Editörün Seçtikleri 10 Kasım düellosu

10 Kasım düellosu

12.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 Kasım düellosu

10 Kasım düellosu

Ata'nın eğitim için yurtdışına gönderdiği Türk genci, 10 Kasım sabahı bir Nazi genciyle düellosu sonrası duyduğu gurur ve acıyı 59 yıldır yaşıyor

ATATÜRK'ün yurtdışına eğitim için gönderdiği Sadrazam Müşir Ahmet İzzet Paşa'nın oğlu Süheyl Furgaç, 59 yıl önce 10 Kasım günü duyduğu gurur ve acıyı Ata'nın ölüm yıldönümünde yeniden yaşadı.
Şu anda 83 yaşında olan Furgaç, Atatürk'ün yaşama veda ettiği gün, Türkler'e hakaret eden ve kendi masalarından kovmaya çalışan Nazi Öğrenci Birliği üyesi Hans Bellem'le düellosunu Moda'daki evinde Milliyet'e anlattı. Alman gazeteci Gerhard Eigel'in, İstanbul ziyareti sırasında edindiği bilgilerden yola çıkarak hazırladığı "düelloyla" ilgili yazı Stuttgarter Zeitung gazetsinde de yayınlanınca, 59 yıl öncesinin bu ilginç olayı Furgaç'ın anlatımıyla günışığına şöyle çıktı:
Düellonun kahramanı Galatasaray Lisesi mezunu Furgaç, 1938'de üniversite öğrenimi için Almanya'da bulunmaktadır. Stuttgart Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümüne devam eden Furgaç, kantinde yemek yerken birden SS üniformalı bir öğrenci başına dikilir ve "Bu masa örgütümüze ayrılmıştır, kalkın" diye bağırır. Süheyl Bey, "Bilmiyorduk, yemeğimizi bitirince kalkarız" der. Hans Bellem adlı mimarlık öğrencisi, SS'lere ait rezerve flamasını tabağın yanına diker, "Derhal kalkın" diye emreder. Furgaç, flamayı kaptığı gibi yere fırlatır ve "Bu hakaretin hesabı burada görülmez" diye cevap verdiği anda Alman Nazi gencinin yumruğunu yer. Çevreden yetişenler kavgayı ayırırken, Furgaç ertesi gün bu gibi olayları düzene sokmakla sorumlu öğrenci derneğine gider. "Şikayetçi misiniz?" sorusuna, "Hayır değilim, ama onu düelloya davet ediyorum" yanıtını verir. O yıllarda Almanya'da resmen izin almak şartıyla düello müessesesi yürürlükte olduğundan bu istek kabul edilir. Vuruşma kılıçla yapılacaktır. Öldürme kesinlikle yasak, yaralamak serbesttir. Düelloda can alıcı yerler çelik plakalarla örtülecektir.

Ancak tabancayla düello edeceğini sanan Furgaç, kılıç şartını duyunca olduğu yerde donakalır, çünkü kılıç kullanmayı bilmemektedir. Ona üç aylık bir süre verirler. Bu arada Hitler'in yardımcısı Rudalph Hess'ten de "düello" için özel izin alınır. Bunun üzerine Furgaç, kılıç ustası Franz Kühner'den eskrim dersleri alır. Bir aylık kurstan sonra Paris'e giderek iki ay daha ders aldıktan sonra geri döner. Üniversitenin tıklım tıklım dolu spor salonunda okulun en iyi eskrimcisi Bellem, düello geleneği, şair Ludwig Uhland tarafından yazılan ve Alman şövalyelerinin bir Türk'ü atıyla beraber ikiye biçtiğini anlatan tiradı okur: "Derken görüldü ki sağdan ve soldan / Yarımşar Türk aşağı düştü"..
Türk genci Furgaç ile Nazi genci vuruşmaya başladığında, tarih 10 Kasım 1938, saat 07.00'dir. Düello yarım saat sürer. Alman gencinin ayakta duracak hali kalmamıştır. Furgaç tam son darbeyi vuracakken hakem araya girerek düelloyu bitirir. Furgaç, eskrim ustası Nazi'yi herkesin önünde perişan etmiş, ancak bu sevinci doyasıya yaşayamamıştır. Çünkü birkaç saat sonra sabah saatlerinde o Türklüğün gururunu korurken, kendisini eğitime yollayan Ata'sı vefat etmiştir.
Furgaç, buna rağmen SS yanlısı öğrencilerin emin oldukları zaferi kutlamak için düzenledikleri partiye katılır ve o gece şeref kürsüsüne çıkar. Genç Nazi ise, partiye yüzü ve vücudunda sargılarla, arkadaşlarının yardımıyla güçlükle katılır.





Yazarlar