Bebek Bebek bezi nasıl olmalı?

Bebek bezi nasıl olmalı?

18.05.2009 - 12:23 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz için alelade bir bez kullanmamanız gerktiğnini biliyorsunuz elbette. Mesele kalitesini seçmekte… İşte bebek bezinin 7 püf noktası.

Bebek bezi nasıl olmalı

"Piyasada onlarca bez çeşidinin içinde hangisi bebeğime uygun* diye düşünüyorsanız, size satın alırken dikkat etmeniz gereken 7 kriteri aktaralım.

Haberin Devamı

1- Kız mı erkek mi?
Bebeğinizin cinsiyeti önemli. Çünkü satılan birçok bebek bezinin üstünde kız ya da erkek yazdığını göreceksiniz. Nedenine gelince; kız ya da erkek bebeğin çişinin yayıldığı bölge farklı olduğu için bez üreticileri, bezin o kısmının emiciliğini artırıyorlar. Böylece bebeğinizin genital bölgesi kum kalıyor.

2- Hijyenik mi?
Temizlik önemli, çünkü bebeğinizin bez bölgesi mikroplara açıktır. Temizliğinden emin olmak için öncelikle paketli ürünleri tercih edin. Çünkü taşınma sırasında ve satın alınmayı beklerken kirlenmezler. Açıkta satılan bezlerin temizliğinden asla emin olamazsınız. İkinci önemli nokta, bilinen, güvenilir markalan seçmeniz gerekir. Bu markalar, bezin temizliği konusunda hassastırlar.

Haberin Devamı

3- Kilosuna göre mi?
Bez seçerken bebeğinizin ayı değil, kilosu önemlidir. Kilosunun altında ya da üstünde olması, bezin sızdırması ve bebeği rahatsız etmesi demektir. Siz de fark edersiniz ki, her bebek aynı ayda olsa bile aynı kiloda olmaz. Doğum kiloları bile farklıdır; kimi 2.500 gr doğar, kimi 4.000 gr. Bu yüzden bebeğinizin kilosuna uygun bezleri seçin. Marketlerde yeni doğandan başlamak üzere bebeğinizin tuvalet eğitimi aldığı döneme kadarki kilosuna göre (2-28 kilo arası) yaklaşık 6 ayrı bez boyu olduğunu hatırlatalım. Bez paketinin üstünde mutlaka hangi kilodaki bebeğe kullanılacağı belirtilir.

4- Emiş gücü nasıl?
Bezin emiş gücü, bebeğinizin daha uzun süre kuru kalmasını sağlayacağı gibi, sizin de daha uzun sürede bez değiştirmeniz anlamına gelir. Bu açıdan hem sağlıklı hem ekonomik bir tercihtir. Çünkü bebeğinizde pişik oluşmasını engellendiği gibi, daha az bez kullanacağınızdan daha az para harcamış olursunuz. Emiş gücünü anlamak için ya farklı markaları kullanarak kıyas yapmanız ya da diğer annelerin tecrübelerini göz önüne almalısınız.

5- Hava aldırıyor mu?
Bezin hava aldırması, cilt tahrişini engelleyen en ("»nemli faktörlerden biri. Hava almayan genital bölgede oluşan sıcaklık ve nem nedeniyle tahrişler oluştuğu gibi, cildinde sorun yaratacak zararlı bakterilerin üremesine de zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

6- Ergonomik mi?
Bebek bezinin de ergonomik özelliği olur mu elemeyin, oluyor! Bebeğin kilosuna ve boyuna uygun olarak üretilen bezlerde hem bebek rahat ediyor hem de sızma gibi küçük kazaların önüne geçilmiş oluyor. Bu kural yan bantlar için de geçerli. Ergonomik olmayan yan bantlar, bezin ya sıkı ya da gevşek kalmasına yol açıyor. Ayrıca bantların hemen bozulmaması gerektiğini de hatırlatalım. Kontrol için birkaç kez açıp kapatmak durumunda kaldığınızda, kaliteli bant yeniden yapışıyor. Kalitesizler ise yapışmıyor.

7- Sevimli figürler var mı?
Bu soruyu ilk duyduğunuzda tuhaf gelebilir. Ama tecrübeli anneler, sevimli figürlerin ve renklerin önemini bilirler. Bebeklerin el ve ayak becerileri geliştiğinde, bezlerini çıkarmak için uğraştıklarını görürsünüz. Bu durum, bezden hoşlanmadığından değil, çıplak kalmaya bayıldıklarındandır. Bu süreçte, bezin üstündeki sevimli figürlerin bebeğinizin bezi benimsemesini kolaylaştıracağını belirtelim. 

Haberin Devamı

Formasante Bebek

Yazarlar