Kültür Sanat Artık Roma'da film çekmek istemiyor!

Artık Roma'da film çekmek istemiyor!

11.06.2012 - 10:57 | Son Güncellenme:

Yönetmen ve Senarist Ferzan Özpetek, 36 yıldan bu yana yaşadığı ve ödüller kazanan filmlerinin çoğunu çektiği Roma’nın gittikçe daha çok kirlenen, yeşili azalan, trafiği bir keşmekeşe dönen ve insanların nezaketsizleşmeye yüz tuttuğunu, burada artık film çekmek istemediğini söledi.

Artık Romada film çekmek istemiyor

’Cahil Periler’, ’Karşı Pencere’, ’Kutsal Yürek’ ve ’Şahane Misafir’ gibi filmleriyle, Roma sokaklarını beyaz perdeye taşıyan Ferzan Özpetek, artık bu güzel şehrin yaşanamaz hale geldiğini ve kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Özpetek, La Repubblica gazetesinin internet sayfasında yayınlanan röportajında, "Roma için acı çekiyorum, kirli ve kaderine bırakılmış bir şehir. Temizlik servisi çok kötü. Elime süpürge alıp, sokağı temizleyesim geliyor. Benim yaşadığım mahallede, sokakları temizlemek için insanlar kendileri çaba gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Özpetek, Roma’yı 36 yıl önce sevdiğini ketin yemyeşil olma özelliğini giderek kaybettiğini dile getirerek, "Oysa yeşil ve gölgeler, bu şehri var ediyordu" diye konuştu. Roma’da artık film çekmenin çok pahalı olduğunu da ekleyen 53 yaşındaki yönetmen, "Bir filmin, o çevreye birçok ziyaretçi çekebileceğini hesaba katamıyorlar. Zaten Roma’da eskisi gibi bir atmosfer de yok. Artık insanların birbirine karşı toleransı kalmadı" diye konuştu.

Bu konuda bir örnek de veren Özpetek, "Monteverde’de Şahane Misafir’i çekerken kocaman arabası olan bir adam, ısrarla set içinden geçmek istedi. İzin verdik geçti. İnadına, uzun uzun korna çalarak, bizi rahatsız etmeye çalıştı. Ben bunlara alıştım artık. Romalılar’ın film setlerine tahammülleri kalmamış çünkü. Trafiğe öfkeli, yorgunlar, hiçbir şeyi kabul edemiyorlar. Sabahın köründe çalışmaya başlıyoruz, birileri pencereye çıkıp bize bağırıyor" dedi.

Haberin Devamı

"EKONOMİK DEĞİL KÜLTÜREL KRİZ VAR"

Ekonomik krizden dolayı bu hale geldiğinin konuşulduğunu da aktaran Özpetek, "Aslen kültürel kriz yaşıyoruz. Yeni neslin hiçbir şey umurunda değil. Bu, konserlerin, açık hava sinemalarının şehriydi. Artık öyle değil" dedi.

Yazarlar