Sağlıklı Beslenme Bir bardak dolusu kalsiyum!

Bir bardak dolusu kalsiyum!

26.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir bardak sütte 6 yaşındaki çocuğun günlük ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52’sinin bulunduğu bildirildi.

Bir bardak dolusu kalsiyum
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, bir bardak sütte 6 yaşındaki çocuğun günlük ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52’sinin bulunduğunu bildirdi.  

Prof. Dr. Tanju Besler, Tetra Pak AŞ’nin Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği "Sağlıklı Süte Çağrı" konulu seminerinde yaptığı konuşmada, çocuk ölümlerinin yüzde 7’sinin birincil, yüzde 46’sının da ikincil nedeninin yetersiz beslenme olduğunu söyledi.

Haberin Devamı
    İnsan vücudunda kolayca sindirilebilen sütün organizmaların büyüme ve gelişimi için gerekli besin ögelerinin tamamına yakınını içerdiğini belirten Prof. Dr. Besler, bebeklerin doğduktan sonra 6 ay süresince anne sütünden başka hiçbir besin grubuna ihtiyaç duymadıklarını kaydetti.   Prof. Dr. Besler, "Bir bardak sütte 6 yaşındaki çocuğun günlük ihtiyacı olan kalsiyumun yüzde 52’si, proteinin yüzde 35’i, potasyumun yüzde 30’u, B2 vitamininin yüzde 44’ü, iyotun yüzde 30’u ve B12 vitamininin yüzde 98’i bulunmaktadır" dedi.  

Sütün yapısındaki yağ asitlerinin çocuğun beyin gelişimi için gerekli olduğunu vurgulayan Besler, sütün çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için vazgeçilmez olduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Kurslar Şube Müdürü Burhan Elver de Finlandiya’da kişi başına yıllık 136 litre, Türkiye’de ise 23 litre süt tüketildiğini söyledi.

  Tetra Pak Türkiye Grup Kategori Müdürü Verda Telyaz ise açık sütün insan sağlığı açısından yarattığı tehditlere dikkat çekmek amacıyla 2001 yılında Bursa’da "Sağlıklı Süte Çağrı" seminerlerine başladıklarını ifade ederek, "32 ilde düzenlenen seminerlerle 500 bin kişiye doğrudan, 2 milyon kişiye de dolaylı olarak ulaştık" diye konuştu.
Yazarlar