye sokmaya başladı. 2013’te 50 yıllık viskiler, romlar, asırlık konyaklar ardı ardına piyasaya çıktı. Trend kahverengi içkiden yana döndü, bu sezonda da etrafımızda onları daha çok göreceğiz. Örneğin, Türkiye’de bulunabilen 12 yıllık viski sayısı 50’ye yaklaştı, 500, 600 liralık “super deluxe” viskilerin sayısı üçe katlandı. İskoç single malt’larının en özellerinin yanında, kalitesi artırılan Amerikan burbonları da raflara dizildi. Konyak portföyümüz de genişliyor.
* 2014 kışının bir başka yükselen içkisi de butik ve çok kaliteli örnekleriyle dünya biraları olacak. Belçika’nın, İngiltere’nin, Amerika’nın “kült” biraları barlarda karşımıza çıkmaya başladı bile.

Haberin Devamı

Merak uyandıran çok oyun var

Haberin Devamı

Asu Maro
* Tiyatroların çoğu henüz ekip oluşturma aşamasında ve yeni oyunlarına dair kesin bilgiler veremiyorlar. O yüzden şu anki duruma baktığımda ben Dot’un Kanyon’da açacağı yeni salonunda sergilenecek üç yeni oyunu merak etmekteyim: “Midsummer”, “Midwinter” ve Hakan Günday’ın “Zargana”sı. Romanı Günday ile Murat Daltaban birlikte sahneye uyarlıyor. Bence bu yılın oyunlarından biri olacak.
* Oyun Atölyesi’nden gelen habere çok sevindim, tiyatronun açılış oyununu, Steven Berkoff’un “Kvetch”ini 15’inci yıllarında tekrar sahneliyorlar. Bu kez Muharrem Özcan yönetecek oyunu. Oyuncular arasında da Hasibe Eren ve Gökçer Genç var, merak etmek için bir sebep daha...
* Derya Alabora, İstanbul Tiyatro Festivali’nde oyuncu sorunu nedeniyle iptal etmek zorunda kaldığı “Gertrude - The Cry”ı bu sene oynayacak, bu da sezonun müjdelerinden biri. Ayrıca D22’de bir de oyun yönetecek, Deniz Madanoğlu’nun “Küf” adlı oyunu. Şu an kesin olan tek oyuncu Esra Dermancıoğlu.
* İkinci Kat’ta Serra Yılmaz ile Deniz Türkali gibi iki ismi bir araya getiren “Fü” oynanıyor, Sami Berat Marçalı rejisiyle. Festivalde kaçırdım, bu kez yakalayacağım.
* Kemal Başar, Romanya’da sahnelediği “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü”nü rock müzikali olarak sergilemeye hazırlanıyor... Orada çok başarılı olmuştu, darısı başımıza.

Ertaş’ın hayatı “Neşe, Dert, Aşk”la sahnede
* Kumbaracı50 ile Theater an der Ruhr işbirliğinden ortaya çıkan “Ekonomonia”, Altıdan Sonra Tiyatro’nun İstanbul Tiyatro Festivali’nde biletleri anında tükenen “Kral Soytarım Lear”ı, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda Şakir Gürzumar rejisiyle sahnelenecek “Guguk Kuşu”, Semaver Kumpanya’nın “Kuşlar” (Aristophanes) uyarlaması beklediğim diğer oyunlar...
* Erdal Beşikçioğlu’nun açtığı Tatbikat Sahnesi’nde “Woyzeck” müzikal olarak sahnelenecek, onun için Ankara’ya gidilir.
* Ankara DT’nin Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan “Neşe, Dert, Aşk” oyunu sezonun en çok merak edilenlerinden...

Edebiyatta sezona hızlı başlangıç

Gülden Öktem
* Geçtiğimiz yıl yayınevini değiştiren ve yeni romanı edebiyat çevreleri tarafından heyecanla beklenen Orhan Pamuk kitabını en erken aralık, en geç şubat ayında Yapı Kredi Yayınları etiketiyle çıkaracak.
* Aynı yayınevinden bu yıl Türkçenin usta kalemlerinden Gündüz Vassaf’ın yeni kitabı “İstanbul’da Kedi”, Amerikalı E.L. Doctorow’dan “Daniel’in Kitabı”, Macar yazar Zsuzsa Rakovszky’nin “VS”i, Oğuz Demiralp’in “Tanpınar’a Biraz Huzur Verelim”i ve son dönemin çarpıcı yazarları arasında bulunan Japon asıllı Britanyalı yazar Kazuo Ishiguro’nun “Öksüzlüğümüz” adlı kitaplar okurlarıyla buluşacak.

Botton’dan sanat kitabı
* Geçtiğimiz yıl “Deccal’in Hatırı” romanı ses getiren Sezgin Kaymaz’ın yeni kitabı İletişim Yayınları’ndan çıkacak. Gün Zileli, Burhan Sönmez, Barış Uygur ve Akif Kurtuluş’un aralarında olduğu yazarların kitaplarını okurlarıyla buluşturacak olan İletişim Yayınları, genç edebiyatçıları bu yıl edebiyat dünyasına kazandırmaya devam edecek. Metis Yayınları ise bu yıl Murathan Mungan’dan “Harita Metod Defteri” ve Fatih Özgüven’den yeni bir öykü kitabı çıkarmaya hazırlanıyor.
* Yeni sezonda Oscar Wilde, Virginia Woolf, Flann O’brian’ın aralarında olduğu usta kalemlerin külliyatını yayımlamaya devam eden Everest Yayınları, Alain de Botton’un sanat üzerine yazdığı “Terapi İçin Sanat” kitabını okurla buluşturacak.
* Geçtiğimiz yıl Doğan Kitap’a geçen Canan Tan çocuk gelinlere ve töreye dair yazdığı yeni kitabı “Pembe ve Yusuf”u yayımlayacak. Yeni bir roman hazırlığında olan Hande Altaylı, aynı yayınevinden kitabını çıkarırken, gazeteci-yazar Ali Kırca da ilk romanıyla okurlarının karşısında olacak.

İyi bilimkurguya hasret bu yıl bitebilir

Nil Kural
* David Fincher polisiye türündeki “Gone Girl”le karşımıza çıkacak. Christopher Nolan ise başrolüne taze Oscarlı Matthew McConaughey’i yerleştirdiği “Interstellar”la iyi bilimkurguya duyulan hasreti bitirebilir.
* Müzisyen biyografileri açısından zengin bir yıl geçireceğiz. Jimi Hendrix’in şöhreti yakalamadan önceki yıllarına odaklanan “All is by my Side” ve Beach Boys’dan hakkında her şey merak edilen Brian Wilson’ı konu alan “Love & Mercy” yolda ve heyecanla bekleniyor.

Cem Yılmaz “pek yakında”
* Sanat sineması cephesi zaten kendisini Cannes’da belli etti. Nitekim ileriki günlerde Cannes’da yarışan Dardenne kardeşlerin yeni filmi “Deux jours, une nuit”yi, Putin Rusya’sına sözünü sakınmayan Andrey Zvyagintsev imzalı müthiş yapım “Leviathan”ı, David Cronenberg’ün “Maps to the Star”ını ve Fransız yönetmen Olivier Assayas’ın “Clouds of Sils Maria”sını Türkiye’de de göreceğiz. Kuzey Avrupa sinemasının mizah üstadı Roy Andersson’ın Venedik’te alkış alan filmi “A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”ı da heyecan uyandırıyor.
* Türkiyeli sinemacılardan Cem Yılmaz yeni komedisi “Pek Yakında” ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca Tayfun Pirselimoğlu’nun Altın Lale ödüllü filmi “Ben O Değilim” ve Venedik’te yarışan “Sivas” ve Derviş Zaim’in “Balık”ı da yeni sezonda göreceğimiz iddialı filmler arasında.

Ekranda “kurtlar savaşı” yaşanacak

Ali Eyüboğlu
* Bu sezonun en çok konuşulacak işlerinden biri, Erdal Beşikçioğlu ile İbrahim Çelikkol’un başrolünü paylaştığı, Star TV’nin dizisi “Reaksiyon” olacak.
* “Kurtlar Vadisi Pusu” atv’den Kanal D’ye transfer oldu. Pana Film’den ayrılan ekip atv’ye kadrosunda “Vadi’nin eskileri”nden Kenan Çoban (Abdülhey), Hakan Boyav (Kara) ve Ali Sürmeli’nin (Zaza) oynadığı “Beyaz Karanfil”i çekti. Büyük bir ihtimalle atv, “Kurtlar Vadisi Pusu”nun karşısına koyacak “Beyaz Karanfil”i. Perşembe akşamları “kurtlar savaşı”na sahne olacak. Polat’ı canlandıran Necati Şaşmaz’ın Andy Garcia’yı diziye katması, kendine yeni hedef olarak IŞİD’i seçmesi zirvede kalabilmek için.

Seyircimiz sürpriz sever
* Kanal D’de yazın başlayan “Ulan İstanbul”, atv’nin yeni dizisi “Kalp Hırsızı” ve yine atv’de yayınlanacak “Üç Arkadaş”ı yazanlar, oynayanlar farklı ama konuları ortak. Üç dizinin de kahramanları “sevimli” ya da “hayırlı bir iş için çalan” hırsızlar.
* “Yaz tatili”nden dönecek dizilerin yanı sıra başlayacak
30 civarında yeni dizinin kadro ve konusuna bakınca oluşan kanaatim şu: Yeniler arasında “Karadayı” ve “Kurtlar Vadisi Pusu” gibi yapımların reytingini sollayacak dizi yok gibi. Ama şunu da vurgulamam lazım ki her daim sürpriz yapmayı sever Türk seyircisi. n