Genel Sağlık Beyinde bitiyor

Beyinde bitiyor

01.01.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Blog yazarlarından Ferhat'ın sigarayı bırakma öyküsünü ve tesbitlerini okunca ben de sigarayı nasıl bıraktığımı anlatma gereği duydum. Birçok kişiyide etkileyerek bırakmalarında etkili olmam beni eğitimci ve sağlıkcı olarak mutlu ediyor.

Beyinde bitiyor
68'li, Milliyet Blog yazarı

Yıl 89. Kızım 6 yaşında. Okuldan geldim yemek yaparken kızım gözlerinden yaşlar fışkırır tarzda ağlayarak mutfağa geldi. Ne olduğunu sorduğumda 'anne sigara içme akciğerin kararır, ölürsün' dedi. Önce anlam veremedim, sonra anladım ki tv'de ki sağlık programında 'sigaranın zararlarını ve sigara içen ve içmeyen kişilerin akciğer filmlerini gözteriyordu. Çok etkilenmiş ve korkmuştu. Sigarayı o ana kadar bırakmayı hiç düşünmemiştim. Onsuz yaşam düşünemiyordum. Sanki benim bir parçamdı. Evlat sevgisi daha baskın oldu o an bırakmaya karar verdim. Ama nasıl bırakacaktım. Kızımdan 'bana biraz süre ver kesin söz veriyorum bırakacağım' dedim. O günden sonra (6-7 ay), içtiğim her sigarayı 'tabuduma çakılan çivi' olarak düşündüm, tabudumun başında kızımı ağlıyorken, annesiz kalmış olarak düşündüm.

Haberin Devamı
Bu senaryo beni okadar etkilediki 2 Haziran 1989 da gece 12 de son sigaramı içtim ve bıraktım. Çok zor geldi, 21 yıllık arkadaşımı terketmiştim. Uzun süre suçluluk duygusuna kapıldım. Bağımlılar gibi sanki kriz geçiriyordum. Hiç terlemeyen ben terliyordum, adalelerim titriyordu. Kitap okuyamıyor, elişi yapamıyor, az konuşuyor olmuştum. Bunlardan kurtulmalıydım. Her akşam duş aldım, erken yattım, sigara içilen ortamdan uzak kalmaya çalıştım. El alışkanlığııda abartı değil günde 1 kiloya yakın ayçiçeği yiyerek atlatmaya çalıştım. 2 ay sonra 45 kg'dan 54 kg'a çıktım. Hiç problem yapmadım 6-7 ay sonra normal kilomda kaldım. Bugün hayatta kalmamı kızıma ve sigarayı bırakmama borçluyum. !999 da 'beyin anevrizması (baloncuk) geçirdim. Ameliyat oldum ve sağlıklı olarak yaşamımı sürdürüyorum. Bırakmamış olsaydım kanamam durmayacaktı ve benim kızım annesiz kalacaktı. Yıllar sonra üniversite sınavına hazırlanırken, kızım sigaraya başladı. Bu beni kahrediyordu gittikçede artırdı ve 2 pakete yakın içmeye başladı. Hafif bir nefes darlığı gibi birşey geçirince kızımda 7 Eylül'de bıraktı, eşimde 21 Eylül'de bıraktı.

Şu anda mutluluğumu anlatmaya kelimeler yetersiz kalıyor. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız mutlaka sigarayı bırakmalıyız. İnanıyorumki kızımın sigaraya başlamasına sebep bendim. Küçük yaşta, şuuraltı beni model almıştı. Şimdi hergün 15 YTL kumbaraya koyuyorum. ! yıl sonra biriken parayı kızımla eşime vereceğim. Yıl sonunda 5500 YTL'leri olacak. Tüm iyi, kaliteli yaşamak isteyenlere; sigarasız günler dilerim.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın
Yazarlar