Pazar Yeni ‘müthiş Türk’

Yeni ‘müthiş Türk’

02.07.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tamer Garip’in şirketleri ‘Soholondon’ ve ‘My Wap World’ İngiltere’nin en başarılıları arasında gösteriliyor

Yeni ‘müthiş Türk’

Yeni ‘müthiş Türk’

Tamer Garip’in şirketleri ‘Soholondon’ ve ‘My Wap World’ İngiltere’nin en başarılıları arasında gösteriliyor

NEVSAL ELEVLİ

Tamer Garip 1998’de kurduğu "Soholondon" adlı internet dizayn şirketi ve 1999’da kurduğu "My Wap World" adlı internet şirketi ile interaktif dünyada yerini aldı ve kısa sürede bu alandaki önemli isimlerden biri haline geldi.
İngiltere’de yayımlanan "Internet" dergisinin ülke genelinde başarılı ve en büyük 50 internet şirketini açıkladığı sayısında Garip’in "Soholondon"ı da yerini aldı. İnternet dizaynı konusunda ise "Soholondon" 7 kuruluştan biri oldu.
Geçen yıl da binlerce dev şirketin katılımıyla gerçekleşen "En İyi Teknoloji Kullanımı" ve "En iyi Web Tasarımı" yarışmasının birincilik ödülünü alan Garip’in şirketlerinin değeri 50 milyon sterlinin üzerinde. Garip’in firmasında Tezer Anıl ve Alpay Beler isimli iki Türk’le birlikte 98 kişi çalışıyor.
Nike, Barclays Bank, Coca-Cola gibi kuruluşların web sayfalarını hazırlayan Soholondon, bundan dört yıl önce Paris yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybeden Prenses Diana’nın web sayfasını da hazırlamıştı.
Garip aynı zamanda İngiltere’de yeni yaygınlaşan wap kullanımında da öncülerden biri. "My Wap World" isimli bir şirketin sahibi. Wap sistemi internet ve cep telefonu bağlantısını bir araya getiriyor. Bu teknolojinin ilerde televizyonla da ilişkili olacağına dikkat çeken Tamer Garip "Kullanıcı kişi bilgisayar veya cep telefonuna girdiğinde istediği bilgilere evlerindeki televizyonlarla da ulaşabilecek" diyor.
Garip, My Wap World’ü satın almak için şimdiden, Orange, Vodafone, One to One gibi dev şirketlerin sıraya girdiğini söylüyor. Bir de ufak hatırlatma yapıyor: "Bizim kazandığımız ‘Best Use of Technology’ ve ‘Best Web Design Agency’ ödüllerini geçen yıl British Telecom kazanmıştı. BT bunu kazanmak için 10-12 milyon sterlin gibi çok büyük bir yatırım yapmıştı."
İstanbul’da da Helicopter Multimedia A.Ş. adlı bir şirketi olan Garip, Türkiye’nin en büyük medya gruplarının CD’lerini ve televizyonlardaki interaktif oyunlarını yapıyor. 1993 yılında Türkiye’ye ilk CD’yi yapan kişi. İmzasını taşıyan "Kurtuluş Savaşı" CD’si ile Fransa’da Apple’ın ödülüne layık görüldü. Türkiye’de ayrıca eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in de CD’lerini hazırladı.

Tamer Garip
1962’de Lefkoşa’da doğdu. 14 yaşında İngiltere’ye okumaya geldi. 1980’de Brighton Üniversitesi’ni bitirdi, yeminli muhasip oldu. 21 yaşında İngiliz reklam şirketlerinden Helicopter LTD’ye katıldı. Levi’s 501 gibi dev markaların reklamlarının yaratıcısı olarak ismini duyurdu. 1992’de Türkiye’ye geldi. Üç yıl İstanbul’da çalıştı. Ardından Barclay Bank’ın internet bölümünün sorumluluğunu üstlendi. Bankanın İngiltere’de internet bankacılığında birinci sıralarda yer almasını sağladı. Ardından Soholondon adlı şirketini kurdu. Nike, Coca Cola gibi büyük isimlerin internet sayfalarına danışmanlık ve teknoloji üretti. Kazandığı çok sayıda ödül firmasının değerini 30 milyon sterlinin üzerine çıkardı. Evli ve iki çocuk babası.




PAZAR