Aile Ama o gerçekten bir ayı!

Ama o gerçekten bir ayı!

20.08.2013 - 09:39 | Son Güncellenme:

Kış uykusundaki Ayı, bahar gelip uyandığında kendini devasa bir fabrikanın ortasında bulur! Ağaçlar, çimen, çiçekler, hepsi gitmiş, yerine harıl harıl çalışan makineler ve taş yığını binalar gelmiştir. Daha da kötüsü, herkes ona bir ayı olmadığını söyleyip durur: “Sen ayı değilsin. İyi bir tıraşa ihtiyacı olan, kürklü palto giymiş budalanın tekisin!”

Ama o gerçekten bir ayı

Hayykitap nefis bir çocuk kitabı daha yayımladı: Ayı Olmayan Ayı, ayı olmadığına inandırılmaya çalışılan talihsiz bir ayının öyküsünü anlatıyor. Günlerden bir gün bir ayı, kış uykusundan uyandığında kendini devasa bir fabrikanın ortasında bulur. Üstelik öfkeli bir ustabaşıyla burun burunadır. Ustabaşı Ayı’yı işten kaytaran bir işçi olmakla suçlar ve onu kapı kapı gezdirerek bütün yöneticilere şikâyet eder. Ayı ne söylerse söylesin bir ayı olduğunu ispat edemez ve sonunda kocaman bir makinenin başında haftalarca, aylarca çalışmak zorunda kalır. Peki, gerçek bir ayı olan ayı, “ayı olmayan ayı” olmaktan kurtulabilecek midir?

Haberin Devamı

Ayı Olmayan Ayı, öyküsü, resimleri ve düşündürdükleriyle üzerinde konuşmayı hak ediyor.

Küçük bir kitapta büyük sorular: Ya sana sen olmadığın söylenirse?

Küçük okurlar için kelime tekrarları, kısa metni ve karikatür tadındaki resimleriyle eğlenceli bir okuma vaat eden Ayı Olmayan Ayı, her yaştan okurun zevkle okuyacağı, kütüphanesinde bulundurup tekrar okumak isteyeceği nitelikte bir klasik. Kısacık bir sürede ormanın ortasına konduruluveren taş yığınları; kendisine ait olmayan bir kimlik ve hayat dayatılan, bununla yaşamak zorunda bırakılan bir ayı; bu küçük öykünün içinde saklı büyük sorulara işaret ediyor. Başarılı bir çizgi filmci, animasyoncu ve karikatürist olan Frank Tashlin, Ayı Olmayan Ayı’yla da çocuk edebiyatının unutulmazları arasına girmeyi başarmış. Çocuklar ve edebiyatseverler, öyküsü, resimleri ve düşündürdükleriyle üzerinde konuşmayı hak eden bu komik, çarpıcı, benzersiz klasiği kaçırmasın!

Haberin Devamı

Frank Tashlin kimdir?

Frank Tashlin (1913-1972) New Jersey’de doğdu, New York’un Queens bölgesinde büyüdü. İlk gençlik çağında New York’un önde gelen animasyon stüdyolarında önce getir götür işlerinde çalışmaya başladı, sonraları animasyon prodüksiyonlarında görev aldı. 1933 yılında Hollywood’a taşındıktan sonra MGM ve Warner Bros. için kısa çizgi filmler hazırladı ve yönetti. Tashlin ayrıca Disney stüdyolarında da çalıştı ve burada animasyon yapımcıları sendikasını örgütledi. Kaliforniya’daki ilk yıllarında Van Boring adlı pantomim tarzı bant karikatürleri çizdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Frank Capra ve Theodor “Dr. Seuss” Geisel tarafından yaratılan Er Snafu serisi üzerinde çalıştı. 1940’ların ortasında animasyon işinden emekliye ayrılan Tashlin, bu alana taşıdığı sinematografik teknikler, kullandığı yaratıcı kamera açıları ve etkileyici üslubuyla tanınır. Çizgi filmden canlı aksiyona geçiş yapan Tashlin, sinema filmi yazıp yönetme arzusunu gerçekleştirmeden önce komedi senaryoları yazdı; usta komedi oyuncuları Jerry Lewis ve Bob Hope ile çalıştı.

Tashlin, ilk kitabı Ayı Olmayan Ayı’nın (1946) kendisi için “çok özel ve değerli” olduğunu söylemiştir. Bu kitabın ardından, Possum That Didn’t (1950) ve The World That Wasn’t (1951) adlı iki resimli kitap daha yayımlamıştır.

Haberin Devamı

“Ayı Olmayan Ayı”

Teknik Özellikler:

Yazan ve resimleyen: Frank Tashlin

İngilizceden çeviren: Şiirsel Taş

Yayınevi: Hayykitap - 220

Kategori: Yaşasın Çocuklar - 46

Sayfa sayısı: 64

Birinci baskı: Ağustos 2013

Fiyatı: 10 TL

Yazarlar