Pazar Yörük çadırı

Yörük çadırı

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kültürlerin ve geleneksel sporların yaşatılması, yeni nesillere aktarılarak sevdirilmesi amacıyla her yıl düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin üçüncüsü geçtiğimiz hafta Yenikapı Meydanı’ndaki etkinlik alanında gerçekleştirildi. Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun organize ettiği festivalin bu yılki sloganı “At Binenin Kılıç Kuşananın” olarak belirlendi. Birçok kültürün tanıtıldığı festivalde üzerindeki eski kıyafetleri ve sırtına bağladığı bebeğiyle yörük çadırındaki bu anne, bizleri geçmişe götürdü.

Yörük çadırı

Kuğulu Park çiçeklendi

Haberin Devamı

- Ankara’nın cennet bahçesi, Kuğulu Park. Ağaçların arasından süzülen güneş ışığı, parktaki gölete yansıyan gökyüzü ve bulut silueti, yeşilin binbir tonu, cıvıl cıvıl kuş sesleri, usul usul gezinen bembeyaz kuğular… Ankaralıların kaçamak noktası olan Kuğulu Park, güneşin kendini göstermesiyle iyiden iyiye kalabalıklaşmaya başladı. Bu park bizim için enfes görüntülerin adresi, Ankaralılar içinse şehrin nefesi...

Yörük çadırı

Toroslar’da hayat

- Yıllar yılı süregelen, hiç değişmeyen bir yaşam onlarınki… Toros’un eteklerine kurdukları çadırlarından “Güneş batarken ay doğsun, ay batarken güneş doğsun; üzerinizden aydınlık hiç eksik olmasın” duaları gün doğumunda gökyüzüne yükseliyor. Çadırlarından eksik olmayan duman, doğanın enerjisini yaşamlarına katıyor. Yörükler… Antalya’da düzenlenen Yörük Festivali’ne katılınca çok renkli görüntüler ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yörük çadırı

Gülen filler

- Jaipur’un 11 kilometre uzağında, muhteşem bir güzellik: Amber Kalesi ve Sarayı... Oldukça yüksek ve dik bir yamaca inşa edilen bu saraya yürüyerek çıkmak biraz zahmetli. İşte sizi bu zahmetten heybetli filler kurtarıyor. Bu yüzden her file belli bir sınırlama getirilmiş. Fotoğrafta görülen 23 numaralı filin mesaisi bitmiş, dinlenmeye çekiliyor. Ziyaretçilerin ona verdiği ödülleri çok sevdiği her halinden anlaşılıyor.

Yörük çadırı

Rumeli’de bir geyik

- İstanbul Boğazı semalarında tarihe meydan okuyan bir yapı, Rumeli Hisarı. Hisar, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Anadolu Hisarı’nın tam karşısına, boğazın güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiş. Fotoğrafta “Photomanipulation” tekniğiyle Hisar’ın, boynuzları çiçekle donatılmış geyikle birleştirildiğini görüyoruz, bu teknikle ortaya böylesi ilginç bir fotoğraf çıkıyor.

Yörük çadırı

Gül mevsimi

- “Gül mevsimi geldi yine, bülbüllere müjde. Şenlendi çemen kakülü, sümbüllere müjde” kasidesiyle Kani Karaca geliyor aklıma, her gül mevsimi. Mayısın 15’inde başlayan gül mevsimi haziran sonuna kadar devam ediyor. Bu dönemde doğada çiçek, böcek peşinde koşan fotoğrafçıların yüzünde de güller açıyor. Milliyet arşivinden aldığımız 1976 yılında çekilmiş bu fotoğrafta, bir zamanlar gül yağı çıkarmak için yapılan çalışmayı görüyoruz. Gül yağı üretimi o yıllarda imbik diye tabir edilen sistemle yapılıyormuş.

Haberin Devamı

Yörük çadırı

Ters ışık coşkusu

- Dünyanın altın kulesi olur çıkar gökyüzü, her gün batımında. Alabildiğine kırmızı, alabildiğine sarı maviyle buluşur fütursuzca. Ortaya çıkan renk cümbüşü, gökyüzüne doğru bir yolculuğa çıkarır insanı. İnsana doyumsuz bir keyif veren, gözlerimizi doğanın bambaşka bir gerçeğiyle birleştiren gün batımında çekilen bu fotoğraf, Kilis’in Oylum köyündeki gençlerin coşkusunu adeta gökyüzüne taşımış.

Yörük çadırı

Büyülü şelale

- UNESCO’nun dünya mirası listesine aldığı, dünyanın yedi doğa harikasından biri; Güney Amerika’da Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği noktada yer alan Iguazu Şelaleleri. İspanyalı kaşif Alvar Nunez de Vaca tarafından 1542 yılında keşfedilen bu şelalenin adı “Büyük su” anlamına geliyor. Okurumuz Mehtap Çakmak’ın çektiği bu kelebekli fotoğraf, rüya gibi bir manzara sunuyor bize.

Haberin Devamı

Yörük çadırı