Sağlıklı Beslenme Beslenem programınızı değiştirin!

Beslenem programınızı değiştirin!

01.07.2011 - 09:58 | Son Güncellenme:

Kronik hastalığı olanların, çocukların, yaşlıların ve hamilelerin yaz aylarında beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerekiyor: Yağ oranını azaltın, bol su için, sebze ve meyveyi ihmal etmeyin

Beslenem programınızı değiştirin

Yaz aylarında kalp, tansiyon ve reflü gibi hastalıklarda artış olduğuna dikkat çeken Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran; bu dönemde sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı:
“Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artıyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Kalp atımında düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor.

Yaz mönüsü hazırlayınArtan terle su ve mineral kaybı sonucu; bayılma hissi, bulantı ve baş dönmesi görülüyor. Bebek ve çocuklarda ishale yakalanma sıklığı artıyor. Besinlerin bozulma riski de yükseldiği için zehirlenmelere rastlanıyor. Beslenme düzeninde yapılacak bazı ufak tefek değişiklikler, sağlık sorunlarının azalmasında ve önlenmesinde etkili oluyor.

Haberin Devamı

Kahvaltıda kuşburnu çayıKahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafeinli içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu çayları tercih edilmeli. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı yöntemler uygulanmalı. Vücut direncini artırmak, yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze-meyve çeşitlerinden yararlanılması önemli.

Baklava yerine yulafKan şekerini hızla yükselten ve düşüren basit karbonhidratlardan uzak durulmalı. Tam buğday ekmeği ve yulaf gibi lifli besinler tercih edilmeli. Her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, ayran, taze sıkılmış elma suyu tüketilmeli.

Yürüyüşe aç çıkmayınGün içerisinde en çok yorulan organlarımızdan biri kalp. Günde yaklaşık 100 bin kez, dakika da 60-80 kez atıyor. Kalp-damar rahatsızlığına bir de vücudun yağ ağırlığı eşlik ediyorsa kişi, kilo vermeli. Bireyler fazla kiloluysa kesinlikle koşu egzersizi değil, kalp atım, nabız aralığını belirli seviyede tutacak şekilde tempolu yürüyüşler yapmalı. Yürüyüşler sırasında gerekirse 10 dakikalık aralıklarla iki dakikalık dinlenme molaları verilmeli.

Haberin Devamı


Kişi eğer sabah yürüyüş yapıyorsa kesinlikle karnı aç olmamalı. Glisemik indeks yani kan şekerini yükseltme hızı düşük olan çilek, kiraz, elma gibi meyvelerden az miktarda (3-4 çilek, 5-6 kiraz, 2 taze kayısı ya da yarım orta boy elma gibi) tüketerek yürüyüşe çıkılmalı. Bu; hem karaciğer için enerji kaynağı olacak hem de ani kan şekeri düşüşlerini engelleyecektir.”


MEYVEYLE ÖĞÜN GEÇiŞTiRMEYiN

Şeker hastaları özellikle yaz aylarında uzun süre aç kalmamalı ve ara öğünleri atlamamalı. 2.5-3.5 saat aralıkla ve doğru besin tüketimiyle yaşam kalitesi artırılabilir. Ayrıca yazın öğünlerin sadece meyveyle geçiştirilmesi oldukça yanlış. Meyvenin ana yemek yerine değil, yemekten sonra yenmesi gerekir.


TUZ YERiNE BAHARAT
Tuzluk, yerini baharatlara bırakmalı. Kereviz, mantar, hardal otu, kişniş, kimyon, sarımsak, soğan tuzu, karanfil, karabiber, kırmızı biber, sivri biber, zerdeçal, zencefil, ardıç, tarçın, reyhan, maydanoz, taze soğan, fesleğen, kekik, biberiye, tarhun ve defne gibi baharatları kullanın.

Haberin Devamı


Reflü hastalarına birkaç öneriYağı azaltın: Yağ oranı yüksek yiyecekler, mide boşalmasını geciktirir.
Fazla yemeyin: Öğünler sık aralıklı olmalı (en az 2 saat). Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü riskini yülseltir.
Kola değil su için: Soda, gazlı içecekler, meyve suları tüketimi, reflü şikayetlerini artırıyor.
Alkole dikkat: Özellikle bira, içildikten bir saat sonra mide asit salgısını iki katına çıkarır. Dolayısıyla mevsim geçişlerinde alkollü içecek tüketimine dikkat edilmeli.
Izgara tercih edin: Günlerin uzamasıyla akşam yemeğini yemek, 20.30-21.00 saatlerini buluyor. Geç saatlerde yenen ağır yemekler, gece boyunca kişiyi rahatsız eder. Seçimlerinizi balık ızgara, beyaz et veya zeytinyağlı sebzelerden yana yapın.

Yazarlar