Sağlıklı Beslenme Bahar yorgunluğuna son

Bahar yorgunluğuna son

29.05.2008 - 09:55 | Son Güncellenme:

Havaların bir ısınıp, bir soğuması ruh haliniz üzerinde değişikliklere neden oluyorsa ve kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, işe beslenmenizi değiştirerek başlamalısınız

Bahar yorgunluğuna son

BESLENME DÜZENİ

Haberin Devamı

» Öğün sayısını artırmak, sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir. Öğün araları 2.5-3 saat arayla olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe  yüklenilmemelidir.
» Günlük sıvı tüketiminin artırılması, değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudumuzda yaratacağı şişkinliği azaltacağından oldukça önemlidir.Günde 10-14 bardak arası su tüketilmelidir.
» Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler ve alkol tüketimi, stresi ve vücuttaki ödemi artıracağından uzak durulması gerekenlerdir. Onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.
» Aşırı tuz tüketimi vücutta su biriktirdiği için yorgunluk hissini artırabileceğinden, fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Hafif yürüyüş ve sporlar, hormonal dengenin korunmasında, metabolizmanın hızlanmasında ve ödemin atılmasında faydalı olacağıiçin düzenli olarak yapılmalıdır.  
» Ağır karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler (hamur işleri, şerbetli tatlılar, fazla miktarda pilav, makarna, ekmek, kızartma, kavurma vb.) tüketimi uyku ve yorgunluk halini artıracağından ölçülü tüketilmelidir. Bunların yerine kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar, haşlama, fırın ve ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

VİTAMİNLER

» Stresi azaltmak için B grubu vitaminleri kapsamında olan gıdaları mutlaka tüketmelisiniz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi.
» Antioksidan vitaminler, vücudun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu artırır. C vitamini, E vitamini, A vitamini, selenyum ve çinko, güçlü antiok-sidan özelliğine sahiptir.
» C vitamininden zengin besinlerin başında maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi gelir.
» A vitamininden zengin besinler olan balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka da düzenli olarak tüketilmelidir.
» Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve kepeği ayrılmamış un, E vitamini bakımından zengin besinlerdir.
» Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp selenyum içerirler.
» Et, balık, süt, peynir, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller ve mantar vücudun kendisini dinç hissetmesinde önemli olan çinkoyu içerir.

Haberin Devamı

TAZE MEYVE VE SEBZELER

Meyvelerin gelişimi ve üremeleri için çok düşük dozlarda kullanılan hormon içeren ilaçlar, insan sağlığını fazla etkilemiyor. Ancak meyve ve sebzelerin hızlı büyümesi için yüksek dozlarda ve bilinçsizce kullanılan hormon ilaçları sağlığı riske sokabiliyor.  Dış görünüş ve yapılarına göre ayırt edebileceğiniz bazı yiyecekler şunlar:
» Domates: Kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler de dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür. 
» Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domates-teki gibi beyaz bir doku olur.
» Patlıcan: Şekli bozuktur. Yan yana yapışıktır.
» Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanı-lırsa içinde kararmalar görülür.
» Çilek: Aşırı büyük, çift, yapışık ve içleri boştur.
» Karpuz: Çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman nişasta kokusu verir.

Yazarlar