Günde 15 Çiğ Badem Yerseniz

Hem kilo vermek hem de kilosunu korumak isteyenler için ara öğünün çok önemli olduğunu danışanlarıma sık sık tekrarlarım. Bu ayrıntıyı kendim de asla atlamam. Buraya kadar tamam ama ara öğünde ne tüketmek gerekir?

Çünkü ara öğün de fazla kaçırılırsa, fayda yerine zarar getirebilir. Benim danışanlarıma en çok önerdiğim ara öğün seçeneklerinden biri çiğ badem.

Şöyle anlatayım... Eğer yağ ya da tuz katılmamış haliyle yani çiğ olarak tüketirseniz badem, birçok açıdan eşsiz bir ara öğün seçeneğidir. Öncelikle beslenmeniz için gerekli olan sağlıklı yağları alırsınız vücudunuza. Sonra yükksek miktarda protein içerir. Uzun süre tok tutar ve aynı zamanda kas kütlesinin artmasına da yardımcı olur.

Haberin Devamı

Peki sadece bu kadar mı? Kesinlikle değil! Gelin bir bakalım, ara öğün olarak haftada 2 ya da 3 kez bir avuç çig badem yerseniz neler olur? Kilo vermenize katkı sağlayan bu değerli kuru yemişten ne gibi sağlık faydaları elde edersiniz?

Tokluk hissi sağlar

Çiğ bademi, bir bütünsel beslenme uzmanı olarak danışanlarıma önermemin en önemli sebebi tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlaması. Çiğ bademin içerdiği sağlıklı yağlar ve bol lif, sizi başka zararlı atıştırmalıklara yönelmekten uzak tutar. Bunun yanı sıra çiğ badem sert ve uzun süre çiğnemeyi gerektiren bir kuru yemiş. Bu özelliğiyle de size yemek yeme, yiyecek tüketme zevkini verir. Yani kendinizi psikolojik olarak da doymuş hissedersiniz.

Metabolizmayı hızlandırır

Çiğ bademin önemli özelliklerinden biri de metabolizmayı hızlandırması. Bunu nasıl sağladığına gelirsek... Çiğ badem, B kompleks vitaminleri içerir. Tiamin, niacin, B6 ve folat bademin içerdiği vitamin ve mineraller. Bunlar da metabolima hızınızın artmasını sağlar.

Kemiklerinizi güçlendirir

Ara öğün olarak çiğ badem tüketmeyi önermemin sebeplerinden biri de kemikleri güçlendirmesi. O küçücük badem taneleri bol miktarda magnezyum ve fosfor içerir. Bu içerik de kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olur. Bunlara ek olarak badem, magnezyum ve fosfordan biraz daha az miktarda kalsiyum da içerir. Kalsiyumun, sağlıklı kemiklerin en önemli yapı taşlarından biri olduğu artık bilinen bir gerçek.

Haberin Devamı

Kalp sağlığını korur

Çiğ badem tüketerek kalbinize de iyi bakmış olursunuz. Bunu sağlayan etkenlerden biri bademin LDL denilen kötü kolesterolü düşürmesi. Bu da kan damarlarında tehlikeli tıkanıklıkların oluşmasını engeller. Ayrıca kalp sağlığı için en büyük tehlikelerden biri olan iltihaplanmayı da önler.

Çiğ bademin içerdiği doymamış yağlar, Omega 3 yağ asitleri,lif, arginin ve E vitamini de kalp sağlığını destekler.

Enerji verir

Bu kadar faydası olan çiğ badem aynı zamanda enerji de verir. Zaten ara öğün olarrak önermemin önemli sebeplerinden biri de bu. Gün içinde düşen enerjinizi toparlar. Bunu sağlayan ise çiğ bademin, son derece orantalı bir şekilde karbonhidrat, protein ve yağ içermesi.

Badem tüketmeyi de abartmayın

Dikkat ettiyseniz yazımın başında 15 tane çiğ badem ifadesini kullandım. Bunu neden mi yaptım? Gayet basit. Sağlıklı da olsa bütün yiyecekleri tüketirken dikkatli olmak ve abartıya kaçmamak gerekir. Aksini yaparsanız, çiğ badem yiyerek kilo vermek yerine vcudunuza fazladan yağ aldığınız için kilo alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Lütfen unutmayın... Kilo vermek de kilo korumak da sağlıklı olmak da kelimenin tam anlamıyla denge tutturmaya bağlı!

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.