Sağlıklı Beslenme B12 eksikliği ciddi sorunlara yol açıyor!

B12 eksikliği ciddi sorunlara yol açıyor!

15.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beslenmedeki yetersizlikler sonucu ortaya çıkan B12 vitamini eksikliğinin, özellikle çocuklarda nörolojik bozukluklara neden olduğu bildirildi.

B12 eksikliği ciddi sorunlara yol açıyor
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalında görevli uzman Dr. Birol Baytan, yaptığı açıklamada, beyin gelişimi için son derece önemli olan B12 vitamininin vücutta üretilemediğini, bu nedenle mutlaka dışarıdan, özellikle hayvansal gıdalarla alınması gerektiğini söyledi.

B12 vitamininin yoğun şekilde kırmızı et ve yumurtada bulunduğunu anlatan Dr. Baytan, çocukluk çağında bu vitamin türünün eksikliğinin sonuçlarını belirlemek için UÜ Çocuk Polikliniğine başvuran, klinik ve laboratuvar bulgularında B12 eksikliği tanısı konan 15 çocuk üzerinde araştırma yaptığını belirtti.

Haberin Devamı
Geri dönüşsüz hasarlara neden olabiliyor

Dr. Baytan, beslenme bozukluklarının B12 vitamini eksikliğine neden olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Araştırmada, B12 eksikliği olduğu belirlenen çocuklar ve özellikle 1.5 yaşın altındaki bebeklerin ailelerinde de bu vitaminin eksikliğini ortaya koydu. B12 eksikliği, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik bozulmalara neden oluyor. Normalde bebekler 3 aylıktan itibaren başını tutmaya, 7-8 aylıkken desteksiz oturmaya başlar. B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme, konuşma gibi tüm fonksiyonlar gecikiyor. Hatta uzun süre B12 eksikliğine maruz kalınması geri dönüşsüz hasarlara neden olabiliyor."

Bebeklerin beslenmesinde ilk 6 ay anne sütünün çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Baytan, B12 vitamininin bebeğe anne sütüyle geçtiğini, annelerin yetersiz beslenmesinin doğal olarak bebeklerde de bu vimatin türünün eksilmesine neden olduğunu vurguladı. Dr. Baytan, Avrupa’daki çocuklarda B12 eksikliğinin en büyük nedeninin annelerin genellikle vejeteryan olmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Ama Türkiye’de ekonomik sıkıntıdan dolayı et yiyemedikleri için annelerde eksik olan bu vitamin, bebeklerde de tabii ki eksik oluyor. Bizim araştırmamızdaki hastaların büyük çoğunluğu çok çocuklu ve sosyo-ekonomik düzeyleri düşük ailelerin çocuklarıydı. Et yeme sıklıkları ayda bir, B12 vitamin seviyeleri çok düşüktü. B12 vücutta sentez edilmiyor. Hayvansal gıdalarla dışarıdan alınması gerekiyor.

Özellikle kırmızı et ve sarısıyla birlikte tüketilen yumurtada yoğun olarak bulunuyor. Bu nedenle bu gıdalara beslenmede yer verilmesi gerekiyor."

Haberin Devamı
İlaçlar tek başına yeterli değil!

B12 eksikliği tespit edilen hastaların beslenme şekillerini düzenlemeye çalıştıklarını dile getiren Dr. Baytan, şunları kaydetti: "Ailelerin çocuklarına haftada en az 3 gün kırmızı et yedirmeleri gerekiyor. Diyetteki düzenlemenin yanı sıra mutlaka ilaç tedavisi de veriyoruz. Ama ilaçlar tek başına yeterli değil. Sadece çocuğun beslenmesini değil, annelerin beslenmelerini de düzenlememiz gerekiyor. B12 vitamini yerine konduğu zaman çocuklar normale dönüyor. Ama eğer bu durum geç fark edilir ve tedavi edilmezse, B12 eksikliği çocuklarda kalıcı nörolojik bozukluklara, zeka seviyesinde düşüklüğe, bazı hareket bozukluklarına neden olabiliyor. Büyüme ve gelişmelerinde, motor fonksiyon dediğimiz yürüme, konuşma, oturma gibi fonksiyonlarda gecikmelere neden oluyor. 1 yaşında yapacağı bir şeyi 2-2.5 yaşında yapabiliyor."

Baytan, B12 eksikliğinin yetişkinlerde de sinir sistemini etkileyerek hareketlerde bozukluk ile unutkanlık ve kansızlığa neden olduğunu sözlerine ekledi.
Yazarlar