Yaşam Aydın Doğan Ödülü heykeltıraş Topuz’a

Aydın Doğan Ödülü heykeltıraş Topuz’a

07.03.2008 - 01:29 | Son Güncellenme:

Aydın Doğan Ödülü Seçici Kurulu, “çağdaş heykel sanatına yaptığı katkılar nedeniyle” bu yılki ödüle heykeltıraş Seyhan Topuz’u değer gördü

Aydın Doğan Ödülü heykeltıraş Topuz’a

Her yıl, kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanındaki farklı dalların ‘saygın, tanınmış, kendini yaratıcılığa adamış’ kişilerini ödüllendiren ve bu yıl 12.’si gerçekleştirilen Aydın Doğan Ödülü’ne usta heykeltıraş Seyhun Topuz değer görüldü.
Prof. Ali Teoman Germaner’in başkanlığında, Prof. Rahmi Aksungur, Mehmet Ergüven, Prof. Dr. Meriç Hızal, Doğan Hızlan, Prof. Hüsamettin Koçan, Prof. Kaya Özsezgin, Prof. Dr. Günsel Renda, Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman’dan oluşan Seçici Kurul,  bu yıl ödüle “çağdaş heykel sanatımızda bugüne kadar gerçekleştirdiği titiz çalışmaları, soyut-minimalist düzeyi koruyup geliştirerek bu alana yaptığı ciddi katkılar nedeniyle” Seyhan Topuz’u değer gördüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Hem mutluluk hem sorumluluk

37 yıldır heykel alanında pek çok çalışmaya imza atan heykeltıraş Seyhun Topuz, Aydın Doğan Ödülü’nün kendisine hem büyük bir sevinç ve mutluluk hem de anlamı büyük bir sorumluluk yüklediğini dile getirerek şöyle dedi: 
“Bu ödül beni son derece memnun etti. Heykel zor bir sanattır. Üstelik kadınlar için daha  zor bir sanattır. Ülkemizde de az sayıda kadın heykel sanatçısı var. Hal böyleyken bu ödülün bana verilmesinden sevinç duyuyorum. Ve bunu aynı zorluğu yaşayan bütün heykeltıraşlarla paylaşmak istiyorum. Bu ödülün bana aynı zamanda büyük bir sorumluluk getirdiğinin de bilincindeyim.”

New York’ta çalıştı

1942 yılında doğan Seyhun Topuz, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümü’nü bitirdi. 1974-1978 yılları arasında aynı kurumda asistan olarak görev yaptı. 1977 yılında yeterlilik araştırmasını tamamlayan Topuz, 1978-1980 ve 1983-1984 yıllarında çalışmalarını New York’ta sürdürdü. 1978-1980 yılları arasında Art Students League’de heykeltıraş Jose de Creeft ile çalıştı.
Soyut geometrik çalışmalarıyla bilinen Seyhun Topuz eserlerinde demirin yanı sıra ahşap, taş ve pleksiglas gibi farklı malzemeleri de kullanan bir sanatçı. Heykele başladığı ilk dönemden beri kare, üçgen, daire gibi yalın geometrik formları eserlerinin merkezine yerleştiren Topuz, bu özellikleri nedeniyle Türk heykel sanatı içinde farklı bir konumda yer alan heykeltıraşlardan biri.

Haberin Devamı

Ödül töreni 17 Nisan’da

Bugüne değin pek çok karma sergide eserleri yer alan, 8 kişisel sergi açan ve halen çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Seyhun Topuz’a ödülü 17 Nisan saat 19.30’da Hürriyet Medya Towers Binası, Çetin Emeç Konferans Salonu’nda yapılacak bir törenle sunulacak.
Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Aydın Doğan Ödülü geçen yıl moda - tasarım dalında Özlem Süer ve Ümit Ünal’a verilmişti.

Yazarlar