Yolsuzluk bolerosu

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamaktadır... Testus’taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus’un altında, göz ucundadır... Ezcümle, en iyi sınav testustan beterdir...

Yolsuzluk bolerosu

Yolsuzluk bolerosu

Dikkat!!! Testus bir sınav değildir... "Çoktan seçmeli testölerle "gırgır" geçmeyi amaçlamaktadır... Testus’taki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı bazen şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus’un altında, göz ucundadır... Ezcümle, en iyi sınav testustan beterdir...

TESTUS YOLSUZ / Ahmet Turhan Altıner

Beyaz Enerji skandalı parlamentoyu, bürokrasiyi ve kamuoyunu Ravel’in "Bolero"su ritmiyle titretmekte... Bilindiği gibi bolero ağır ritimli bir İspanyol dansı. Yolsuzluğun mükerrer nağmelerini her gün biraz daha şiddetli olarak dinlemedeyiz... ANAP’lı eski bakan Birsel Sönmez tutuklandı, itirafları tartışılıyor... Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’in durumu kritik. Gensoru önergesi gündemde...
Aklıma "böyle gelmiş böyle gider" devrinin berbat bir fıkrası geliyor: Adamın biri politikacının birine işini gördürmek için rüşvet teklif etmiş. "İşimi yaparsan sana elli milyar veririm, hem de kimseye söylemem," demiş. Pişkin politikacı ise, "Sen elli yerine yüz milyar ver de herkese ilan et" demiş. Acaba böyle gelmiş, böyle mi gidecek? Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne politika tarlamız içindeki bakan yolsuzlukları testusuna buyur ola bu kez de....

1 Ali Cenani Bey, Osmanlı mebusuydu, 1921’de Türkiye Cumhuriyeti mebusu seçildi. 1924’te Ticaret Bakanı oldu. 1927’de yolsuzluktan bir ay hapis cezası aldı. Adı ne yolsuzluğuna karışmıştı, kestirebilir misiniz acep?
a. Mercimek
b. Kalay
c. Kiremit
d. Buğday

2 Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında, Yavuz Zırhlısı’nın onarımı sırasında ortaya çıkan yolsuzluk sonunda Yüce Divan’a sevkedilen Bahriye Vekili İhsan Eryavuz, görevini kötüye kullanma ve rüşvet almaya teşebbüs suçundan iki yıl hapse ve iki yıl kamu haklarından yoksunluğa mahkum edilmişti. Bu yolsuzluk olayına halk arasında ne ad verilmişti?
a. Yavuz Hırsız Olayı
b. Yavuz Havuz Olayı
c. Yavuz Havruz Olayı
d. Eryavuz Yavuza Karşı Olayı

3 Tuncay Mataracı Üçüncü Ecevit Hükümeti’nin Gümrük ve Tekel Bakanı’ydı. Rüşvet nedeniyle Yüce Divan’da 1982’de yargılanarak 36 yıl hapis cezası alan Mataracı hapiste ne kadar yattı?
a. 12 yıl yattı.
b. Yatar yatmaz af çıkarıldı. Yatmadı sayılır.
c. 10 yıl, 7 ay, 17 gün yattı.
d. Hiç yatmadı.

4 Bir önceki sorunun kahramanı Tuncay Mataracı’nın yolsuzluk dosyası hakkında Süleyman Demirel, "Bu dosya hükümetin boynunda deve çanıdır," demişti. Dosyaya göre Bakan Mataracı, bundan 20 yıl önce toplam kaç milyon lira rüşvet almıştı?
a. Bin akçe
b. 105 milyon
c. 787 milyon
d. Haddi hesabı yok.

5 SSK’da 209 milyonluk yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle zamanın Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar hakkında meclis soruşturması istenmişti. Milli Güvenlik Konseyi tarafından 1981’de çeşitli yolsuzluk suçlarından Yüce Divan’a sevkedilen ve tutuklanan İşgüzar hangi hükümetin bakanıydı?
a. Birinci Ecevit Hükümeti
b. İkinci Ecevit Hükümeti
c. Üçüncü Ecevit Hükümeti
d. Yirminci Demirel Hükümeti

6 Birinci ANAP hükümetinde Petrolden Sorumlu Devlet Bakanı İsmail Özdağlar hakkında soruşturma açılmıştı. Bu konudaki soruşturmalar sürerken Erdal İnönü’nün bacanağı Uğur Mengenecioğlu, Özdağlar’ın kendisinden 25 milyon lira rüşvet istediğini açıkladı. Rüşvet pazarlığını teybe kaydeden armatör Mengenecioglu, içinde 25 milyon lira bulunan çantayı bizzat bakanın kayınpederi Nurullah Kaynak’a verdiğini açıklayınca Özdağlar görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Daha sonra dokunulmazlığı kaldırılan Özdağlar, Yüce Divan’da yargılandı ve iki yıl hapse mahkum edildi. Söylendiğine göre Özdağlar 9 ay 18 günlük cezasını nerede çekmişti?
a. Keçiören Çocuk Islahevi’nde
b. Tam o sırada af çıktı, o da kurtuldu.
c. Sivriada’da
d. Evinde

7 Doktor Ali Tanrıyar Cumhurbaşkanı Özal’ın bacanağıydı. İçişleri Bakanı’yken Kapıkule Gümrüğü’ndeki bir yolsuzluk skandalından sonra istifa etti. Gençliğinde futbol oynamıştı. Tanrıyar’ın başkanlığını da yapmış olduğu futbol takımı hangisiydi?
a. Beykoz
b. Beşiktaş
c. Fenerbahçe
d. Galatasaray

8 Aşağıdaki sorular yolsuzlukla ilgili olmadan düşürülen bakanlarla ilgili. Örneğin kadın haklarından sorumlu kadın bakanımız Güler İleri neden istifa etmek zorunda kalmıştı?
a. Haksızlıktan
b. Zevksizlikten
c. Keyifsizlikten
d. Usülsüzlükten

9 Cumhuriyet tarihinde Meclis’te gensoru ile düşürülen ilk bakan Hayrettin Erkmen’di. Peki, Vural Arıkan, bakan olarak neyin ilki olma namını kazandı?
a. Affedilen bakan
b. Tardedilen bakan
c. Azledilen ilk bakan
d. Teessüf edilen bakan

10 İstanbul’un vali ve belediye başkanıyken İnönü Stadını yaptırmıştı. CHP ve DP hükümetlerinde bakanlık yaptı. Yassıada mahkemesinde yargılanmakta olduğu sırada ifade verirken öldü. Kimdi?
a. Fahrettin Kerim Gökay
b. Cemil Topuzlu
c. Lütfi Kırdar
d. Haşim İşçan

11 Bir de işi pişkinliğe vurmayıp intihar eden bakanlar var... İntihar ederek yaşamlarını yitirmiş bakanlarımız kimlerdi?
a. Ethem Menderes
b. Saffet Arıkan
c. Namık Gedik
d. Hepsi

12 6 Temmuz 1999’da intihar girişiminde bulunan ekonomiyle ilgili bakanımız Hikmet Uluğbay kurtarıldıktan sonra kamuoyundan özür dilemişti. İfadesine göre bakanı intihara sürükleyen koşullar aşağıdakilerden hangisiydi?
a. IMF ile yapılan görüşmelerin temposu çok yorucuydu.
b. Çeşitli kesim ve gruplar kamu sektöründe yapılması gereken reformları engelliyordu.
c. Bakanlığına bağlı kamu kurumlarında çeşitli soruşturma ve incelemeler devam ediyordu.
d. Hepsi

Yanıtlar: 1) d, 2) b, 3) c, 4) b, 5) c, 6) a, 7) d, 8) d, 9) c, 10) c, 11) b ve c, 12) d



PAZAR



































15 Ekim 2019 Magazin Haberleri.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber