Genel Sağlık Bel fıtığı kâbus olmaktan çıkıyor

Bel fıtığı kâbus olmaktan çıkıyor

08.04.2014 - 11:28 | Son Güncellenme:

Toplumda çok sık görülen bel fıtığı, son yıllarda kabus olmaktan çıkıyor.

Bel fıtığı kâbus olmaktan çıkıyor

Zira her geçen gün yeni cerrahi yöntemler devreye giriyor. Endoskopik cerrahi yöntemi de, modern cerrahideki en önemli gelişmelerden biri olarak gösteriliyor. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak bilinen Endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanabiliyor. Hastanede kalma ve işe dönüş sürelerini kısaltan yöntem özellikle yaşlı ve diyabet, hipertansiyon gibi başka sorunları da olan hastalarda, ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması nedeniyle büyük avantaj sağlıyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Boyacı, bel fıtığının kabus olmaktan çıktığını ifade ediyor. Özellikle ofis çalışanlarının bel fıtığı ile yoğun şekilde karşılaştığını dile getiren Dr Boyacı, yetişkinlerin yüzde 80’inin bel ağrısından şikayet ettiğini kaydediyor. Bel fıtığının, zorlu çalışma şartları, çeşitli fiziksel kazalar ya bilinçsiz hareketler, masa başında yanlış oturuşlar, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler nedeniyle oluşabildiğine dikkat çekiyor. Boyacı, konservatif tedavi yöntemleri olarak belirtilen fizik tedavi, ilaç tedavisi, istirahat ve benzeri tedaviler uygulanmasına rağmen hastanın iyileşmediği durumlarda cerrahi tedaviyi düşünmek gerektiğini belirtiyor. Dr. Boyacı, hastada ilerleyici nörolojik bulgular görülmesi örneğin ayağında düşüklük olması, ürolojik problemler ve ağrılarının tedaviye rağmen düzelmemesi gibi durumlarda da cerrahi tedavi gerekebildiğini vurguluyor.


Endoskopik cerrahi yöntemi umut veriyor

Son yıllarda minimal invaziv yöntemler olarak adlandırılan bir takım cerrahi yöntemlerin pek çok tıp dalında kullanılmaya başlandığı bilgisini veren Dr. Boyacı, şu bilgileri veriyor: “Endoskopik girişimler de bu yöntemlerden birini oluşturuyor. Temel özelliği, normal dokulara hiç zarar vermeden gerekli cerrahi işlemin yapılmaya çalışılması olan minimal invaziv yöntemlerden biri de endoskopik cerrahisi. Peki yöntem nasıl uygulanıyor? Hastada 1-2 santimlik bir cilt kesisi yapılıyor. Bu keşiden endoskop fıtıklaşmış bölgeye sokuluyor. Endoskop içinde girilen bölgeyi aydınlatan bir ışık kaynağı, görüntüyü kaydeden bir kamera ve içinden aletlerin geçmesini sağlayan bir kanal bulunuyor. Cerrah endoskobun içindeki kamera aracılığıyla ekrandan omuriliği, sinirleri ve fıtıklaşmış diski görerek fıtıklaşmış diski özel aletlerle çıkarıyor. Diskin tümü bozulmamışsa sadece fıtıklaşmış ve bozulmuş bölüm çıkartılıyor. Böylece kalan diskin fonksiyonlarının devam etmesi sağlanmış oluyor.”

Boyacı, endoskopik yöntemlerin beyin cerrahisinde de pek çok ameliyatta kullanılmaya başlandığını belirtiyor. Bu ameliyatlardan bir tanesinin de bel fıtığı ameliyatları olduğunu söyleyen Dr. Boyacı, “Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatları olarak bilinen endoskopik disk cerrahisi ameliyatı her yaş grubuna uygulanabilir. Özellikle yaşlı ve diyabet, hipertansiyon gibi başka sorunları olan hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süresinin çok kısa olması büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca girişime bağlı ek anatomik hasara yol açmaksızın fıtıklaşmış disk parçası alındığından hastaların hastanede kalma ve işe dönüş süreleri de kısalıyor.” diyor.

Yazarlar