Bebek Bebek mamalarında kurşun var mı?

Bebek mamalarında kurşun var mı?

26.07.2010 - 11:03 | Son Güncellenme:

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmadığını bildirdi.

Bebek mamalarında kurşun var mı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bebek mamalarında kurşun kalıntısı bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gıda denetimleri konusunda yapılan yazılı açıklamada, basın-yayın organlarında da habere konu olan Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü web sitesindeki ''bebek mamalarında ağır metal olarak kurşun tespitinin'' yer aldığı tabloda olumsuz numune sayısı sıfır olması gerekirken, sehven üç (3) olarak yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, 2009 yılında analizi yapılan 122 bebek mamasının 122'sinde de kurşun kalıntısı tespit edilmediği vurgulandı.
Ülkelerin gıda güvenliliğinin sağlanmasında temel kriterlerinden birinin yapılan analiz sayısı olduğu belirtilen açıklamada, ülkedeki her 100 bin nüfus için 15-45 arasında analizin yeterli kabul edildiği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'de 2008 ve 2009 yıllarında yapılan gıda denetim sonuçlarının AB üyelerinin bazı verilerinden daha iyi olduğu kaydedilirken, 2009 yılında, bir önceki yıla göre 2 bin analiz daha fazla yapılmasına rağmen olumsuz ürün oranının bir yıl içinde yüzde 6,3'ten yüzde 5,3'e düştüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki laboratuvarlarda birçok analizin yapıldığı belirtilen açıklamada, "Şu anda laboratuvarlarımızda değişik gıda gruplarında yaklaşık 1200 farklı analiz yapılabilmektedir'' denildi.

ÜRÜN SAHİPLERİNE İDARİ PARA CEZASI

Açıklamada, Tarım Bakanlığının 2009 yılında tespit ettiği olumsuzluklar için gerekli yasal işlemlerin uygulandığı belirtilirken, olumsuzluktespit edilen bin 168 ürün sahibine toplam 6,5 milyon lira idari para cezası kesildiği ve bu ürünlerin toplatılarak imha edildiği, taklit ve tağşiş tespit edilenlerin üretim izinlerinin de iptal edildiği bildirildi.

Yazarlar