Kadın Sağlığı Bebek için bunları yaptırın!

Bebek için bunları yaptırın!

16.06.2008 - 09:47 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, bebek sahibi olma zamanını erteleyen çiftleri uyarıyor: Kadınlar jinekolojik muayenelerini aksatmamalı, erkekler ise sperm analizi yaptırmalı.

Bebek için bunları yaptırın

Bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde her şey için çok geç olabilir! “Doktor bey boşuna mı korunmuşuz?” sorusuyla çok sık karşılaştıklarını söyleyen Umut Tüp Bebek Merkezi Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Enver Kurt,  “Çiftler bebek sahibi olmaya karar verene kadar doğurganlıklarıyla ilgilenmezler. Karar verdiklerinde ise geç kalınmış olabilir  ve zorlu süreç başlar” diyor.
Günümüzde pek çok çift çocuk sahibi olma planlarını erteliyor. Hatta çoğu zaman kendi belirledikleri doğum kontrol yöntemlerini kullanarak bebek sahibi olma şanslarını kaybediyorlar.

Haberin Devamı

Bilinçli korunma

Evli çiftlerin  yüzde 10-15’inin kısırlık sorunuyla karşı karşıya  kaldığına dikkat çeken Dr. Kurt, çiftlerden sadece birinde  problem olması halinde bile kısırlık tedavisi gerekebileceğini belirterek şöyle konuştu:
“Gereksiz yere doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması,  hem ileride yapılacak infertilite (kısırlık)  tedavisinin başarısını etkilemekte, hem de maddi ve psikolojik yükler getirmektedir. Özellikle stres nedeniyle kortizol ve prolaktin hormonlarındaki dengesizlikler yumurtalıkların normal çalışmasını engellemekte, yine stres ve yorgunluk sebebiyle sperm kalitesi de olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
Kişinin doğurganlığını yüzde 100 saptamak ne yazık ki mümkün değil ama bazı basit yöntemlerle kişinin üretkenlik potansiyeli anlaşılabilir. 
Her kız çocuğu ergenlik çağına  yaklaşık 400 bin yumurta ile girer ve her adet döneminde en az bir yumurta olgunlaşarak doğurganlığı sağlayabilir.  Yaş ilerledikçe yumurta rezervi azalır.  Bir erkekte ise normal sperm sayısı  20-250 milyon/ml’dir. Yine yaş ilerledikçe ve bazı faktörlerin etkisiyle sperm üretimi düşer ve  kalitesi azalır.”

Haberin Devamı

Şansınızı iyi kullanınOp. Dr. Kurt, kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalan çiftlerin yaş faktörünü göz önünde tutarak en kısa zamanda bir hekime başvurması gerektiğini hatırlattı ve “ Bu sağlık problemiyle en erken karşılaşmak ve tedavi şansını arttırmak için bazı basit tetkiklerin mutlaka yaptırılması gerekiyor.
Gelişen teknoloji kaliteli yumurta, sperm veya embriyo seçilmesine, tutunmayı kolaylaştırıcı yöntemlere olanak sağlıyor ve başarı ile uygulanıyor.
Kısırlık olgusuyla yüz yüzeyseniz;  size özel yardımcı üreme teknikleri ile bebek sahibi olabilmek için bir an önce harekete geçmelisiniz” diyor.

KADINLAR İÇİN

1) Düzenli adet görmemek
2) Tüylenmenin ve yüz sivilcelerinin fazla olması
3) Göğüslerden süt gelmesi
4) Çok ağrılı adet görme
5) Daha önceden geçirilmiş genital sistem enfeksiyonları
6) Genital sisteme yönelik herhangi bir cerrahi işlem
7) Radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görmek
8) Sistemik hastalığı olanlar (diyabet, böbrek yetmezliği v.s).
Bu tip yakınmaları olan kadınların doğum kontrol yöntemlerine başvurmadan önce  muhakkak bir hekime başvurmaları gerekir.

Haberin Devamı

ERKEKLER İÇİN

1) Sperm miktarının çok az veya hiç olmaması
2) Vücut kıllarının çok az olması
3) Testislerin torbalarında bulunmaması
4) Küçük yaşta fıtık ameliyatı geçirilmesi
5) Testislerin daha sonradan cerrahi yöntemle karından torbalaraindirilmesi
6) Küçük yaşta yüksek ateşli bir hastalık geçirilmesi
7) Kimyevi maddelere ve radyasyona maruz kalınan işlerde çalışılması
8) Genital sistem enfeksiyonu geçirmiş olması
9) Testis kanseri hikâyesi olması.
Bu tip yakınmaları olan erkeklerin doğum kontrolüne başvurmadan önce muhakkak sperm analizi yaptırıp bir hekime başvurmaları gerekmekte

Yazarlar