Genel Sağlık Bektaşi üzümünün faydaları

Bektaşi üzümünün faydaları

26.05.2014 - 13:37 | Son Güncellenme:

Bektaşi üzümü yazlık ve çiftlik evlerin bahçelerinde yaygın olarak yetişen bir meyve türüdür.

Bektaşi üzümünün faydaları

Önemli bir bakım istemeyen ve bol mahsul veren bitkidir. Meyvelerinden reçel, komposto ve jöle yapılır. Ama en önemlisi, bektaşi üzümü çok sayıda faydalı özelliklere sahiptir.

Bektaşi üzümünün suyu yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Meyveleri C, A, E ve B grubu vitaminler ile zengindir. Aynı zamanda potasyum, fosfor, manganez, bakır ve demir kaynağıdır. Bektaş üzümü hipotansif , kılcal güçlendirici ve anti-sklerotik birleşimine sahiptir. Buna göre de hipertoni (yüksek tansiyon) ve başka kalp damar hastalıklarının tedavisinde iyi bir araçtır. Bektaşi üzümünün olgun meyveleri şişliği önleyen serotonin maddesini içerir.

Meyvelerin benzersiz bileşimi kanın iyileşmesinde eşi bulunmaz bir vasıtadır, o kanın kolesterol, toksin ve ağır metallerden temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hemoglobin, bakır ve B9 vitamininin üretimine de yardımcı olur. Bektaşi üzümü karaciğer ve böbrek aktivitesini iyileştirerek kanın sağlığını destekliyor.

Ayrıca, bektaşi üzümünün meyveleri hafif müshil , idrar söktürücü ve safra kesesini temizleme özelliğine sahiptir. Meyveleri iltihabı kaldırır ve bağışıklığı güçlendirir. Bektaşi üzümü kadın sağlığına da faydalıdır, taze meyveleri veya demlenmesi adet düzensizliğini ve uzamış menopozal kanamayı normalleştirir.

Bektaşi üzümünün yaprakları da birçok tedavi edici özelliğe sahiptir. Yapraklarından hazırlanmış demleme mide, bağırsak, iltihaplı romatizma, damla ve osteokondroz gibi hastalıklarda içilir. Yaprakları güçlü idrar sökücü etkiye sahip olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.

Haberin Devamı

Otlarlahayat.com

Yazarlar