Bebek Ailesi iki dil konuşan bebekler, dilleri 7 aylıkken bile ayırt edebiliyor

Ailesi iki dil konuşan bebekler, dilleri 7 aylıkken bile ayırt edebiliyor

30.12.2013 - 09:39 | Son Güncellenme:

Anne ve babası iki dil konuşan bebeklerin, diller arasındaki farkı 7 aylıkken bile ayırt edebildikleri belirlendi.

Ailesi iki dil konuşan bebekler, dilleri 7 aylıkken bile ayırt edebiliyor

Kanada’daki İngiliz Kolombiyası Üniversitesi’nden Janet Werker ve Paris-Descartes Üniversitesi’nden Judit Gervain’in yaptığı araştırma, bebeklerin 7 aylık olduktan sonra, konuşmaya bile başlamadan önce, iki dil arasındaki farklara duyarlı olduklarını gösterdi.

Haberin Devamı

Gervain, daha önceki araştırmalarda çok küçük çocukların kelimelerin önemini belirlemek için kelimelerin ne sıklıklıkla kullanıldığından yararlandığının görüldüğünü belirtti.

İngilizce’de ”the” artikeli ve ”with” (ile) kelimesinin diğer kelimelerden daha sık kullanıldığını, normalde çocukların dili ”sayarak” öğrendiğini vurgulayan bilimadamı, ancak iki dil konuşan bebeklerin bundan daha fazlasına ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Gervain, bu çocukların tek dil konuşan bebeklerin ihtiyaç duymadığı yeni stratejiler geliştirdiğini ifade etti.

Werker de, evde iki dil konuşuluyorsa endişe duyulmaması gerektiğine, çünkü bebeğin iki dili ayrı ayrı, şaşırtıcı biçimde öğrenebildiğine dikkati çekti.

Araştırmacılar, İngilizce ve Japonca gibi kelime diziminin farklı olduğu iki dilin konuşulduğu ortamda büyüyen çocukların, diller arasında ayrım yapabilmek için ton ve gelen cevapların süresinden yararlandığını vurguladı.

Haberin Devamı

İngiliz ”Nature” dergisinde yayımlanan araştırma iki dil konuşma ve öğrenme konularının daha iyi anlaşılmasına ışık tutuyor.

Yazarlar