Yaşam 44 kişi neden öldü?

44 kişi neden öldü?

13.04.2010 - 00:06 | Son Güncellenme:

Bilge köyü katliamı davasının dünkü duruşmasında 7 sanığa 44’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu istendi. Savcı, “Olayın kesin nedeni tespit edilemedi. Hiçbir neden de katliamın haklı gerekçesi olamaz” dedi

44 kişi neden öldü

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 4 Mayıs 2009’da 7’si çocuk 44 kişinin katledilmesinin ardından görülen davada yedi sanık hakkında 44’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, dört sanık için de beraat istendi.
Eski muhtar Cemil Çelebi’nin kızı Sevgi Çelebi (25) ile Habip Arı’nın (27) nişan törenin yapıldığı eve düzenlenen katliamda 44 kişi öldürülürken, ikisi çocuk üç kişi yaralanmış, yedi kişi de yaralanmadan kurtulmuştu. Katliamın ardından “Şıh Mehmet” olarak bilinen Mehmet Çelebi (43), Abdülhakim (33), Mehmet Emin (35), Süleyman (44), Ömer (42), Mehmet Sait (40), Abdülkadir (64), Mehmet Ali (23), Ali (43) ve Ahmet Çelebi (41) ile 14 yaşındaki M.Ş.Ç. tutuklanmıştı. 14 yaşındaki A.Ç. ile Mustafa Çelebi (25) tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’ne dün görülen 7. duruşmada eses hakkındaki görüşünü bildiren Cumhuriyet Savcısı Hakan Ceran olayın kesin sebebinin tespit edilemediğini belirterek, tutuksuz sanıklar Ali Çelebi, Mehmet Ali Çelebi, Abdülkadir Çelebi ile A.Ç.’nin kanıt yetersizliğinden beraatlarını istedi.
Vahim netice dikkate alındığında hiçbir sebebin böyle bir sonuç doğurmanın haklı sebebi olamayacağı, bu nedenle sebebin bir öneminin bulunmadığını ifade eden Ceran, Şıh Mehmet Çelebi’nin eşi F.Ç. ile ölen Ferat Çelebi’nin birlikteliğine dair söylentiler olduğunu ancak bu hususun tespit edilemediğini, sanığın bu durumu haksız tahrik olarak kullanmak istediğini, ayrıca taraflar arasında savcılığa yansıyan herhangi bir olay olmadığını kaydetti.
Ceran, 1994’teki terör saldırısının da olayın sebebi olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.
Sekiz sanık ile avukatları son savunmalarını yapmak üzere süre isteyince mahkeme heyeti duruşmayı 26 Nisan’a erteledi.

Yazarlar