Yaşam Almanya’da tarihi karar: Türkler vizeden muaf

Almanya’da tarihi karar: Türkler vizeden muaf

11.02.2011 - 02:52 | Son Güncellenme:

Münih İdari Mahkemesi, bir Türk’ün açtığı dava sonunda, “Türkler özellikle turistik seyahat için vizesiz Almanya’ya giriş yapabilir, oturum almadan 3 ay bu ülkede kalabilir” kararı verdi

Almanya’da tarihi karar: Türkler vizeden muaf

Candan Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 4 Türk vatandaşı 29 Eylül 2009’da tarihinde ABD’den Münih bağlantılı uçakla İstanbul’a gelmek istedi. Ancak uçakları Amerika’dan gecikmeli kalktığı için Münih’ten İstanbul’a kalkan Lufthansa Havayolları uçağına yetişemediler. Dört kişi ertesi günkü uçakla İstanbul’a uçmak için havaalanında otelde gecelemek istedi. Polis, Türklere vizeleri olmadığı gerekçesiyle havaalanından dışarı çıkışlarına izin vermedi. Türk vatandaşları geceyi Münih Havaalanı‘nda geçirmek zorunda kaldı. Dört Türk vatandaşını temsilen Candan Erdoğan Almanya’yı dava etti.

Emsal olacak karar çıktı
Münih İdari Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, “Türkler özellikle turistik seyahat amacıyla, vizesiz Almanya’ya giriş yapabilir, oturum almadan 3 ay Almanya’da kalabilir” kararı verildi.
Turistik gezi amacıyla Almanya’ya gelen Türklerin vizeden muaf olduğunun onaylandığı emsal oluşturacak kararda şöyle denildi:
“Bir Türk vatandaşı hizmet alma amacıyla özellikle de turistik seyahat amacıyla oturma iznine gerek duymadan ve özellikle de vize almadan Almanya’ya giriş yapabilir ve üç ay kalabilir.”

AET’nin 1964’teki yönergesi
Mahkeme, karar emsal niteliği taşıdığı için karara itiraz hakkı tanıdı. Mahkeme, akraba ziyaretlerini bu kararın dışında tuttu. Mahkeme heyeti, tespit kararına temel olarak Türkiye ile AB arasındaki 1973’te geçerli olan katma protokolün 41. maddesi’nin ilk bendini gösterdi. Mahkeme ayrıca Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) 25.2.1964’ te çıkardığı ve EWG 64/221/EWG numaralı yönergeye atıfta bulundu. Mahkemen yargıcı, 1973’te düzenlenen Avrupa hukukuna göre de hizmet serbestisinin hem aktif hem de pasif hizmeti içerdiğini belirtti. Yargıç, bu davada Avrupa Adalet Divanı’ndan bir öngörüş bile almaya ihtiyaç olmadığını ve hukuki durumun çok açık olduğunu vurguladı.

‘Aksi hukuka aykırı’
Erdoğan’ın avukatı Temel Nal, “Bu tarihi bir karar. Emsal karardır. Türkler Almanya’da örneğin tedavi görme, konser, maç gibi faaliyetlere katılmak için vize almak zorunda olmadığı gibi, turistik seyahatlerde de vizeden muaftırlar. Artık uçak şirketleri yolcularını “vize yok” diye uçağa almamazlık yapamaz. Aksi takdirde hukuka aykırı davranırlar. Bu da uçak şirketlerine karşı tazminat davalarına yol açar” dedi.

Haberin Devamı

Tutuklu Türk serbest kalmıştı
Ocak ayında meydana gelen bir başka olayda Hannover kentindeki Sulh Mahkemesi, Almanya’ya vizesiz geldiği gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzere tutuklanan 26 yaşındaki Türk vatandaşını serbest bırakmıştı. Karar, Türklerin Almanya’ya vizesiz seyahatine kapı aralamıştı. Mahkeme, Avrupa Adalet Divanı’nın vizeyle ilgili daha önce almış olduğu kararı da onaylamıştı. Söz konusu kararda, turist olarak Almanya’ya gelen Türk vatandaşlarının vize almadan 3 ay boyunca ülkede kalabileceği belirtilmişti. Hannover Sulh Mahkemesi, adı açıklanmayan Türkün avukatı vasıtasıyla yaptığı ‘hizmet alımı ve hizmet sunumu konusunda bir ayrım yapılamayacağı’ savunmasını da haklı bulmuş, masrafların Alman hükümeti tarafından karşılanmasına hükmetmişti.

Yazarlar