Genel Sağlık Anemi nedenleri ve belirtileri

Anemi nedenleri ve belirtileri

24.12.2015 - 16:47 | Son Güncellenme:

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir aneminin nedenleri ve belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Anemi nedenleri ve belirtileri

Açıklamasında, aneminin, hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalması olduğunu belirten Aydemir, hemoglobin miktarının erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL’nin altı olarak kabul edildiğini ifade etti. Aydemir, 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL’nin, 6-14 yaş arasındaki çocuklarda ise 12 g/dL’nin altındaki değerlerin anemi olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

Açıklamasında en sık rastlanan anemi türlerinden bahseden Dr. Aydemir “Tanım olarak düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır. Kansızlığın en sık görülen şekli budur. Demir, kanda oksijen taşıyan pigment olan hemoglobinin önemli bir parçasıdır. Demir eksikliğinin nedenleri ise diyette az miktarda alınma, vücut tarafından az miktarda emilimi ve kronik kanamalar."

Dr. Burcu Aydemir, açıklamasında, çocuklarda kurşun zehirlenmesi sonucunda da demir eksikliği anemisi görüldüğüne dikkat çekerek, vücutta ve kemik iliğindeki demir depolarının harcanması sonucu kansızlığın yavaş yavaş geliştiğini belirtti. Genellikle kadınlarda demir depolarının daha az olduğunun altını çizen Aydemir, “Yüksek risk grubu içerisinde doğurganlık çağında olan ve adet dönemi nedeniyle kan kaybı olan kadınlar, demir ihtiyacı artmış gebe veya emziren kadınlar, çocuklar ve diyetinde yeterli oranda demir bulunmayan kişiler bulunmaktadır. Kan kaybına bağlı risk faktörü arasında peptik ülser, bağırsak kanseri, rahim kanseri, uzun dönem aspirin kullanımı sayılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Demir eksikliği anemisinin belirtileri

Açıklamasında, demir eksikliği anemisinin belirtileri ve demir açısından zengin besinlerden bahseden Dr. Aydemir, “Belirtileri, yiyecek dışındaki şeylere istek, ağız kenarında ve tırnaklarda çatlaklar, tırnaklarda biçimsizlik, tahriş olmuş dil şeklinde kendisini gösterir. Kırmızı et, karaciğer, balık, kuru üzüm ve yumurta sarısı demir açısından zengin gıdalardır. Un, ekmek ve tahıllar demir ile zenginleştirilmiş olabilir” dedi.

Folik asit eksikliğine bağlı anemi

Folik Asit eksikliğine bağlı anemiden bahseden Dr. Aydemir, “Vücudun yeterli kırmızı hücreleri oluşturmak için folik aside ihtiyacı vardır. Folik asit olmadığı durumlarda kan hücresi üretimi azalmaya başlar. Bu durum sonunda anemi görülür. Folik asitin emilimini ve metabolizmasını etkileyen en önemli madde alkoldür. Bu sebeple folik asit eksikliğine bağlı anemi en çok alkoliklerde görülür. Ayrıca keçi sütü ile beslenmekte folik asiti düşürür. Diğer nedenler bağırsak hastalıkları, ağızdan alınan doğum kontrol hapları, kanser için alınan çeşitli ilaçlar ve epilepsidir. Belirtileri ise ishal, depresyon ile şişmiş ve kırmızı bir dil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

B-12 vitamini eksikliği anemisi

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir B-12 vitamininin anemisini ise şöyle açıkladı:

“B-12 vitamininin emilimi mide de gerçekleşir. Bu emilimin gerçekleşmesi için mideB-12 asıl faktörü denilen bir maddeyi salgılaması gerekir. Bu faktörün eksikliği bu vitaminin eksikliğine neden olur. B-12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. Yetersiz miktar anemiye neden olur. Bu tarz anemi daha çok hayvan ürünleri yemeyen vejeteryanlarda ve mide rahatsızlıklarında görülür.”

B-12 vitamini eksikliği anemisinin kendine özgü bulguları

Açıklamasında bu aneminin kendine özgü bulgularını aktaran Aydemir, “Eller ve ayaklarda ürperme, bacaklarda, ayaklarda ve ellerde duyu kaybı, sarı ve mavi renklerle ilgili olarak renk körlüğü, şişmiş ağrıyan ve yanan bir dil, kilo kaybı, kararmış cilt, ishal, düzensizlik, depresyon ve entellektüel fonksiyonların azalması bu aneminin başlıca bulgularındandır” diyerek açıklamasını tamamladı.

Yazarlar