Editörün Seçtikleri Atlantis Çanakkale'de

Atlantis Çanakkale'de

29.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atlantis Çanakkale'de

Atlantis Çanakkalede

Atlantis Çanakkalede
       BİLİM dünyasının yüzyıllardan beri izini sürdürdüğü kayıp kıta Atlantis bu kez Truva'da aranacak. Bazı bilim adamlarının efsane olarak nitelemelerine rağmen araştırmacıların peşini bırakmadığı kayıp kıtanın Truva'nın altında yattığı görüşünü ortaya atan İsviçreli jeoarkeolog Eberhard Zangger, dünyanın en ciddi resmi araştırma kurumlarından biri tanınan Jeobilimsel Araştırmalar Dairesi'ni harekete geçirdi. Zangger'in teorisi araştırmak için mart ayında Türkiye'ye gelecek olan araştırma ekibi dünyanın en gelişmiş jeolojik arama teknolojisini de getiriyor. Dairenin araştırmalarda kullandığı 4 ton ağırlığındaki özel helikopter, dünyada sadece bir adet bulunan elektromanyetik cihazıyla Truva'nın altını tarayacak. Toprağın 150 metre derinliğine kadar tarama yapabilen bu cihazın yanısıra gama ışınlı dedektörlerden yeraltının röntgenini çeken magnetometrelere kadar teknolojinin son ürünleriyle Truva'ya gelecek olan bilimdamları, 180 kilometrekarelik bir alanı karış karış tarayacak. Truva'nın altında Atlantis'in kalıntılarını bulmayı umut eden bilimadamları, mart ayında yapacakları ilk çalışmadan sonra Eylül'de helikopterli taramaya geçecekler.

       Yüzyıllardan beri Atlantis'in sırrını çözmeye çalışan bilim adamları bugüne kadar yüzlerce teori ortaya attı. Bazı bilimadamları, dünyanın taş devri yaşadığı dönemde, günümüzden daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olan Atlantislilerin, en az 100 bin yıl önce helikopter, telefon ve çamaşır makinesi kullandıklarını öne sürdü. Atlantis adlı bir kıtanın varlığından ilk söz eden Yunanlı düşünür Platon oldu. Kayıp kıta hakkında 20 sayfalık bir eser yazan Platon'un görüşlerinden yola çıkarak ilk araştırmayı M.Ö 300 yılında Krantor yaptı. Atlantis'i Mısır'da arayan Krantor'dan sonra M.S 50 yılında Plinius Atlantis'in İspanya'da olduğunu iddia etti. Daha sonraki yıllarda Atlantis'in Sibirya, Amerika, Kanarya Adaları, Meksika, Azor Adaları, Güney İspanya, Santorin Adası, Bermuda, Cebelitrık ve Finlandiya'da olduğunu öne süren bilimadamları çıktı. İsviçreli jeoarkeolog Eberhard Zangger ise Atlantis'in Truva'nın altında olduğunu öne sürdü. Atlantis kıtasının dev limanından kalıntıların Hisarlık açıklarında yattığını iddia eden Zangger de kaynağının Platon olduğunu söylüyor. Zangger, Atlantis'in neden Truva'da olduğuna inandığını şöyle açıklıyor:
       "Platon'un 2360 yıl önce kaleme aldığı eserinde sözünü ettiği bilinmeyen kıtanın ordusunda 1200 gemi, Truva ordusunda ise 1186 gemi bulunuyordu. Gemi sayıları birbirine çok yakın. Atlantis'in sürekli kuzey rüzgarları alıyordu. Aynı rüzgarlar Çanakkale boğazına yakın olması nedeniyle Truva içinde geçerli.
       Atlantis kıtasında sıcak ve soğuk su akan çeşmeler var. Homerus, Truva'yı anlatırken (alev alev yanan bir ateş gibi sıcak) ve (dolu gibi soğuk) iki çeşmeden söz ediyor. Bütün bu ipuçları Atlantis'in Truva'da olduğunu gösteriyor''
       Bilim dünyası, Alman araştırmacıların alacağı sonucu merakla bekliyor.

       M.Ö 427-347 yılları arasında yaşayan Yunanlı düşünür Platon, 2360 yıl önce kaleme aldığı eserinde bronzdan yapılma silahları ve savaş arabaları bulunan, her tarafı kaplıcalarla dolu bir kıtadan söz etmesiyle ortaya çıkan Atlantis efsanesinin kaynağını bugüne kadar çok sayıda bilimadamı araştırdı.
       1475: Rönenans döneminin ünlü harita bilimcisi Toscanelli çizdiği bir dünya haritasında Atlantik Okyanusu üzerinde çok sayıda adaya yer verdi ve bunların Atlantis'in son kalıntıları olduğunu yazdı.
       1803: Napolyon'un komutanlarından Bory de St. Vincent, Kanarya Adaları'nın batık Atlantis kıtasının parçaları olduğunu öne sürdü.
       1882: Amerikan Kongresi üyelerinden Ignatius Donnelly, Atlantislilerin anavatanı olarak Azor adalarını gösterdi.
       1931: Almanya'da Hitler döneminde Heinrich Tudor, Helgoland adasının Atlantis'ten kalan son parça olduğunu öne sürerek, Alman ırkı ile Atlantis ırkı arasında genetik bir bağ bulunduğunu söyledi.
       1939: Yunanlı arkeolog Spridon Marinatos, Atlantis'in Mino uygarlığı olduğunu öne sürdü ve Santorin adasındaki Tera yanardağının M.Ö 1450 yılında patlamasıyla uygurlağın Ege sularına gömüldüğünü savundu.
       1970: Aralarında Charles Berlitz'in de bulunduğu bir grup yazar, Atlantis'in Karayipler Denizi'nde ve Bermuda - Bahama arasında bulunduğunu öne sürdü.
       1991: Atlantislilerin bir çeşit buz insanları olduğunu öne süren Finli tarihçi Ior Bock, Atlantis isminin de All land is ice (Bütün ülke buz) deyiminden ortaya çıktığını savundu.
       1992: İsviçreli jeoarkeolog Eberhard Zangger Atlantis'in Truva olduğunu öne sürdü ve yıllarca bunu kanıtlama mücadelesi verdi.



Yazarlar