Tatil Ayda en az 1 kitap okuyun!

Ayda en az 1 kitap okuyun!

06.04.2012 - 09:54 | Son Güncellenme:

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Kula: ”Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 kitap okunuyor. Her ay bir kitap okuyalım adlı bir kampanya ile yıllık kişi başı en az 12 kitap okunmasını amaçlıyoruz”

Ayda en az 1 kitap okuyun

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 kitap okunduğunu belirterek, bu rakamı 12’ye çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu yıl 48’incisi kutlanan Kütüphaneler Haftası etkinliklerine katılmak üzere Hatay’a gelen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Kula, tüm güçleriyle ülkede okuma kültürünün gelişmesini, derinleşmesini ve çeşitlenmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye tarihinde ilk kez geniş bir alan araştırması yaptıklarını ve elde ettikleri veriler doğrultusunda ’Okuma Kültürü Haritası’ hazırlandığını anlatan Kula, yaptıkları araştırmada ilginç sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.

Kula, insanları kitap okumaya yönlendirmek için de çeşitli girişimlerde bulunduklarına değinerek, ”Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 kitap okunuyor. Kitap okuma süresi ise günlük yarım saattir. Kitap okuma oranı genç nüfusta biraz daha yükseliyor. Fakat bu oranla yetinemeyiz. Hepimiz okumalıyız. ’Her ay bir kitap okuyalım’ adlı bir kampanya ile yıllık kişi başı en az 12 kitap okunmasını amaçlıyoruz. Çalışmalarımız bununla da sınırlı kalmayacak ve ülkemizde daha fazla kitap okunmasını sağlayacak yeni projeleri hayata geçireceğiz. Lütfen herkes, her ay en az bir kitap okusun” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin okuyan, edebiyat üreten ve dünyada bu yönüyle tanınan bir ülke konumuna gelmesi için çalıştıklarını anlatan Kula, müdürlük olarak amaçlarının, ülkedeki okuma kültürünü diğer gelişmiş ülkelerdeki düzeye çıkarmak olduğunu kaydetti.

Kula, ’Türkiye’nin edebiyat haritasını’ belirlemek için de çalışma yürüttüklerini, bu kapsamda da tüm illerdeki edebiyat yazarlarını, etkinlikleri ve kuruluşları bir araya getirecek kitap çalışması yaptıklarını ve bu çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi.

Edebiyatı desteklemek adına teşvik programı yönetmeliği çıkarıldığına ve projesi olan yazarlara parasal teşvik verileceğine işaret eden Kula, ”Okumak için, tabii olarak okunacak kitabın üretilmesi lazım. Biz okunacak kitabın üretilmesini başından itibaren teşvik ediyoruz. Bu çalışmamızla kitap üretiminin de ciddi hız kazanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Kula, Türkiye’de geçen yıl 43 bin 200 adet International Standart Book Number (ISBN) numarası verildiğine dikkati çekerek, bu kitaplardan yaklaşık 15 bininin edebiyat alanıyla ilgili olduğunu, bunun da okuma kültürü ve alışkanlığı bakımından önemli bir gelişme olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Tüm bunların yanı sıra nüfus yoğunluğu fazla olan şehirlerden başlayarak il ve ilçelerdeki halk kütüphanelerinin yenilenmesine yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüldüğüne işaret eden Kula, halk kütüphanelerini daha estetik ve çekici kılmak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

Kula, kütüphanelerdeki kitap çeşitliliğine de önem verdiklerinin altını çizerek, vatandaşların kütüphanelerdeki tüm imkanlardan ücretsiz faydalanabileceğini sözlerine ekledi.