Editörün Seçtikleri Artık İnternet için TV yetiyor...

Artık İnternet için TV yetiyor...

27.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bilgi ağı olarak nitelendirilen İnternet'te girebilmek için artık bilgisayara olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Televizyonu olan herkes sanal ortama ulaşabilecek.

Artık İnternet için TV yetiyor...

Günlük hayatın bir parçası haline gelen İnternet hakkında ne biliyorsunuz? Birbirine bağlı milyonlarca bilgisayar olarak açıklanabilecek bu kelimenin önem kazanmasının bazı nedenleri var kuşkusuz. Bilgi ağı sayesinde üniversite kütüphanelerinden, CNN gibi haber kaynaklarına sinema, müzik, spor, oyun gibi alanlardan yine bu ağı kullanarak yazılı, sesli ya da görüntülü olarak bir başka bilgisayar kullanıcısı ile iletişime kadar hertürlü bilgi alışverişini gerçekleştirebilirsiniz. Bu bilgileri kaydedebilir, kağıda basabilirsiniz. Bunun için kişisel bir bilgisayar (PC), fax modemi ve bir ISS (İnternet servis sağlayıcısı) ile anlaşarak ciddi bir maddi yatırım yapmak gerekiyorken durum artık değişti.
Avrupa Bilgi Teknolojileri Forumu'nda Network Computer (ağ bilgisayarı) tartışmasını geçtiğimiz yıl başlatan Oracle bilgisayar şirketinin başkanı Larry Ellison şimdi WEB TV olarak nitelendirilen ve İnternet'e girmek için bir televizyon ve fax modeminden başka bir donanıma ihtiyaç duymayan ürünün piyasaya sürülmesini çok kısa bir süre içerisinde görebildi. Gerek Java yazılımları ile dev haline gelen The Sun şirketinin başkanı Scott Mc Neally ve Windows 95 yazılımı ile ülkemizde popülerleşen dünyanın en zengin insanlarından biri olan Microsoft şirketinin başkanı Bill Gates arasında da kıran kırana bir rekabeti başlattı. Bill Gates WEB TV'ye ilk başlarda şiddetle karşı çıkarken şimdi İntel ile anlaşıp geliştirdiği planlarına Compaq, Nec, HP, Toshiba şirketleri de destek veriyor. WEB TV olarak adlandırılan ürün ne işe yarayacak?
Öncelikle en az 150 milyon TL ödenerek alınacak bilgisayarı ortadan kaldırıyor. Tabii bilgisayarın diğer fonksiyonlarını kullanmaya ihtiyaç duymayan ve sadece İnternet'te eğlenceli geziler yapmak isteyenlere iyi bir haber bu. Ayrıca bilgisayar alabilmek için yüklü bir mebla ödemeye bütçesi müsait olmayanlar için de en ekonomik yol. WEB TV'nin piyasaya sürülen en iyi ürünü olarak Sony firmasınınki gösteriliyor. Sony Internet Terminal adındaki modemi ile İnternet'e firmanın yerel numaralarından giriş yapıyorsunuz. Bu terminalin fiyatı 350 dolar. Aylık olarak da 20 dolar üyelik aidatı ödüyorsunuz. Her televizyona bağlanabilen bu modemi bir uzaktan kumanda ile yönetiyorsunuz.
Normal televizyon yayını izlerken İnternet'e giriş yapmak için üzerindeki WEB tuşuna basmanız yeterli oluyor. Ayrıca istendiğinde bu modemin yanında kablosuz bir klavye verilerek kullanmanız gereken alanlarda bu ihtiyacınızı da karşılıyorsunuz. Bu cihaza printer dahi bağlayabiliyorsunuz. Ayrıca "smart card" girişi bulunan modemle ileride İnternet üzerinde alışveriş bile yapmak mümkün olabilecek. Bu ürünün yanında verilen 400 sayfalık katolog ile seti satın alır almaz çok kolay bir şekilde sanal ortam geziniz başlıyor. Avrupa ve Amerika'da yeni piyasaya çıkan ürünün ülkemizde ne şekilde kullanılabileceği ve fiyatı henüz belli değil. Ancak dünya ile aranızda sadece bir tuş kadar uzaklık olacak.

Yazarlar