Mevsim Açılışı: 100% Fest

Müziğin açık hava yansımaları festival günlerine dönmeye hazır artık. Babylon Soundgarden ve Chill Out festivalleriyle açılış yapılmıştı. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 100%Fest ise bu sürecin en yakın duraklarından biri. 6 ve 7 Haziran’daki etkinliğin sahnesi Küçükçiftlik Park’tan ses verecek.


Festivalin Çatı Adayı: Massive Attack

Sondan başlayalım: Kapanışın Massive Attack’e emanet edildiği bir sahne bu. 23 yıl önce yayımladıkları o sınırsız debut albümden itibaren bulundukları konumun, deştikleri müzikal yönün adlarıyla anılmasını sağlamış bir topluluktan söz ediyoruz. Topyekûn kontrolcü bir cümle içinde alternatif yönde durdukları söylenebilir mi, belki evet; ama bu kadarıyla sınırlamak zor Massive Attack’i. Zira Trip-Hop güzergahını underground etkileşimleri de eksik etmeden var etti onlar. Bunu her albümle tekrar edebilirlerdi, yine kabul görür, yine 1990’ların en iyileri arasında yer alabilirlerdi. Ama her yeni uzunçalarda bir sonraki bölümler açıldı, elektroniğin saykodelizmi mevcut ritme bulaştırıldı. İşte o ritimler son 30 yılın kıyısından 7 Haziran gecesine karışmak için geliyor.

İlk günün bitiş noktasında ise Soundgarden var. Her festivalin bir zirve anı, bir çekim alanı olur. Onlarca sahnede, yüzlerce farklı isim vaat edilmiş de olsa; girişin öteki yanına geçmeden en az bir ya da iki ismi hedeflemişsinizdir. İşte o hedef ekiplerin arasında yer alır Soundgarden. Grunge’ın ana akımı zorladığı günlerde ayakta kalmıştı Seattle’lı ekip. 1990’ların ikinci yarısından 4 yıl öncesine kadarsa kepenkler kapalıydı. Takvim 2010'dayken Rock'n Coke '07'de solo olarak ağırladığımız Cornell'ın frontman'liğinde tekrar harekete geçildi. Geri dönüşün yeni bir albüme ihtiyacı vardı. Çok bekletmediler. 2012 itibari ile yayımlanan “King Animal” ile artık ikinci perdeden ilerliyorlar.

Haberin Devamı


Elbette Kaiser Chiefs. Esen Entertaintment organizasyonuyla gerçekleşecek olan 100% Fest’in bir diğer headliner’ı. Daha önce Efes One Love’daki performanslarına tanık olmuştuk. Birleşik Krallık’ın Indie gençleri arayı fazla açmadan bu defa yine bir yeni albüm sonrasında, taze şarkıların odağında düşecekler şehre. Zira “Education, Education, Education & War” adlı beşinci LP geçtiğimiz ay içerisinde geldi. Ağırlık yeni cümlelerde olacaktır, yine de Kaiser Chiefs’in 15 yıla dağılan bir diskografiye sahip olduğu unutulmasın. Soundgarden öncesindeki birkaç saat onlara dair ilerleyecek. Indie üzerinden, Leeds istikametinde.

Haberin Devamı



Wild Beasts ve Ceza

Merkezde bu 3 topluluk var, ama diğer yakadaki isimlere de dikkat çekmek gerekiyor. Örneğin Danimarka’dan Trentemoller’ın Massive Attack saatinden önce yükleneceği electronica sınırlar, festivalin dans kontenjanını oluşturuyor. Hemen bitişiğindeki anlar ise yine farklı bir tarza, Rap’e dokunacak. Ceza, ikinci günün karanlığa ulaştığı zaman diliminde sahneyi kontrolünde tutacak.

Öte yandan, 2013’ün son günlerinde boğaz kıyısında ses veren Wild Beasts de kariyerindeki en üst bölümü açmaya aday yeni albümü “Present Tense”in izleriyle bir kez daha İstanbul’a direksiyon kırıyor. O ayaza koşan Aralık akşamında, çadır içine kurulu sahnede sergiledikleri performans; duyulan her şarkının gerçekliğe sürüklenmesine neden olmuştu. Dream Pop şeridinde ilerleyen iyi bir canlı performans grubu Wild Beasts. %100 Fest üzerinden bunu bir kez daha kanıtlayacaklarına şüphe yok.

'Your Colour' teklisini duyurarak debut albüme bir adım daha yaklaşan The Away Days ve güçlü Rock sound’u temellerinden çıkış alan Malt’ın yanı sıra festivale dair not edilmesi gereken isimlerden birisi de hiç kuşkusuz memleketin en önemli toplulukları arasında yer bulan Mor ve Ötesi’dir. Grubun, Kaiser Chiefs öncesi sahnenin hâkimi olacağını da dipnot olarak belirtelim.

Haberin Devamı


Festival Programı

6 Haziran Cuma

  • Soundgarden
  • Kaiser Chiefs
  • Mor ve Ötesi
  • Foma
  • Malt
  • Melis Danişmend
  • Özge Fışkın
  • Gren


7 Haziran Cumartesi

  • Massive Attack
  • Trentemøller
  • Ceza
  • Wild Beasts
  • Rebel Moves
  • Ceylan Ertem
  • The Away Days
  • Narda Afrika


Twitter / @BekirzgrAybar
bekirozguraybar@gmail.com