Kültür Sanat 'Bir film, bir yönetmen' her ay BEKSAV'da

'Bir film, bir yönetmen' her ay BEKSAV'da

12.12.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

BEKSAV Sinema Atölyesi, her ay düzenli olarak yapacağı "bir film-bir yönetmen" günleri kapsamında, bu ay Beynelmilel'i ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder'i konuk ediyor.

Bir film, bir yönetmen her ay BEKSAVda

12 Eylül askeri cuntasına dair yapılan filmler içerisinde farklı duruşuyla ön plana çıkan ve büyük beğeni toplayan Beynelmilel, 16 Aralık Pazar günü BEKSAV Sinema Salonu'nda gösteriliyor. Gösterimin ardından da filmin yönetmeni Sırrı Süreyya Önder ile bir söyleşi düzenlenecek.

Çalgıcılardan orkestra olursa!

Filmde, 12 Eylül döneminde yaşanan devlet terörüne de değinen ancak darbenin insanları gündelik hayatta nasıl etkilediğini de anlatan Önder, bizleri 1982'nin Adıyaman'ına kadar götürüyor. Askeri faşist cunta koşullarında geçim sıkıntısına düşen yerel çalgıcılar (Gevendeler),  bu durumdan kurtulmak için çeşitli çareler arıyorlar. Ama buldukları yöntemler, onları darbeci paşaların konseyine karşı bir "komplo" düzenlemeye kadar götürecek traji-komik ve duygusal bir hikâyenin de başlangıcı oluyor.

Bölgenin sıkıyönetim komutanları tarafından askeri bir orkestra kurmaya zorlanan çalgıcıların şefi Abuzer'in kızı Gülendam ise bir yandan üniversiteye gitme hayalleri kurarken bir yandan da kasabadaki devrimci arkadaşı Haydar'a karşı özel duygular besliyor. "Haydar arkadaş" ise Gülendam'ın bu ilgisini fark etmemekte ve kasabayı ziyaret edecek olan Konsey üyelerini "hak ettikleri şekilde" karşılamanın yollarını aramaktadır.

Haydar ve Gülendam gün geçtikçe birbirlerine yakınlaşırken bir yandan da Gevende'ler orkestra olma yolunda ilerlemektedir. Ancak onlar da konseyi "baharı karşılama marşıyla" karşılamanın hazırlıkları içerisindedirler. Birbirlerinden habersiz olarak yürütülen bu hazırlıkların karışması sonucunda herkesi büyük bir sürpriz beklemektedir.

12 Eylül'le ince bir hesaplaşma

12 Eylül'ün ilk tutuklama furyasında cezaevine düşen ve 7 yıl kalan Önder, bu filmle darbecilerle hesaplaşıyor ve 12 Eylül'ü yargılıyor. "Dünyanın neresinde olursa olsun 1 milyon 600 bin kişi gözaltına alınıp istisnasız hepsi işkence görürse, yüzlerce insan öldürülürse, kaybedilirse, hapis yatarsa bunun yüzlerce filmi yapılır, binlerce romanı yazılır" diyor Önder. Ve bu filmde toplumu kışla düzeni altında yönetmek isteyen darbeci zihniyete çok ince noktalardan vuruş yapıyor.

Tüm sinemaseverleri, konuya yaklaşım tarzıyla, oyunculuğuyla, tekniğiyle politik sinemanın başarılı ve önemli örneklerinden biri olan Beynelmilel'i izlemeye ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder ile yapılacak keyifli ve öğretici söyleşiye davet ediyoruz.

Tarih: 16 Aralık 2007
Saat: 15.00-Film Gösterimi, 18.00-Yönetmen Sırrı Süreyya Önder ile Söyleşi
Yer: BEKSAV Etkinlik Salonu