Editörün Seçtikleri Amasya'da Güneş senfonisi

Amasya'da Güneş senfonisi

18.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amasya'da Güneş senfonisi

Amasyada Güneş senfonisi


Türkiye, bin yılın son ‘Güneş tutulması’ turizmine hazır


Güneşle birlikte o gün nefesler de tutulacak. Güneşe yüzyılın son gölgesi düştüğünde, Amasya Ovası'ndan gezegen melodileri gökyüzüne yükselecek.
Türkiye'de bin yılın son güneş tutulması en net olarak Şırnak, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu ve Bartın çizgisinde izlenebilecek.
Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye'ye dünyanın ilgisini çekmek için Viyana Senfoni Orkestrası davet edildi. 11 ağustosta Amasya Ovası'ndaki Devlet Üretme Çiftliği'nde kurulacak sahneye çıkacak olan konuk orkestra Gustav Holz'un "Planets - Gezegenler" adlı yapıtını seslendirecek. Amasya Ovası'nda sahne alacak olan "sağır" solist Evelyn Glenn'e vurmalı çalgılarla eşlik edilecek.
Güneş tutulmasını izlemek için 15 kişilik bir grup kurduklarını belirten Kandilli Rasathanesi Astronomi Labaratuvarı Şefi Doç. Dr. Atilla Özgüç, şunları söyledi:
"Güneşin ülkemizden en son 1936'da izlediğimiz taç tabakasını (en dış) görüntüleyeceğiz. Böylece güneşin dünyaya ve ülkemize verebileceği zararları tesbit edebileceğiz. Tutulma; hava durumu, jeolojik konum ve saat itibarıyla en net ülkemizden izlenebilecek. Bunu NASA da açıkladı. Bu nedenle çok sayıda yabancı astronom, bilimadamı ve bu işin meraklıları ülkemize gelecek. Bizim grubumuz Harput'ta olacak."

Altı bin konuk

Güneş tutulmasının en net görüleceği illerde olağanüstü durum ilan edilirken yaklaşık altı bin yabancı bilim adamı ve turist beklendiği bildirildi. Elazığ'da bilim adamlarını ağırlamak için seferberlik yaşanıyor. Turizm İl Müdürü Ahmet Bulut, iki bine yakın bilim adamının rezervasyon yaptırdığını söyledi. Elazığ'daki oteller, kamu tesisleri, Hazar Gölü çevresindeki villalar konuklar için hazırlanıyor. Harput beldesinde de seyyar büfeler, çadırlı kıl kahveleri kurulacak.

Çıplak gözle izlemeyin

Kandilli Rasathanesi uzmanları "tutulma" anını çıplak gözle izlemenin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, bu durumlarda güneş yüzeyi yüzde 99 örtüldüğünde bile kalan güneş hilalinin, göz retinasında yanığa yol açacak ışık şiddetinde olduğunu ve kalıcı göz hasarları doğurabileceğini belirtti. Çıplak gözle seyirin, "güneş tutulması körlüğü"ne de neden olabileceği belirtildi.

`Tutulma'nın seyir defteri

Yüzyılın son güneş tutulması Kuzey Atlantik'teki Nova Scotia kıyısında evrensel zaman ölçümüne göre saat 09:30:57'de başlayacak ve Türkiye dahil toplam 13 ülkeden izlenebilecek. Ayın gölgesinin ilk defa dünyaya düşmesinin ardından, umbra (ayın gölgesi) kürenin üçte birini kat edip İngiltere'nin güneybatısına varacak ve doğuya doğru devam edecek. En uzun tutulma 143 saniye ile saat 11:03:04'te Romanya'da görülecek. Tutulma Fransa, Almanya, Avusturya ve Macaristan'da da izlenebilecek. Güneş tutulmasınının yolu üzerinde Romanya, Bulgaristan ve Türkiye bulunuyor. Doğuda ise Irak, İran, Pakistan ve Hindistan'da gözlemlenebilecek.

Turizm ve ticaret güneş açtı

Dünyanın gündemi 11 Ağustos yaklaştıkça güneş etrafında dönmeye başladı.
Yüzyılın son güneş tutulması, ticari piyasalarda da hareket yarattı. Ünlü markalar tutulmayı işaret eden t - shirtler hazırlarken, müzisyen Simon Cooper, ritmleri ve çalgılarıyla ayın gölgesini Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar izleyen "Millenium Eclipse: Darkness & Dawn" adlı CD'yi piyasaya sürdü.
Ünlü gözlük markası Ray - Ban de, tutulmanın zararlı ışınlarından gözleri koruyacak özel güneş gözlüklerini tanıttı.
Kendi ülkelerinde güneş tutulması görülmeyecek olanlar için seyahat acentaları ve bilimsel kuruluşlar Türkiye, İran, Romanya, Almanya gibi çok rahat izlenebilecek yerlere turlar düzenledi.
Hızıyla meşhur Concorde uçağı da, 11 Ağustos'ta Atlantik Okyanusu üzerinden uçarak "gölgeyi kovalayacak" ve tam 11 dakika ayın gölgesinde kalacak.






Yazarlar