Kültür Sanat Bienal için geri sayım

Bienal için geri sayım

07.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

10. Uluslararası İstanbul Bienali yarın izleyiciyle buluşuyor. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı, “Bienalin başlığı aslında, 'Gereğini yapalım, ama kötümser olmayalım’ şeklinde yorumlanabilir” dedi

Bienal için geri sayım

Yasemin Bay İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Bienali’nin basın toplantısı dün yapıldı. Hou Hanru’nun küratörü olduğu İstanbul Bienali, yarından itibaren izleyicilerle buluşacak. Dünyanın en önemli kültür olaylarından biri sayılan İstanbul Bienali’nin The Marmara Oteli’nde gerçekleştirilen basın toplantısına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve bienalin küratörü Hou Hanru katıldılar. Yabancı basının büyük ilgi gösterdiği basın toplantısını yaklaşık 250 gazeteci izledi.
Eczacıbaşı, konuşmasında bienalin “İmkansız Değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik” başlıklı temasına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Küreselleşmenin bazı iyi gelişmelerin yanı sıra birçok topluma kötü etkileri de oldu. Küreselleşmenin getirdiği etkilerden acaba değişmesini istemediğimiz bazı konularda toplumu; yıpratan, yoksullaştıran ya da yaşam biçimini çok fazla değiştiren etkilerden kurtarabilir miyiz? Bienalin başlığı aslında 'gereğini yapalım ama kötümser olmayalım’ şeklinde yorumlanabilir.”

Hanru tartışmalardan etkilendi
Eczacıbaşı konuşmasında Hou Hanru’nun bienal için seçtiği 3 ana mekândan birinin Atatürk Kültür Merkezi (AKM) olduğuna dikkat çekti: “AKM üzerine yaşanan tartışmalar Hou Hanru’yu da etkiledi. O nedenle bu mekândaki projenin başlığını 'Yakmalı mı, yakmamalı mı?’ olarak belirledi. Kimisi AKM yıkılsın diyor. Büyük çoğunluk ise kesinlikle yıkılmaması gerektiği görüşünde. Her şey yıkılıp yeniden yapılırsa toplum ortadan yok olur.”
Koç Topluluğu olarak İstanbul Bienali’ne 10 yıllığına sponsor olduklarını açıklayan Mustafa Koç ise şöyle konuştu:
“İstanbul, bu bienal sayesinde çağdaş sanat için de bir buluşma noktası olacak, tüm şehre yayılan projeler, kent yaşamını zenginleştirecek. Sponsorluğumuz kapsamında 6-14 yaş çocuklar için özel olarak eğitimler tasarladık. Üniversite öğrencileri de kimliklerini göstererek tüm bienal mekânlarını ücretsiz olarak gezebilecek.”
İstanbul Bienali’nin son derece karmaşık bir proje olduğunu söyleyen Hou Hanru, “Gezmesi, özümsemesi çok zaman alacak bir bienal. Çünkü bienal önermelerle ilgili bir şey. Bu yüzden de çaba harcanması gerekiyor, anlaşılabilmesi için. Zaten İstanbul Bienali’nin dinamik, karmaşık bir sistem olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Hanru yalnızca sergi değil gerçek bir kent olayı olarak nitelendirdiği bienalin 20. yılında kendini yeniden keşfetmek zorunda olduğunu da vurguladı. İstanbul Bienali’nin bilet fiyatı 10 YTL. Bilet fiyatlarına bienal rehberi de dahil.
Bienal sergi mekânları 4 Kasım’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 arasında ziyaret edilebilecek. Yalnız İMÇ’deki projeler pazar ve pazartesi hariç görülebilecek. Bienal açılışını takip eden 10 Eylül Pazartesi günü ise tüm mekânlar açık olacak.    Bienal bilgi merkezi: (0212) 245 10 57

 

Açılış öncesi Koç’tan davet

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Uluslararası İstanbul Bienali’nin 10 yıl boyunca ana sponsoru olacaklarını kaydetti. 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin resmi açılışı öncesinde Koç Holding bir davet verdi.
İstanbul Modern Müzesi’nin bahçesinde gerçekleşen gecenin açılış konuşmasını yapan Mustafa Koç, bienal sayesinde Türkiye’nin uluslararası sanat arenasında önemli bir yer aldığını vurgulayarak, Uluslararası İstanbul Bienali’ne destek verdikleri için mutlu olduğunu dile getirdi.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı ise Koç Holding’e verdiği destek için teşekkür etti.
Geceye, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Ömer Koç, Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu üyesi Leyla Alaton Günyeli, Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Tezcan Yaramancı, Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Göksel Kortay, Suna-Erol Keskin, Meral-Vural Gökçaylı gibi iş ve sanat dünyasından çok sayıda isim katıldı.  

150’yi aşkın proje katılıyor

İstanbul Bienali, bu yıl 96 uluslararası sanatçı ve 150’yi aşkın proje sunuyor. Bienal, AKM, Antrepo No.3, İMÇ, santralistanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ndeki sergiler ve kentin 25 farklı noktasında izlenebilecek gecegezenler projesi ile izleyiciye ulaşıyor.
Şekerbank’ın mekân sponsorluğunu üstlendiği AKM, kentsel yaşama dair ütopya kavramına odaklanan 13 projeyi sunuyor. İMÇ bloklarında ise 'Dünya Fabrikası’ teması çerçevesinde 27 proje yer alıyor.  Antrepo No.3’te ise uluslararası göç, iletişim ve kentlerdeki sınır alanlarına dair 43 sanatçı ve grubun eserleri yer alıyor.