Kültür Sanat Başkalarına benzemeyen tarih kitabı!

Başkalarına benzemeyen tarih kitabı!

16.01.2010 - 20:25 | Son Güncellenme:

Bu kitapta ‘yok’ yok; ejderhalar hakkında gerçeklerden alevlerinden yeniden doğan Anka kuşuna, Azteklerin kulak, burun, dudaklarına obdisyen takmalarından Anglo - Saksonların cımbız kullanımına...

Başkalarına benzemeyen tarih kitabı

Biliyor muydunuz Eski Çin’de erkek hekimlerin kadınlara dokunmalarının yasak olduğunu ve bu yüzden kadın hastaların nerelerinin ağrıdığını gösterebilecekleri bez bebekler kullandığını? Veya Mısır hiyerogliflerinin hem sağdan sola hem de soldana sağa okunabildiğini ve hangi yöne doğru okunacağını anlamak için kuş kafalarının ne yöne baktığına dikkat edildiğini? Peki ya Antik Roma’da birçok rahatsızlığı geçirmek için gübre kullanıldığını, hatta ağız kokusunu gidermek için fare dışkısı çiğnendiğini?
Carolyn Howitt’in hazırladığı “Antik Dünya’daki İnsanlar, Yerler, Olaylar ve Nesneler Hakkında Bilinmesi Gereken Acayip, Şaşırtıcı, Eğlendirici, Korkunç ve Büyüleyici 500 Şey” tarih derslerinde öğretilmeyen veya kitaplarında yazılmayan ince, şaşırtıcı detayların maddeler halinde ve resimlerle bir araDa düzenlenmesinden meydana geliyor. Kitapta yer alan bilgilere British Museum sayesinde ulaşılmış. Tarihe meraklıysanız kitap çok ilginizi çekecektir çünkü bu kitap daha önce okuduğunuz hiçbir tarih kitabına benzemiyor. Bu arada hemen ekleyelim tarihle ilgili olmanız o kadar önemli bir ölçt değil bu kitabı okumanız için. ‘Acayip’, ‘şaşırtıcı’, ‘eğlendirici’, ‘korkunç’ ve ‘büyüleyici’ sıfatlarıyla aranız iyiyse bu kitap tam da size göre!

Mısır’da hasat zamanı
Ölüm, manevi yaşam, inançlar, toplum yapıları, yöneticiler, yiyecek ve içecek kültürleri, moda, spor, savaş ve hayvanlar gibi geçmişten bugüne değişerek de olsa ulaşan insanlığın ortak çarpanlarının vazgeçilmezliğini son derece keyifli bir okuma eşliğinde gözden geçiriyoruz bu kitapta. Yıkık dökük harabelerden gökdelenlere ve paleolitik kesici taşlardan modern teknolojiye geçiş olsa da, insanların orta bölenleri vazgeçilmez.
Carloyn Howitt, kitabında insanlığın bu ortak çarpanlarının antik çağlarda neler olduğuna dair bilgiler veriyor. Mısır’da hasat zamanı meyve toplamak üzere eğitilen maymunlardan, ejderhalar hakkındaki gerçeklere, alevlerinden yeniden doğan Anka kuşuna; Azteklerin kulak, burun, dudaklarına seramik ve siyah volkanik bir kristal olan obdisyen takmalarından, Eski Mısırlıların saç jölesi, Anglo-Saksonların cımbız kullanımına kadar kitapta çok sayıda ilginç ve renkli bilgi mevcut.
Antik ile modern
Howitt, kitaba eşlik eden resimler ve enteresan bilgilerle okuyucuyu antik çağlara uzanan bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Cıvıl cıvıl ve parlak sayfalar arasında gidip geldikçe ve biraz da hayal gücünüzü kullanırsanız kendinizi Antik Mısır’da papirüs terlikler içerisinde veya Roma’da toga giymiş olarak bulmanız mümkün. Toga nasıl giyiliyor diye endişeleniyorsanız merak etmeyin, kitapta o da yazıyor!
Kitap sayesinde, antik ile şimdiki yaşantınız arasında öyle bir köprü kuracaksınız ki, hem yaşantınızdan öğeleri antik çağlarda, hem de antik çağlardaki yaşantılarda kendinizi bulacaksınız.
Eğer ilginç ve şaşırtıcı gerçekler öğrenmek hoşunuza gittiyse aynı yayınevinden farklı konular hakkında benzer nitelikteki yayınlar bulmak da mümkün.


Kitaptan notlar
-Dünyada bulunan en eski pop müzik belgesi, hangi müziklerin popüler oldup olmadığını öğrenmek isteyen Çin imparatoru’nun ülkenin dört bir köşesine insan göndermesiyle ortaya çıktı.
-Babiller dış ağrılarının ağızda bulunan bir solucandan kaynaklandığını düşünürdü.
-Akapunktur ilk olarak Eski Çin’de icat edildi.
-Roma’da imparatorların başlarına, taç yerine altın kaplamalı defne yaprakları takılırdı.
-Aztekler, geleceği görmelerine yardımcı olduğuna inandıkları obdisyen taşından aynalar kullanırdı. Bir ailenin hastalanan bireyi obdisyen aynanın karşısına oturtulur ve görüntüsüne bakılırdı. Görüntüsü berraksa iyileşeceğine inanılırdı.