Ebeveyn Anne egemenlik ne demek?

Anne egemenlik ne demek?

20.04.2009 - 13:53 | Son Güncellenme:

23 Nisan bayramına sayılı günler kaldı.. Genelde bu günler çocuklar tarafından prosedürsel yapılan geçit törenleri, şiirler ve konuşmalardan ibarettir. Anlam ve önemi sadece öğretmenler tarafından öğretilen bir ders konusu gibidir.. Peki ama çocuğunuz 23 Nisan bayramının anlamını biliyor mu?

Anne egemenlik ne demek

Sözlük anlamını değil.. Hayatın içinde 23 Nisan’ın neleri yansıttığının farkında mı?  Yoksa sadece bir günlük tatil gözüyle mi bakıyor?
23 Nisan meclisin kurulup egemenliğin kayıtsız şartsız millete verildiği gündür. Egemenlik, söz sahibi olabilmek, hükmetme gücüdür. Egemen olmak ise bağımlı olmayan , hüküm sahibi kişileri ifade eder. Peki ama egemenliğin bu sözlük anlamını aile meclisinizde çocuğunuza yansıtabiliyor musunuz? Yani çocuğunuz evde egemen mi?

Haberin Devamı

Evinizde emirlerin tek bir kişiden verildiği ( anne, baba, dede, babaanne, anneanne vb..) diğer aile fertlerine gerekli söz hakkının tanınmadığı bir yönetim düşünün. Ne olur? Çocuk yetişkinleri izler, “Doğru olan budur” diye düşünür.. “Bir kişi emir verir diğerleri itaat eder.. Benim düşüncelerimin önemi yok.. Herşey benden önce düşünülmüştür.. Düzen budur.. Bende buna uyum sağlamalıyım..”  Yıllardır süregelen gözlemlerimizde görmekteyiz ki , bunları düşünen çocuk eğer kız ise, ileride çevresindekilere boyun eğen, itaatkar, kendi fikir ve düşüncelerini savunamayan bir birey haline gelir.. Erkek ise model aldığı kişinin davranışlarını yetişkin olunca uygulamaya çalışır. Ben merkezci bir kişiliğe bürünür.. Tabiiki aile içerisindeki rollere göre bunun tam tersi de görülebilir. Elbetteki bu durum hem birey açısından hem de toplumsal boyutta tehlike arz eden bir durumdur.

Haberin Devamı

Peki evinizde adaletli bir yönetim var ise ne olur ?? Çocuk yetişkini izler, kendisininde bir birey olduğunu fark eder. “Evet idare annem ve babamda.. Ama bende fikirlerimi söyleyebilirim.. Karar verebilirim.. Seçme hakkım vardır.. İstemediğimi belirtebilirim.. Haklarımı koruyan kararlara saygı duymalıyım.. Adaletli sisteme güvenmeliyim..” Bunları düşünen çocuk ise ileride düşüncelerini savunan , kendine güvenen, karşısındakinin düşüncelerine değer veren, farklı düşüncelere saygı duyan bir birey haline gelir... Elbetteki bu durum hem kişi açısından hem de toplumsal boyutta üretken ve verimli bir geleceği şekiller..

Evde neler yaparsanız çocuğunuz 23 nisanı gerçek anlamda yaşar ve önemini hisseder?

• Evinizle ilgili yeni bir karar alırken fikrini sorun.. Mobilya alırken, odanın düzenini değiştirirken.. Düşüncelerine değer verin.. Aynen her ferdin karar verme hakkı olduğunu bilmesi gibi..
• Evde yapılacak işler listesi belirleyin. Çöpü atma, ekmeği alma, alışverişi yapma.. Herkesin istediği görevi seçme hakkı verin. Tıpkı her bireyin seçme hakkı olduğunu bilmesi gibi..
• Aile bireylerinin beraberce tartıştığı bir konu belirleyin.. Zevklerin farklılığı hakkında.. Renkler, filmler, yiyecekler yada mevsim seçimleri.. Farklı zevkleri yaşayın.. Yaşadığınız fikri savunun.. Birbirinizin fikirlerine saygı duyun.. Birbirinizin tercihlerinin farklılıklarını ama güzelliklerini de tartışın.. Aynen toplumumuzdaki kişilerin fikirlerine yada seçim yaptığı yaşam şekline saygı duyma gibi..
• Farklı fikirlerini tartışmasına fırsat verin.. Doğru bildiği değerlerine saygı duyun.. Eleştirmeyin.. Yargılamayın.. Aynen fikir ve düşünce özgürlüğünün olduğunu bilmesi gibi..
• Yaptığı ufak hatalar için ağır cezalar vermeyin.. Kardeşiyle yada arkadaşıyla kıyaslamayın.. Adaletli olun.. Aynen adil sistemi farketmesi gibi.
Egemenlik bilincine sahip çocuklar yetiştirmeniz dileğiyle..

Haberin Devamı

Pozitif Gelişim ve Özel Aile Danışmanlığı Merkezi
Çocuk Gelişim Uzmanı
Şenay Yılmaz