Kültür Sanat '120' filminin galası yapıldı

'120' filminin galası yapıldı

13.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

1. Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götürmek üzere gönüllü olan 120 Vanlı çocuğun kahramanlık öyküsünün anlatıldığı "120" filminin galası, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katılımıyla yapıldı.

120 filminin galası yapıldı

Hüseyin Çelik, İstinye Park AFM Sinemaları’ndaki gala gösterimi sonrası filmin oyuncularıyla birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Filme konu olan öykünün, bu topraklarda yaşanan kahramanlık öyküsünün yalnızca küçük bir kesiti olduğunu belirten Çelik, "Son yıllarda bu tipte çok fazla film yapılmıyordu. Çocuklara, gençlere ve tüm öğrencilere izletebileceğimiz son derece güzel bir film olmuş. Oyuncuların oyun kabiliyeti, kurgusu, her yönüyle bence mükemmel bir film. Ben rahatlıkla öğretmenlerimize, ’bunu çocuklarımıza izletebiliriz’ diyebileceğim bir film izledim bu akşam" diye konuştu.

Bugüne dek tarihsel olayları gelecek kuşaklara aktaracak filmlerin ekonomik kaygılar nedeniyle çekilemediğini ifade eden Çelik, yakın tarihe ışık tutan bu ve benzeri filmlerin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Filmin senaristi ve yönetmeni Özhan Eren ve oyuncuları kutlayan Çelik, filme Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Van Belediyesi’nin katkıları olduğunu belirterek, katkısı bulunan herkesi kutladı.

-ÖZHAN EREN-

Özhan Eren de filme konu olan 120 çocuğun öyküsüne, Hikmet Ilgaz’ın belgesel roman türündeki bir kitabında rastladığını anlattı. Eren, "Aynı yaşlarda çocukları olan bir baba olarak ilk hissettiğim utanç duygusuydu. Bunun bir sinema filmiyle çocuklarımıza aktarılmasıyla hiç değilse vicdan borcumu ödeyeceğimi düşünüp senaryosunu yazdım. 3 yıl kadar o sürdü. 6 ay çekimler ve 2 ay da post prodüksiyon aşaması sürdü.

Şimdi buradayım, rüya gibi bir şey. O 120 çocuğu herkes bilsin istedim. Başarabildiysem ne mutlu bana" diye konuştu. Filmin oyuncularından Özge Özberk de filmin asıl kahramanlarının çocuklar olduğunu ifade ederek, "Biraz cumhuriyet bilinci olan, bu toprakların gerçekten zor kazanıldığı bilincinde olan herkesin bu filmi izlemesi gerekiyor" dedi.

Özberk, filmde canlandırdığı "Münire" karakterinin, kardeşini diğer çocuklarla birlikte cepheye gönderen, cephe gerisinde yol bekleyenlerden biri olduğunu söyledi. Oyuncu Burak Sergen ise filmde "Sermet Bey" ve "Musa Çavuş" adlı ağabey-kardeşi, iki zıt karakteri canlandırdığını ifade ederek, bu filmin oyunculuk kariyerini bir basamak daha yukarıya taşıdığını kaydetti. Sergen, "Herkesin, cumhuriyetin ne şartlar altında kurulduğunu bilmesi gerekiyor. Bu filme bir kere bunun için gelsinler. O dönemde herkes mi asker? Evet, sıra çocuklara gelmiş. Bunun için gelsinler" dedi.

Film çekimlerinde, rol alan çocuklarla birlikte kış koşulları nedeniyle zorluk çektiklerini belirten Sergen, "2 bin 500 metrede Van’ın karlı dağlarında o 120 çocuğu götürüp getirdim. Çok zor şartlarda çalıştık, ama değdi diye düşünüyorum" diye konuştu. Galaya, filmin yönetmenlerinden Murat Saraçoğlu, filmin oyuncularından Cansel Elçin ve Demir Karahan’ın yanısıra yapım ekibi ile medya ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

-FİLM HAKKINDA-

Senaryosunu Özhan Eren’in yazdığı, yönetmenliğini Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren’in üstlendiği "120" filminin oyuncuları arasında Özge Özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen, Emin Olcay, Demir Karahan, Oytun Öztamur ve Ahmet Uz yer alıyor. Filmde, 1. Dünya Savaşı’nın ilk aylarında Rus güçlerine karşı Hoy sınır cephesinde savaşan ve cephanesi tükenen sınır birliğine cephane götürmek üzere gönüllü olan, zorlu kış koşullarında cephaneyi birliğe ulaştıran, ancak dönüş yolunda büyük bir kısmı donarak şehit olan 12-17 yaş arasında 120 Vanlı çocuğun öyküsü anlatılıyor. Film, 15 Şubat’ta Türkiye genelindeki 175 sinema gösterilecek.