Kültür Sanat Açılış filmi Ang Lee'den

Açılış filmi Ang Lee'den

04.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

44. Altın Portakal Film Festivali’nin uluslararası bölümü III. Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin açılış filmi, Ang Lee imzalı "Lust Caution"

Açılış filmi Ang Leeden
19 Ekim – 28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek, Real’in ana sponsorluğundaki 44.Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dünyaya açılan yüzü 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali, Uzakdoğu sinemasının dev ismi, Oscar ödüllü Tayvan doğumlu yönetmen Ang Lee’nin 2007 tarihli son filmi “LUST, CAUTION”(“SE JIE”) ile perdelerini açacak.

Dünya çapında gişe başarılarına imza atan epik şaheser “Kaplan ve Ejderha” ve 3 Oscar, 3 Altın Küre ve 4 BAFTA ödülü alan sansasyonel başyapıtı “Brokeback Dağı”nın ardından iki yıllık bir yaratıcılık perhizine giren Ang Lee “LUST, CAUTION” ile kendine has, çarpıcı ve dünya çapında izleyicileri şaşırtacak bir Asya öyküsünü beyazperdeye taşıyor.

Haberin Devamı
Uzakdoğu sinemasının unutulmaz yapıtlarından biri olmaya aday film, II. Dünya Savaşı sırasında Japon işgali altındaki Çin’in en büyük kenti Şangay’daki Japon güdümlü kukla hükümetin istihbarat şefi Bay Yee’ye suikast düzenlemeyi planlayan bir grup vatansever öğrencinin etrafında gelişiyor.

Grubun gizli planlarında başrolü oynayan genç ve güzel Wang Jiezhi (Wei Tang) ile hedefi Bay Yee arasında tutku dolu bir ilişkinin gelişmesiyle hem suikast planları hem de grubun güvenliği tehlikeye giriyor.

“Kaplan ve Ejderha”nın senaristi Wang-Hui Ling tarafından Eileen Chang imzalı kısa öyküden senaryolaştırılan, heyecan dozu yüksek gerilimin oyuncu kadrosunda, Cannes Film Festivali “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü sahibi ve Hong Kong’da “sinema kralı” olarak anılan ünlü aktör Tony-Leung Chiu Wai ve “Son İmparator”, “İkiz Tepeler” gibi dünyaca ünlü yapımlarla ismini beyazperde ve televizyon tarihine yazdıran, “Çin’in Elizabeth Taylor”ı ünvanlı ünlü aktris Joan Chen yer alıyor. Ang Lee’nin başrol için yaptığı seçmelerde, yarıştığı tüm Tayvanlı ve Çinli kızları geride bırakan genç ve güzel Çinli aktris Wei Tang ise Wang Jiezhi rolüyle karşımıza çıkıyor.

Eileen Chang’ın yazdığı öyküyü “kısa fakat zeka dolu ve çok derin” olarak nitelendiren yönetmen Ang Lee, hikayenin en etkileyici özelliğinin, bir casusluk serüvenini bir kadının gözünden anlatması olduğunu söylüyor.

Filmin Mandarince ismi olan “SE JIE”yi Budist bir bakış açısıyla yorumlayan Ang Lee, “Se” sözcüğünün dişi güzellik ve duyarlılık, “JIE” sözcüğünün ise akılcı düşünce ve zeka gücü anlamına geldiğini ve bu birleşimin filmin öyküsüyle doğrudan bağlantılı olduğunun altını çiziyor.

Yapıtlarında genç insanların arzularının ve duygularının yol açtığı durumları işlemekten ve farklı zaman dilimlerine odaklanmaktan keyif alan Tayvan’lı usta yönetmen, “LUST, CAUTION”ı yazar Eileen Chang’ın yaşamından anekdotlarla zenginleştirmiş.

3. Uluslararası Avrasya Film Festivali, 'LUST CAUTION’ filmini tüm dünya festivalleri arasında üçüncü kez seyirciyle buluşturarak Uluslararası Film Festivalleri arasındaki yerini de sağlamlaştırmış oluyor. Festivalin dünya sinemasının seçkin örneklerinden oluşan zengin film programı Eylül başında açıklanıyor…