Pazar Yeni kuşağa eski şarkılar

Yeni kuşağa eski şarkılar

08.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni kuşağa eski şarkılar

Yeni kuşağa eski şarkılar
8-14 Mart 1998
Dilek Sancılı

Son yıllarda best of albümler ve eski şarkıların yeni yorumları müthiş ilgi görüyor.



"Cover" yani eski bir şarkıyı yeni yorum ya da versiyonuyla sunmak uzun yıllardır tüm dünyada ve ülkemizde etkisi görülen bir akım. Bu akımın etkisiyle sanatçılar seneler öncesinin hit parçalarını ya aynı şekliyle ya da müziğine yeni sözler yazarak yorumluyorlar. Dünya müzik piyasasında Whitney Houston'ın "I Will Always Love You" adlı şarkısı bunlar içinde en çok bilinip tutulanlardan. Atalarımız "Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı," deseler de eski şarkıları yeni neslin de tuttuğu müzik piyasasının sıralamalarında kendini belli ediyor.
Bizde bu akım Muazez Ersoy'un bir zamanların hit şarkılarını yeni düzenlemeleriyle yorumlaması ile başladı. Bu albüm o kadar sevildi ki satış rekorları kırıp şarkılar aylarca liste başı kaldı. Daha sonra da Nostalji 2 ve Nostalji 3 kasetleri de aynı anlayışla piyasaya sunuldu ve aynı başarıyı yakaladı. Kimileri bu tür kasetleri kolaya kaçmak olarak nitelendirseler de gençler tarafından sevilmesi dikkat çekici. Zaten bu tür çalışmalar yapanların da en büyük dayanağı bu. Onlara göre yeni neslin eski şarkıları onlara da dinletmek ve zamanında bu şarkılarda çeşitli anılar yaşayan insanlara o günlerini yeniden hatırlatmak. Yani tozlu raflarda kalan şarkılar günışığına çıkıyor ve tekrar eski popülaritelerini yakalıyorlar. Seyyal Taner'in "Son Verdim" isimli şarkısı ile çıkış yapan Ebru Aydın da bu isimlere son örnek. Ebru Aydın bu şarkıyla çıkış yapmayı düşünmediklerini ama düzenlemesi bittikten sonra çok beğendikleri için ilk bu şarkıya klip çektiklerini söylüyor. Bunların yanısıra birçok ünlü sanatçı da eski şarkılarını yeniden düzenleyip yorumluyorlar. Bir zamanlar dinleyicileri tarafından çok sevilen bugün bile dinlemekten zevk alınan şarkılarını "Best Of" albümler halinde birbiri ardına piyasaya çıkarıyorlar. Bunlara eklenen bir başka sanatçı da Ajda Pekkan. Çok yakın bir zamanda çıkaracağı "Best Of Ajda" isimli albümle eski şarkılarını yeniden yorumlayan Ajda Pekkan neden böyle bir albüm çıkardığını şöyle anlattı: "Benim o dönemlerde söylediğim şarkıları birkaç nesil dinledi. Şu andaki neslin de bu şarkıları sevmesiyle biz de böyle bir kaset yapmak istedik," diyor.

Ne dediler?
Sezen Cumhur Önal: Şarkının eskisi olmaz. İnsanlar eskiyebilir ama şarkılar eskimez. Çünkü şarkının yüreğe seslenmesi lazım. Eğer eski bir şarkı 1998'deki ritme uygun yapılıyorsa sorun yoktur. Zaten 1960 - 70'li yıllarda daha doğmamış olan şimdiki nesil için bu şarkılar eski değil çünkü ilk kez duyuyorlar. Müziğin sınırı, eskisi, yenisi yoktur; güzeli ya da çirkini vardır.

Muazzez Ersoy: Ben nostalji kasetini yaptığım zaman müzik otoriteleri yapımcı dostlarımız ve arkadaşlarımız yaptığımızın çılgınlık olduğunu söylediler. Çok büyük paralar yatırarak bu işe başladık. Büyük bestekarların eşsiz eserlerini o zamanın gençlerine hatırlatmak, şimdinin gençlerine ise tanıtmak istedik. Aslında bizim yaptığımız çok büyük riskti çünkü o dönemin hit olmuş parçalarını okumak herkesin harcı değildi. Biz bu riski göze alıp o eşsiz eserlerini alıp okuduk ve başarılı olduk. Biz şirket olarak bu işi yaparken ekonomik yanını düşünmediğimiz gibi işin kolayına da kaçmadık. Bizim amacımız müziğe hizmet vermek ve müziğimizi bu yozlaşmadan kurtarmaktı. Bizi tenkit eden, bizi eleştiren dostlarımız ve arkadaşlarımız birer birer arkamızdan geldiler. Ucuz iş yaptığımızı söyleyenlere de halkımız en güzel cevabı veriyor.

Türkiye'den örnekler
Muazez Ersoy
Zeki Müren - Yılmaz Morgül - Bahçevan - Kulakların çınlasın.
Zeki Müren - Rober Hatemo - Aşkın Kanunu
Sezen Aksu - Metin Şentürk - Sitem
Selami Şahin - Gülben Ergen - Boşvere boşvere
Seyyal Taner - Ebru Aydın - Son verdim.
Orhan Gencebay - Linet - Batsın bu dünya
Hazal - Osman Abim Evde Mi? - Türkü derleme
Nil Burak - Gönül Gül - Birisine birisine

Dünyadan örnekler
The Fugees - Roberta Flack - Killing Me Softly; Bob Marley - No Woman No Cry
Puff Daddy - Sting - I'll Be Missing You
Cake, Michael Bolton, Guns'N'Roses: Tamamen cover albümler
Az Yet - Chicago - It's Hard To Say I'm Sorry
Mr. Big - Cat Stevens - Wild World