Bebek Bebek bezi değiştirme rehberi

Bebek bezi değiştirme rehberi

19.01.2018 - 10:07 | Son Güncellenme:

Bebek bezi değiştirmek ya da bebek bezlemek kolay bir iş olarak her ne kadar görülse de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.  Doğru bir şekilde bebek bezi değiştirmek bebeği birçok problemden kurtarır ve bebeğin rahat bir gün geçirmesini sağlar.

Bebek bezi değiştirme rehberi

Bebek bezi değiştirmek bebekle anne ve babası arasındaki ilişkiyi de besler

Haberin Devamı

Bebek bezi değiştirirken bebeğin annesi veya babası ile yakın bir teması olduğundan onlar arasındaki ilişkiyi de besler. Bebek bezi değişimi esnasında bebekle zevkli vakitler geçirilebilir. Bu değişim esnasında bebeğe temas etmek, ona şarkılar söylemek, onunla konuşmak bebeğin gelişimi açısından önemlidir.

Ne zamana kadar bebeğin altı değiştirilmeli?

Bebeklerde sinirsel anlamda gelişim ortalama olarak 2 yaş civarında tamamlanmaktadır. Sinirsel gelişimin tamamlanması ile birlikte bebekler kendi idrarlarını tutabilme kabiliyetlerini gösterebilirler. Yanlış bilinen bir algı olarak bebeklere 2 yaşına kadar tuvalet eğitimi verilmeye başlanmıyor; oysaki ufak ödüllendirmeler yoluyla 1,5 yaşından sonra tuvalet eğitimine başlanmalıdır. 2 yaşına vardığında bebek kuru olabilmelidir. Çünkü yaşın büyümesiyle beraber hareket kabiliyetinin artmasıyla bebek bezinin cildi tahriş etme ihtimali daha da yükseliyor.

Haberin Devamı

Bebek bezi değiştirilirken nelere dikkat edilmeli?

Bebek bezi değiştirilirken öncelikle altının değiştirileceği ortamın ihtiyaç duyabileceğiniz her şeye yakın olması gerekir. Bebek bezi değiştirilirken nerede değiştirildiği değil, önemli olan ihtiyaç duyulabilecek ürünlere yakın olmasıdır. Ayrıca çok önemli bir nokta olarak bebek bezi değişimi esnasında bebek asla tek başına bırakılmamalıdır.

Bebek bezi değiştirilirken yanınızda bulunması gerekenler nelerdir?

•Bebek bezi (Pamuktan bir kumaş bez kullanıyor iseniz; sıvı geçirmemesi için naylon ve çengelli iğne)

•Yedek bir kıyafet, çünkü bebek bezinin sızıntı yapabilme ihtimali vardır.

•Bebek 1 aydan küçükse veya pişik olmuşsa pamuk veya gazlı bir bez, ılık su, havlu ve pişik kremi.

•Ev dışındaysanız şayet bebeklere uygun olarak üretilen ıslak mendil.

Bebek bezi değiştirilmeden önce yapılması gerekenler

Bebek bezi değiştirmeden önce ellerin temiz bir şekilde yıkanması gerekir. Ardından bebek düz bir zemine yatırılır. Etrafında düşmesini engelleyecek yastık benzeri eşyaların olması gerekir. Çünkü bebekler dönme kabiliyetine her ne kadar 5 aydan sonra kavuşsalarda daha erken dönemlerde de dönebilir ve düşebilirler.

Haberin Devamı

Kirli bezin alınması

Bebek bezi değiştirilirken önce kirli bezin alınması gerekir. Bunun için bir elinizle bebeğin ayakları yukarı doğru kaldırılır, diğer elinizle de bebek bezinin yapışkan bantları açılır, bezin ön tarafta karın bölgesine yakın kısmından aşağı doğru çekilerek kirler ve ıslaklık aşağı doğru sıyırılır. Bunun tersinin yapılması durumunda bebekte idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Bebeğin altı değiştirilirken erkek bebekler idrarlarını yapabilirler tekrardan bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bebeğin pipisinin üstüne yumuşak pamuklu bir bez konulabilir.

Temizleme

Bebeğin kirli bezi çıkarıldıktan sonra, bebeğin poposu ılık suyla yıkanabileceği gibi ılık suya batırılmış bir pamuk bez ya da ıslak mendille silinebilir. Pişik olmuş bebeklerde ise ılık suyla idrar ve dışkı kalıntıları mutlaka ciltten temizlenmelidir.

Kurulama

Bebeğin temizleme işlemi yapıldıktan sonra bebeğin altının çok iyi bir şekilde kurutulması gerekir. Kurutulma işlemi iyi bir şekilde yapılmaz ise şayet bebeğin mantar hastalığına yakalanma ihtimali artar. Kurulama yapılırken ince ve yumuşak bir havlu ile küçük nazik dokunuşlar yapılarak kurutulma işlemi tamamlanır.

Haberin Devamı

Bezleme

Bebeğin kurulama işlemi bittikten sonra yeni bezin takılması aşamasına geçilir. Bebeğin ayakları birleştirerek yukarı doğru bebeğin beli kaldırılarak çekilir.
Yeni bezin doğru yönde olmasına dikkat edilerek bebeğin beline kadar konulur. Bebeğin bel hizası ile göbek deliği hizasında konulur. Bebek bezi iki bacağın arasından geçirilerek yanlarda bulunan yapışkanlar marifetiyle sıkıca bağlanır.

Sıkılık derecesi olarak bebeğin göbeği ile bez arasına iki parmağınızın girebildiğini kontrol etmelisiniz. Yoksa sıkı bağlanmış bir bez bebeklerde dolaşım sisteminde rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca erkek bebeklerde pipinin aşağı yönde olmasına dikkat etmek gerekir.

Son olarak elinizdeki kirli bebek bezi pamuklu bir kumaş ise yıkanması için kapalı bir kovaya, atılabilir bir bez ise bir poşete konarak çöpe atılmalıdır.

Yazarlar