Yaşam Bilim dünyayı kandırıyor mu?

Bilim dünyayı kandırıyor mu?

27.11.2009 - 01:03 | Son Güncellenme:

Küresel ısınma konusunda önemli çalışmalara imza atan İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi İklim Araştırmaları Birimi’nin bilgisayarlarına sızan korsanların ortaya çıkardığı yazışmalar bilim dünyasında ateşli bir tartışma başlattı

Bilim dünyayı kandırıyor mu

Saygın bilim adamlarının iklim değişikliği konusundaki verileri tahrif ettiğini gösteren ve “İklimgate” olarak adlandırılan yazışmalar, “küresel ısınma bir kandırmaca mı?” sorusunu gündeme getirdi.
Yazışmaları çalınan East Anglia Üniversitesi İklim Araştırmaları Birimi Direktörü Prof. Phil Jones, bilimsel verileri manipüle etmeye ve gizlemeye çalıştığı iddiasının “tamamen saçmalık” olduğunu belirterek, bazı e-postaları yazarken öfkesine yenik düştüğünü ve yanlış kelimeler kullandığını söyledi.
Bilgisayar korsanlarının ele geçirdiği ve dünya medyasında büyük yankı yaratan yaklaşık 4000 yazışma ve belgenin çalındığı, üniversite tarafından da doğrulandı. 13 yıllık bir zaman dilimini kapsayan belgelerde bilim adamlarının küresel sıcaklıkların yükselmemesini gizlemeye ve bilgi edinme hakkı yasası çerçevesinde sorulan soruları bertaraf etmeye çalıştıkları görülüyor.
Bir yazışmada, dünyanın aslında 2001 yılından bu yana ısınmadığı, aksine soğuduğu ancak bu bilginin halktan gizlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Prof. Jones ayrıca, bu belgelerin, 7-18 Aralık’ta Danimarka’da yapılacak olan iklim konferansı öncesinde ortaya çıkarılmasının şüphe uyandırdığını savundu.

Yazarlar