Kültür Sanat Babylon’a 24 yaş ayarı

Babylon’a 24 yaş ayarı

28.01.2011 - 00:23 | Son Güncellenme:

İstanbul’un önemli konser mekânlarından Babylon, yeni alkollü içecek yönetmeliği gereği bugünden itibaren 24 yaş uygulamasına başlıyor. Mekânın kapıları, alkollü içecek markalarının destek verdiği etkinliklerde 24 yaşından küçüklere kapanıyor

Babylon’a 24 yaş ayarı

İstanbul’un önemli konser mekânlarından biri olan Babylon, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (TAPDK) hazırladığı yönetmelik gereği, alkollü içecek markalarının destek verdiği etkinlikler için 24 yaş uygulamasına bugün itibariyle başlayacağını açıkladı.
Dün Babylon’dan yapılan yazılı açıklamada, 7 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni alkollü içecek yönetmeliğinin işletme sahipleri için birçok ağır ceza içerdiği belirtilerek, şu sözlere yer verildi: “Bu yeni yönetmelikte henüz açığa kavuşturulmamış bazı detaylar bizi bu konuda harekete geçmeye itti. Babylon işletmesi ve iş ortaklarımızın bu yeni yönetmelikten zarar görmemesi adına 28 Ocak tarihinden itibaren Babylon’da alkollü içecek markalarının destek verdiği etkinlikler için 24 yaş uygulamasını kapıda kimlik kontrolüyle başlatıyoruz.”

‘Üzüntü içerisindeyiz’
Milliyet’e konuşan Babylon’un kurucu ortağı, Pozitif Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğ ise “Bu yeni yönetmelik sebebiyle şimdiye kadar bize her şekilde destek olan genç Babylon takipçi kitlemizi kabul edemeyeceğimiz için üzüntü içerisindeyiz. 11 yıldır İstanbul’u dünyada temsil eden, dünyanın bütün şehirleriyle müzik aracılığıyla köprüler kuran, müzik dünyasından sayısız büyük ismi Türkiye’ye getiren, Türkiye’den dünyaya açılan birçok projenin mutfağı olan Babylon, 11 yıl boyunca savaş, deprem, ekonomik kriz ve global krize rağmen ayakta kalmayı başardı. Umudumuz bu hassas konuda da doğru çözüme ulaşılması ve tekrardan yaş sınırının 18’e çekilmesi” dedi.

‘Prestij kaybedeceğiz’
Mehmet Uluğ, bu uygulamanın Babylon’u nasıl etkileyeceğine yönelik soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Babylon bir dünya mekânı, belli çizgide bir programı var. Babylon’un bu kaliteyi takipçilerine sunabilmesi için de sponsorluk gelirlerine ihtiyacı var. Yönetmelik bu anlamda bizi oldukça negatif etkileyecek. Ek olarak takipçilerimizin bir kısmını kaybetmiş olacağız. Aynı zamanda uluslararası anlamda ciddi boyutta bir prestij kaybı yaşayacağız. Bu 24 yaş sınırı yasasını yurtdışından gelen sanatçılara açıklamakta da oldukça zorlanacağız.”
Uluğ, Babylon’da çalışan 24 yaş altı gençlerin bu uygulama kapsamına girmediğini de “Yönetmelikte çalışanlar kapsamında buna aykırı bir madde bulunmuyor” diyerek belirtti.

Haberin Devamı

Babylon’a 24 yaş ayarı

Bilet paraları iade edilecek
Yeni yönetmelik gereği Babylon artık alkollü içecek markalarının destek verdiği etkinlikleri poster, yazılı malzeme ve web/sosyal medya maceralarında ‘24+’ ibaresiyle belirtecek. Öte yandan 24 yaş uygulamasının bu akşam gerçekleşecek ‘Oldies But Goldies’ partisiyle resmi olarak başlayacağını belirten Babylon, alkollü içecek markalarının desteklediği etkinliklere bilet alan 24 yaş altı herkese ödedikleri bilet paralarını iade edecek.

Yabancı basının gözdesi
Türkiye’deki kulüpler arasında yabancı basından en çok ilgi gören mekân her zaman Babylon oldu. Siyasi makalelerde Türkiye’nin modern yüzüne örnek gösterilen Babylon, seyahat haberlerinin ve dergilerinin de en iyileri listesine girdi. ABD’nin en prestijli gazetelerinden New York Times, 2006’da Babylon’u “Yılın Parti Mekânı” seçmişti. Gece kulübüyle ilgili bugüne kadar yabancı basında çıkan yorumlardan bazıları şöyle:
New York Times: Gazetede Babylon’un İstanbul’un en önde gelen konser alanı olduğu belirtildi. Babylon’u 2006’da “Yılın Parti Mekanı” seçen gazete, “İstanbul’u hâlâ gözünde yok olan üç imparatorluğun fosilleşmiş başkenti olarak canlandıran ya da şehri ezanlara ve başörtülülere indirgeyen kişiler için Babylon bir uyandırma servisi” yorumunda bulunmuştu.
The Guardian: İngiltere’nin en prestijli gazetelerinden The Guardian, Babylon’u 2010’da oluşturduğu “İstanbul’da gidilmesi gereken yerler” listesine dahil etti. Gazete şöyle yazmıştı: “Bu müzik kulübü Taksim’in kalbi ve ruhu. En güzel özelliği ise maksimum 500 kişilik kapasitesiyle her zaman içten bir hava yaratması. Garsonları da size istediğiniz kokteyli hazırlayabiliyor. İstanbul’da müzik, ‘Babylon’ demek.”
Daily Telegraph: İstanbul için hazırladığı seyahat rehberinde Babylon’un “şehrin en iyi canlı müzik kulübü” olduğunu yazdı.
Focus: Alman Focus dergisi 2010’da İstanbul’da gidilmesi gereken yerler arasında Babylon’u önerdi. Focus “Beyoğlu’nda bulunan bu ateşli rock kulübü, Türk grupların yanı sıra dünyaca ünlü sanatçıları ağırlıyor” yorumunda bulundu.
Le Monde: “1999’da açılan Babylon, yerli ve yabancı DJ’lerin çaldığı ve birçok farklı konserin düzenlendiği, bölgenin imajının değişmesini sağlamış bir kulüp.”