Pazar Yeni moda toksinden arınma

Yeni moda toksinden arınma

12.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni moda toksinden arınma

Yeni moda toksinden arınma



Yeni moda toksinden arınma


Kırmızı eti sever misiniz? Peki alkolle "iyi" misiniz? Siyah çaydan başka çaya yüz vermez misiniz? Belki de kahvekoliksiniz? Siz şimdi pastaya da hayır demezsiniz! Öyleyse bol miktarda "toksinölisiniz. Son zamanlarda yeni bir diyet moda oldu.
Bu diyetin hedefi kilolar değil. Daha doğrusu ilk hedefi kilolar değil. Bazı şeyleri hiç yemiyorsunuz, bazı şeyleri bolca yiyorsunuz ve vücudunuzdan toksinleri atıyorsunuz... Kimileri detoks diyeti, kimileri toksin atıcı diyet, kimileri de anti-aging diyor. Sezen Aksu, Özlem Önal, İpek Tuzcuoğlu gibi isimler yapıyor. Bakalım uzmanları ve uygulayanları bu diyeti nasıl anlatıyor?

"Hem bedene hem ruha detoks"
Türkiye’de alternatif tıbbın önemli isimlerinden Dr. Ender Saraç "Ruha da detoks gerekir" diyor.
Detoks diyetinin özellikleri neler?
Detoks vücuttan zararlı toksinleri atmak demek. Diyetten çok bir beslenme ve yaşam felsefesi. Kırmızı eti yok denecek kadar azaltmak, doğanın teknolojisi olmayan gıdalardan uzak durmak, taze sebze ve meyveye ağırlık vermek gerekiyor. En etkin detoks, kliniklerde yapılan Pancha-Karma yöntemi ile olur. Toksinin en çok biriktiği bağırsaklar, bitki özlü sıvılarla temizlenir.

Toksinlerin düşmanı vitamin ya da bitkiler var mı?
Toksin ve serbest radikal oluşumunu yavaşlatan antioksidanlar, vitaminler ve bazı mineraller bulunuyor. Selenyum, E ve C vitaminleri, üzüm çekirdeği ve zarı hapı, soya özleri, bakır gibi antioksidanlar var. Ayrıca ayurveda tabletleri ve bazı bitkiler. Biberiye, zencefil, dereotu, zerdeçal, kekik, fesleğen güçlü antioksidanlardan. Özellikle yeşil çay, nane çayı, kekik çayı, adaçayı önemli. Günde iki fincan içilmesi durumunda çok etkili olabilirler. Bol sıcak su da içmek gerekiyor. Onun dışında bir de pozitif enerji önemli. Sırf bedenin detoks olması değil, ruhun da toksinlerden arınması önemli.

Ruhun toksinleri nedir?
Kin, öfke, nefret, kıskançlık, aşırı hıs... Anti-aging’de ya da detoks diyetinde hep bedenden söz ediliyor. Oysa ruh ve beden bir bütündür. Bu programlarda mutlaka kişiye meditasyon, yoga, reiki, tasavvuf felsefesi gibi yaradanla arasında pozitif bir enerji köprüsü kurabileceği bir yardımcı gerekir. Kişi bunların hiçbirini yapamıyorsa o zaman doğal rahatlatıcı haplar önerilebilir.

"Oruç da detokstur"
Süleyman Demirel’in doktoru olarak tanınan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bir kitap yazdı: "Yaşasın Hayat-Viva La Vita!". Kitabın bir bölümü detoks diyetleri üzerine. Hem toksinlerin zararları anlatılıyor hem de örnekler veriliyor. "Detoks bir yaşam biçimidir, zayıflama diyeti değildir. Amacı sizi yoran metalleri vücuttan atmaktır. Oruç da bir tür detokstur" diyen Müftüoğlu’nun önerisi üç ayda bir yapılan haftalık diyetler. Ama kitabında bir günlük diyetler de var. Müftüoğlu’nun diyet örneğine geçmeden önce son bir hatırlatma. Ünlü doktorun hastalarından biri de Sezen Aksu. O da uzun süre detoks diyeti yaptı. Aksu "Yaşasın Hayat-Viva La Vita"da, Müftüoğlu’na teşekkür ediyor: "Sayın Hocam. Sizi tanımak büyük bir şanstı, ama mutlaka paylaşılmalıydı. Bu kitap için, bana bir kez daha iyi geldiğiniz için teşekkür ederim."

"Daha sağlıklı ve zinde hissediyorum"
Sağlıklı yaşam konusuna meraklıyım, araştırıyorum ve takip ediyorum. Detoks diyetine de birkaç sene önce başladım. Belirli zaman aralıklarında uyguluyorum. İnsanın vücudunu arındıyor, kendimi daha zinde ve sağlıklı hissediyorum. Senede bir kere yapıyorum. 3 ile 5 gün arası. Bu diyeti yaparken öncelikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Yemek yemeyi çok sevdiğim için zor oluyor ama sonrasında kendinizi çok daha iyi hissediyorsunuz. Metabolizmanız hızlanıyor, sabah uyanmanız daha kolay oluyor. Detoks herkesin yapması gereken bir şey. Sistemimize o kadar abur cubur şeyler sokuyoruz ki en azından bir süre dinlendirmek gerekiyor. Genelde beslenme şeklime dikkat edemiyorum, arada bir Ender beye gidip kendimi düzene sokuyorum.

"Kitabını da yazıyorum"
Ender beyin programıyla rejime girdim. Haftada bir gün sadece lahana çorbası içiyorum. Toksin atmak çok önemli. Bu arada bir kitap yazmaya başladım. Zayıflama ile ilgili deneyimlerimi anlatacağım. Uzman görüşleri de olacak.

Müftüoğlu’ndan karaciğer detoksu
• Güne kahveyle başlayınız
• 8 saat süreyle saat başlarında aşağıdaki karışımı içiniz:
-100 ml havuç suyu (1 çay bardağı)
-100 ml pancar ya da elma suyu (1 çay bardağı)
-100 ml temiz su (Filtre edilmiş suyu tercih ediniz.)
• Sabah, öğlen ve akşam ıspanak, havuç, avokado, turp, soğan ve domatesle hazırlanmış salata yiyin
• Yatarken iki kapsül pysllium fiber ya da bir yemek kaşığı agiolax alın
• Bu diyeti haftada bir gün 8-10 hafta uygulayın
• Destek olarak 12 hafta süreyle Milk Thistle kullanın (Pysllium fiber ve agiolax bitkisel kaynaklı posalar. Milk Thistle ise bitkisel destek. Üçünü de eczanelerde bulmak mümkün.)

Ender Saraç’tan iki günlük diyet
Her iki gün boyunca günde 4-5 fincan rezene+yeşil çay karışımı içilecek. Yemeklere zerdeçal, zencefil, kimyon az miktarda katılacak. 2. gün sabah güne 1 bardak ılık ballı, az limonlu su ile başlanacak. İki gün boyunca bal dışında hayvansal gıda alınmayacak ve gün içinde ortalama 2 litreye yakın su içilecek. (Daha derin bir detoks için ek olarak özel ayurveda tabletleri eklenmelidir.)

1. GÜN
Sabah çok erken:
2,5 çorba kaşığı Hint yağını 1 çay bardağı portakal suyuna karıştırarak için. 3-4 saat hiçbir şey yemeyin, sadece ılık su için
Öğlene doğru:
1 tabak zencefilli, tarçınlı şekersiz elma kompostosu
Öğlen:
Ispanak çorbası
Akşamüstü:
Sade müsli (meyve suyuna)
Akşam:
Kırmızı pancar, ıspanak, brokoli, pazıdan yapılma karışım. Çok az pirinçli, sıvı yağlı sulu çorba gibi

2. GÜN
Sabah:
Meyve suyuyla müsli
(şekersiz, katıksız)
Öğlene doğru:
Elma kompostosu
Öğlen:
Sıvı yağlı, maydanozlu, kimyonlu, zencefilli lahana çorbası
Ara öğün:
Lahana çorbası
Akşam:
Lahana çorbası