Göz gözü görür, öz gönlü tanır!

Aşkın dövüşle imtihanı…

Telefonunuza gelen işe dair herhangi bir mesaj, bütün varlığınızı aşkla doldurdu mu sizin? Kendinizi o anda gülerken, severken, oturduğunuz yerde koşarken, uçarken hatta bu dünyadan çok uzaklarda buldunuz mu hiç? Sanki kalbimde hiçbir doktorun göremeyeceği bir krallık var, yüzölçümü asırlara yayılan bu toprakların sahibi, su bile istese tüm krallık aşka hazır vaziyette, selam duruşunda…

Bilgi Kitabı’nda okumaktan her seferinde keyif aldığım muhteşem bir cümle var: Göz gözü görür, öz gönlü tanır! Aşkın kralının tahtı özümüzde bunu anlıyorum da, kralların niye bundan haberi yok? Kıyamet işte burada kopuyor. Kan, nefret, gözyaşı, kıskançlık , kavga, reddediliş, havada uçuşan bıçaklar…Aşk insanı siler mi bu hayattan? Siler…Peki silerken onarır mı? Onarır.. Evet aşk silerken onarır insanı…

Haberin Devamı

Bana göre insan kendini sadece aşkla, aşıkken tanır…En berbat yüzünü de, Allah’a kavuştuğunu da aşkla görür. Tabii ki böyle yazıldığı gibi kolay değil çok iyi bilirim. Ben de çok dibe vurdum, diplerde yaşadım ama her seferinde kadınlığıma şükrederek çıktım en yükseklere…

Bizim mahallede Moda’da bir spor eğitmeni var Göker Yıldız, aşk acısına iyi gelecek bir dövüş sanatını insanlara öğretiyor: Capoeira. Göker Hoca dansçı olduğu için dansı, aşkın acısı ve yüceliğiyle, aynı ritimde görüyor, bu konuda Aşkı Dansla Yarat workshopları düzenliyor. Bu workshopların en can alıcı bölümü Capoeira dersleri…

Göz gözü görür, öz gönlü tanır

Capoeira Brezilya kökenli dans, spor ve müziğin iç içe geçtiği bir dövüş sanatı…Ben deneyimlerken kendimden geçtim. Turuncu Kuşak sahibi Göker Hoca’ya sordum, nedir bunun sırrı: “Aşk her zaman gül bahçesi vaat etmiyor…Tıpkı hayat gibi…Brezilya dövüş sanatı Capoeira, aşkta zarafetle dövüş sanatını öğretiyor. Birbirini kırmadan, dökmeden, hançerlemeden…İnsana ilahi olan muhteşem tarafını öğreten aşk bu süreçte elbette bizi zorlayabiliyor, zaten aşkın kolaylıkla yaşanacağını kim söyleyebilir ki…Karşımızdaki insanda Allah’ın varlığını kabul etmeyi öğreniyoruz, elbette zorlanabiliriz. Bu süreçte Capoeira gibi aşk, sanat, spor, estetiğin iç içe harmanlandığı çalışmalardan yararlanabiliriz.”

Haberin Devamı

Peki nedir Capoeira?

Capoeira; 16. Yüzyılda, Brezilya’da doğan bir Afro-Brezilyan savunma sanatıdır. İçerisinde müzik, eğlence, dans, akrobasi, savunma gibi öğeleri barındıran çok yönlü bir spor olarak nitelendirilebilir. Brezilya’da çalıştırılmak için Afrika’dan getirilen kölelerin, dövüş idmanı yaptıklarının anlaşılmaması için dans ile harmanladıkları bir özgürlük çabası olarak ortaya çıkmıştır. Capoeira’nın tarihi çok eskiye dayanmakla beraber yıllar içinde modernize olmuştur. Zaman içerisinde şekil değiştirmiş ve öncesine nazaran daha akıcı ve estetik bir hale gelmiştir.

1. Capoeira, öncelikle sporun ve sanatın buluştuğu, mükemmel bir kardiyovasküler çalışmadır. Dolaşım sistemimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

2. Capoeira, diğer dövüş sanatlarına göre, zorlayıcı hareketlere sahip olduğu için vücudun sınırlarını zorlar, gücü, dayanıklılığı, esnekliği ve çevikliği arttırır.
3. Stratejiye dayalı bir spor olduğu için kriz yönetimi ve hızlı düşünme yetilerini geliştirir.

Haberin Devamı

4. Capoeira; bireysel bir spor değildir, bu nedenle sosyalliği arttırır, iletişimi kuvvetlendirir.

5. Müzik ile birlikte icra edilir, bu nedenle ritim kulağını geliştirir ve eğlendirir

6. El –kol senkronizasyonunu geliştirir.

Kurumsal çalışmalarda, Capoeira yapan insanlar, bir yandan bedenlerinin sınırlarını zorlarken, bir yandan da büyük bir zarafet ile karşısındaki diğer insana sonsuz bir saygıyla yaklaşır. Bir dövüş sanatı olarak, kişinin gücünü, dayanıklılığını, esnekliğini, çevikliğini arttırırken, hayata, doğaya, canlılara zarar verme fikrinden tamamen uzaktır. Capoeira çalışmalarına katılanlar, bu umulmadık birleşimleri gördükçe, çok etkilenirler, çevrelerindeki insanlara yaklaşımları tamamen değişir. Kısa sürede özgürleşmeye başlarlar, artık diğer insanların sözlerinin, davranışlarının önemi kalmaz, kişi kendisiyle baş başadır ve huzurludur.

Kimler Capoeira yapabilir?

Hareket edebilen ve kronik sakatlığı olmayan her birey Capoeira yapabilir. Capoeira da her yaş grubundan insana hitap edecek bir yan bulunabilir ve yürüyebilen herkes Capoeira yapmayı öğrenebilir.

Göz gözü görür, öz gönlü tanır

Göker Yıldız