Sağlıklı Beslenme Bayram ve yılbaşı diyeti

Bayram ve yılbaşı diyeti

30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bayramlarda çikolata ve tatlı gibi ikramların çok olması, özellikle kurban bayramında bu ikramlara yoğun et tüketiminin de eklenmesi sağlık ve kilo problemlerini ortaya çıkarıyor.

Bayram ve yılbaşı diyeti

Cesur SERT/İZMİR, (DHA)

İzmir Alsancak ve Bostanlı'daki şubelerinde çeyrek asırdır hizmet veren Nutra System Sağlıklı, Kalıcı Zayıflama ve Medikal Estetik Merkezleri'nin diyetisyenleri, altı günlük yılbaşı ve kurban bayramı tatili öncesi beslenme önerilerinde bulundu.

Nutra System'in kadrolu diyetisyenleri Suay Akıska, Burçin Çelikezer, Gamze Bekman, Hülya Mısırlı, Neslihan Tüfekçi ve Feriştah Girgin'den oluşan uzman ekip, altı günlük tatilde yenilenlere dikkat edilmezse 4- 5 kilo alınabileceğini söyledi.

Bayramlarda çikolata ve tatlı gibi ikramların çok olmasına, özellikle kurban bayramında bu ikramlara yoğun et tüketiminin de eklenmesiyle sağlık ve kilo problemlerinin arttığına dikkat çeken diyetisyen Suay Akıska, “Bu altı günlük tatil yılbaşı ve bayramın çakışmasıyla riskli dönemi biraz daha arttırıyor. Özellikle yeni yıl gecesi ilk akla gelen özenle donatılmış sofralar, sınırsız yiyecek ve içecekler olur. Bu sebeple keyifli bir yılbaşı kutlamasının sabahı hem tartı hem de sağlığınız olumsuz sinyaller verebilir. Yılbaşı ve bayram kutlamalarında üstelik alkol de eşlik ederse mideye aşırı yüklenme sonucu hazımsızlık, mide yanması, reflü gaz şikayetleri, mide, bağırsak hastalıkları, kusma, ishal, kabızlık gibi şikayetler yaşanabilir. İstenmeden de olsa kilo alınabilir” dedi.

Bu özel günlerde güne hafif bir kahvaltıyla başlanıp, öğün araları 2.5-3 saat olacak şekilde azar azar ve sık beslenme planı ayarlanması gerektiğini belirten diyetisyen Burçin Çelikezer, “Etler için ızgara fırında veya haşlama yöntemleri kullanılıp, akşam yemeklerinde zeytinyağlı sebzelere, mönülerde bol salata, yoğurt ve kepekli tahıllara yer verilmelidir. Yılbaşı gecesi et yenilecekse kırmızı et yerine tavuk, hindi ya da balık tercih edilmelidir. Alkol kullanılacaksa iki kadehi geçmeyecek şekilde kırmızı şarap tercih edilebilir. Cips, kuruyemiş gibi çerezleri mümkün olduğunca az tüketilmeli yemekten iki saat sonra tatlı olarak meyve veya sütlü tatlı tercih edilmelidir. Az az ve yavaş yenilmeli yatma saatinden 2-3 saat önce yemek bitirilmelidir” önerisinde bulundu.

Diyetisyen Hülya Mısırlı da bayram tatilinde öğün aralarında meyve, kuru meyve, aşırı olmamak koşuluyla ağır tatlılar yerine sütlü tatlı, kabak tatlısı, meyveli tatlılar, kişi başı günde iki parçayı geçmeyecek şekilde çikolata veya şerbetli hamur tatlıları yenilebileceğini belirtti. Mısırlı, “Bayram ziyaretlerinde yemeklerden önce çay, kahve ve tatlı tüketilmemeli, Verilen ikramların tamamı değil içlerinden biri tercih edilmelidir. Çay kahve gazlı içecekler yerine ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları gibi daha sağlıklı içecekler tüketilmelidir. Her şeyin aşırısından kaçınılmalı. Günde 8- 10 bardak su içilmelidir. Fiziksel aktivite arttırılmaya çalışıp, mutlaka 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır” dedi.

Yazarlar