Editörün Seçtikleri 50'lik genç kızlar

50'lik genç kızlar

28.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

50'lik genç kızlar

50lik genç kızlar


Menopoz, kadınların korkulu rüyası olmaktan çıktı. ABD’de yapılan bir araştırma Farah Fawcett’ten Susan Sarandon’a, Hillary Clinton’dan Patty Bravo’ya kadar nice kadının bu özel dönemi çok mutlu yaşadığını ortaya koydu


       Hilary Clinton kendini bütünüyle yeniledi ve siyasete atıldı. Patti Bravo yeni albümü ile listelerde baş sıraya oturdu ve 20 yaşında bir genç kızdan farksız. Susan Sarandon, Farah Fawcett, Sigourney Weaver, Anna Galiena, Isabella Rossellini 50’li yaşlarında ama birer genç kız gibiler. Tıp da 50’li yaşlarındaki kadınların genç görünmesinde önemli bir rol üstleniyor. ABD’de MacArthur Vakfı 50 yaş dolayındaki kadınlar üzerine bir araştırma yaptı. L’Espresso’nun haberinde, menopozun artık kadınlar açısından son derece olumlu, mükemmel ve krizsiz yaşandığına dikkat çekildi.

       Korkulu dönem bitti
       Oysa çok değil birkaç yıl öncesine kadar menopoz kadınlar açısından korkulu bir dönem olarak algılanıyordu. Helene Deutsch adlı psikanalist, 1940’larda menopozu hayal kırıklığı olarak tanımlamıştı. Ancak MacArthur Vakfı’nın yaptığı araştırma, artık kadınların çoğu açısından menopozun güzel bir dönem olarak algılandığını ortaya koydu. Araştırmayı yürüten Massachusetts Üniversitesi’nde görevli sosyolog Alice Rossi de, bu gerçeğe dikkat çekiyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 23’ü adet kanamasının kesilmesinin ardından herhangi bir tepki göstermediklerini, yüzde 13,6’sı ise olumlu ya da olumsuz tepkiler verdiklerini söyledi. Kadınların yüzde 62’si ise bu yeni dönemi son derece olumlu karşıladıklarını anlattı.
       Rossi’ye göre kadınlar yaşlanmaktan korkmuyor, yaşlanmayı kabul ediyor. Menopoz onlar açısından artık travmatik bir dönem değil. Elbette bu özel dönemin hiç sorunsuz geçtiğini söylemek mümkün değil. Vakfın araştırması menopoza giren 45-55 yaş arası kadınlarda terleme, uykusuzluk gibi belirtilerin sıklıkla yaşandığını ortaya koydu.

       Yaşlanmak bir armağan
       Milano Üniversitesi’nden Dr. Piergiorgio Crosignani ise yaptıkları araştırmada menopoza özgü terleme, uykusuzluk, çarpıntı, depresyon gibi belirtilerin kadınların yüzde 50’sinde gözlendiğini aktardı. Milanolu hekime göre menopoz belirtileri kadından kadına değişiyor. Eğer bu belirtiler çok güçlüyse ve hastayı rahatsız ediyorsa, hormonal tedavi öneriliyor.
       50’li yaşlarda da genç ve zinde kalabilmenin sırrı hormonlarda mı? ABD’de menopoz dönemindeki 10 milyon kadın hormon tedavisi görüyor. Kozmetik üreten firmalar da 50’li yaşlarındaki kadınların gençliklerini sürdürebilmeleri için pekçok ürünü piyasaya sunuyor.

       Cinsellik yaşla ters orantılı
       ARAŞTIRMANIN bir başka sorucu da menopozun kadınların cinsel yaşamına set çekmediği gerçeği. Cinsel ilişkide bulunma sıklığı ve kadının ilişkiden haz alması yaşla ters orantılı. Cinsel yaşamın menopoza girmek ve artık eskisi gibi çekici olmadığını düşünmekle hiçbir ilgisi yok. Ancak 50’li yaşlardaki kadın ve erkekler açısından en rahatsız edici nokta kilo almak. Uzmanlara göre sağlıklı beslenen ve spor yapan 50 yaş kadınları 10-20 yaş daha genç görünebilir. Bunda estetik cerrahi de önemli bir rol oynuyor. Araştırma 50 yaşın en çözümlenemeyen noktasının depresyon olduğunu ortaya koydu. Kadınlar yalnız 50 yaşında değil hemen her yaşda depresyona erkeklere oranla daha çok yakalanıyor. Ancak 44 yaş sonrası aradaki bu fark gitgide azalıyor, 55-64 yaş arasında neredeyse hiç fark kalmıyor.

Yazarlar