Yaşam ‘Beyin kanaması riski kadınlarda daha fazla’

‘Beyin kanaması riski kadınlarda daha fazla’

12.11.2008 - 02:00 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Günel, beyin kanamasına yol açan 3 geni buldu. Günel, beyin kanaması riskinin yüksek olduğu kesimi de sıraladı: Kadınlar, tansiyon sorunu olanlar ve sigara içenler

‘Beyin kanaması riski kadınlarda daha fazla’

Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Damar Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof. Dr. Murat Günel ve aralarında üç Türk doktorun daha yer aldığı ekibin ortaya çıkardığı çalışma, beyin kanamalarına yol açan anevrizma oluşumlarında “gen etkisini” buldu.
Günel’le birlikte çalışmaya katkıda bulunan Dr. Richard Lifton, Dr. Kaya Bilgüvar, Dr. Yaşar Bayrı ve Dr. Zülfikar Arlıer’in 15 yıldır süren araştırması, yaşlanmayı da yavaşlatacak bulgular içeriyor.

Hormon ve gen etkisi

Milliyet’e konuşan Günel, beyin kanaması riskinin yüksek olduğu kesimleri, “Kadınlar, tansiyon sorunu olanlar, sigara içenler” diye tanımladı. Çevre ve kalıtım etkileri de beyin kanaması riskine etki eden faktörler olduğunu belirten Günel, “Ama genlerdeki bozulmayı tespit edebilirsek, uzun vadede ağızdan alınan bir ilaçla beyin kanaması riskini ortadan kaldırabileceğiz” dedi. Günel, “Neden kadınlar?” sorusuna da, “Hormonların genler üzerinde tam çözemediğimiz etkileri oluyor. Burada da bunu gördük” yanıtını verdi.
Günel, “Araştırmaya göre bu üç özel gen, damarların kendisini onarmasını sağlayan kök hücrelerin çalışmasını engelliyor, yaşlanmayı hızlandırıyor. Biraz da bu nedenle 60’lı yaşlarda görülebilecek rahatsızlık olan anevrizmayı 30’larındaki genç insanlarda da görüyoruz”dedi.
10 bin kişilik deney havuzunun genlerinin kendilerine “3 milyar harflik bir kitap sunduğunu” belirten Günel, “Denek havuzumuz 15.000 kişiye çıkıyor” diye konuştu.
Özellikle nüfus olarak daha izole olan Hollanda, Japonya ve Finlandiya’daki denekler üzerinde çalıştıklarını kaydeden Günel, “Bazı genlerdeki değişim sadece Japonlarda gördük örneğin. Bunlar önümüzdeki çalışmalara da ışık tutacak. Türkiye’deki üniversiteler de araştırmalar yapıyorlar. Yakında Türkiye’nin anevrizma ya da kolesterol genini bulabilir noktaya gelebiliriz” şeklinde konuştu.

Yazarlar